ÀLEX BARNET
Bureau of Investigative Journalism: la guerra dels drones
Creat l’any 2010 a Anglaterra, el Bureau of Investigative Journalism ha col·laborat amb mitjans com BBC, Channel 4, Al-Jazira, The Independent, Financial Times o Le Monde. El seu treball més important és sobre com els Estat Units utilitzen els avions de bombardeig sense tripulació a diferents països. Segons les seves dades, només al Pakistan, i des de l’any 2004, els drones han protagonitzat quasi 400 atacs amb centenars de civils morts.
WikiLeaks incorpora al seu fons el Project K Leak, que aporta 1,7 milions de cables del període de temps entre 1973 i 1976, quan Henry Kissinger estava al capdavant del Departament d’Estat dels Estats Units, sota la direcció dels presidents Nixon i Ford, i amb escenaris com la Guerra Freda, la guerra del Vietnam o el cop d’estat de Pinochet a Xile.
New York Times : collita de Pulitzer
Aquest 2013, el New York Times ha aconseguit quatre premis Pulitzer, inclòs el d’Investigative Reporting, per aquest article de David Barstow i Alejandra Xanic von Bertrab sobre les accions il·legals comeses per la cadena Val-Mart quan s’implantava a Mèxic.
Washington Post : Top Secret Amèrica
A més del prestigi pel seguiment del famós cas Watergate, als anys setanta, el Washington Post té dotzenes de premis periodístics. Una de les últimes grans investigacions seves ha estat Top Secret America. Els reporters, Dana Priest i William M. Arkin, van invertir quasi dos anys de feina a esbrinar l’entramat dels serveis secrets creats als Estats Units després de l’atac terrorista de l’any 2001.
Una organització sense ànim de lucre, amb seu a New York, que es dedica al periodisme d’investigació amb interès públic. Barreja periodisme clàssic i noves fórmules i eines digitals. Ha treballat amb un centenar de mitjans i ha estat el primer lloc en línia a guanyar el Pulitzer (2010).
L’Instituto de Prensa y Sociedad, centrat en l’àmbit de l’Amèrica Llatina, té un banc de reportatges que abasta trenta-cinc anys i es nodreix amb els centenars de reportatges que cada any es presenten als seus premis. Els guanyadors de les dues darreres edicions han estat dos treballs conjunts del diari Gazetta do Povo i la televisió RPC, ambdós del Brasil.
L’Àfrica: un camp de mines a mitjanit
www.investigative-journalism-africa.info
Dos llocs amb base a Sud-àfrica, interessants per a conèixer el periodisme d’investigació que es fa a l’Àfrica. El primer lloc apadrina treballs i concedeix premis. El segon lloc, que ofereix manuals i consells a manera de guia, fa una advertència rotunda: “El periodisme d’investigació a l’Àfrica és com caminar a mitjanit per un camp de mines”.
CIR + Knight Foundation + Youtube: els vídeos
Lloc que funciona amb la col·laboració del Center for Investigative Reporting (CIR), la Knight Foundation i Youtube. The I Files (I de Investigative) ofereix vídeos de tot el món amb treballs de mitjans com New York Times, ABC, BBC, Al-Jazira o la Investigative News Network, entre altres.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari