El prestigiós i veterà periodista Gay Talese va dir fa poc: “El periodisme és una professió honorable i no estic d’acord amb qui li pronostica un futur tenebrós. No hi ha res més important que explicar la veritat. Si no l’expliquem nosaltres, qui ho farà?”.
La situació de crisi econòmica per la qual estan passant els mitjans de comunicació fa, sovint, inviable el periodisme d’investigació. I això repercuteix en la qualitat de la informació que arriba als ciutadans, els quals necessiten arguments suficients per actuar a partir de les decisions que prenen els poders públics.
Cercar i explicar la veritat és una raó de pes per introduir-se en el periodisme de dades. Fa anys que els periodistes de mitjans de comunicació de referència com The New York Times o The Guardian, entre altres, investiguen i segueixen el rastre d’un cas a través de les dades que corren en pàgines web en diferents formats. Són números que, visualitzats amb les actuals eines digitals, permeten entendre millor l’actualitat del que està passant.
Per tot això, el periodisme de dades pot actuar com un antídot en aquests moments difícils de la professió, si no volem que finalment caigui en el futur lúgubre que molts li auguren.
KARMA PEIRÓ
Periodista, periodista experta en periodisme de dades.
(article inclòs dins el dossier especial Periodisme i Corrupció)
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari