MARIA HORNOS
1-Investigar a fons la destinació a l’exterior abans de marxar i des de diferents perspectives: avisos de seguretat sobre viatges, informes de salut de l’OMS, etc.
2- Consultar informes de drets humans i llibertat de premsa del territori escollit.
3- Buscar consell específic d’un company de confiança que ja estigui treballant a la zona.
4- Dominar l’idioma no només per exercir, sinó també per mostrar respecte envers la població local.
5- Obtenir les credencials de premsa corresponents, principalment, quan es tracta de professionals de la informació que treballen com a freelance. En aquest sentit, la Federació Internacional de Periodistes disposa de carnets internacionals que tenen reconeixement a 134 països. A Catalunya, els col·legiats poden sol·licitar aquest carnet al Col·legi de Periodistes, que s’encarrega de la seva gestió. Per aconseguir-lo, tan sols cal omplir un formulari i pagar un import de cinquanta-sis euros.
6- Assegurar-se de si el país en qüestió exigeix una visa concreta per a periodistes. En casos en què es vulgui evadir la censura i es viatgi amb visat turístic s’hauran de mesurar els riscs legals que se’n deriven.
7- Considerar els certificats que puguin expedir les autoritats locals de la destinació. Per exemple, les credencials de premsa d’un departament de policia municipal podrien ser molt útils a l’hora de cobrir una manifestació o fer fotografies.
8- Si es viatja a indrets conflictius, caldrà parar atenció a la documentació lliurada pels governs i, fins i tot, per militars i fixar-se en quins papers es mostren en tot moment per tal que no s’interpreti com un símbol de col·laboració amb l’enemic.
9- Convé desplaçar-se amb múltiples fotocòpies de tota la documentació.
10- Els professionals es poden emparar en grups internacionals com el Comitè per a la protecció de Periodistes o Reporters sense Fronteres, que els proporcionaran atenció global i els defensaran en cas d’assetjament o amenaça.
Font: Manual de Seguretat per a periodistes (2012). Comité per a la Protecció de Periodistes.
Nou servei d’orientació professional al Col·legi
Abans de fer les maletes, és indispensable proveir-se de recursos i d’orientació. Informar-se. De cara als estudiants, les universitats potencien els intercanvis, per exemple, amb el programa Erasmus o mitjançant pràctiques en empreses amb beques com l’Eurodysse. També tenen portals d’oportunitat com la Xarxa Eures, que ofereix ocupació a trenta-un països europeus, o el Portal Europeu de la Joventut.
Pel que fa als col·legiats, des de l’abril, es poden beneficiar d’un nou servei d’orientació sobre les possibilitats i vies per internacionalitzar-se. Aquesta ajuda s’ha engegat gràcies a l’acord entre l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, de la qual el Col·legi de Periodistes forma part, i la Cambra de Comerç. Durant les dues primeres setmanes de funcionament, el Col·legi va rebre més de cinquanta peticions de professionals que volen marxar.
En aquest sentit, la Intercol·legial explica que ja s’han atès diversos interessats a trobar feina a Xile. En un cas com aquest, la Cambra de Comerç els adreça a les oficines comercials espanyoles i a les associacions del país de destinació de manera gratuïta. També, els ofereix un informe fet a mida amb informació d’empreses de la zona (ràdio, premsa o televisió) amb un cost addicional d’entre 50 i 150 euros.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari