• En clau freelance

    14 febrer, 2016
    El programa Consolida't ofereix assessorament i formació a autònoms. El Col·legi de Periodistes celebrarà una nova edició aquest 2016.

    ADRIÁN CABALLERO

    Segons una enquesta publicada a final d’octubre pel diari digital Report.cat, impulsat pel Col·legi de Periodistes, un 38% dels periodistes són autònoms . Però si hi ha una dada que sorprèn per la seva magnitud és que, segons aquesta mateixa enquesta, tan sols un 10% d’aquests autònoms tenia previst ser-ho en iniciar la carrera. Parlem, doncs, d’un bon grapat de professionals que treballen pel seu compte en un context d’inestabilitat laboral i que, en la gran majoria dels casos, hi és sobtadament.

    Per ajudar, sobretot, el perfil descrit, el Col·legi de Periodistes va adherir-se aquest any al programa Consolida’t , impulsat pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Aquest programa, dirigit especialment als autònoms, té com a objectiu la formació i el seguiment de professionals que ja estan establerts pel seu compte –fins ara havien de portar més de sis mesos com a autònoms, condició que desapareix en la propera edició–, però que necessiten una empenta per seguir avançant i millorant com a professionals.

    En la primera edició, al Col·legi de Periodistes, han participat trenta-sis persones, que han realitzat, d’una banda, dues sessions formatives per aprendre a dissenyar i gestionar millor el compte de resultats i la tresoreria, i de l’altra, han pogut escollir entre nou cursos presencials o en línia d’entre cinc i quinze hores, entre els quals s’hi troben temes com “La gestió eficaç del temps”, “L’elaboració de pressupostos” o “El circuit documental”. A més, en paral·lel a les opcions formatives, els participants del programa han tingut l’oportunitat de ser analitzats professionalment en sis sessions de tutories personalitzades, que s’han realitzat durant els onze mesos que ha durat el programa. Tot això ha tingut lloc entre els mesos de febrer i desembre.

    Precisament, aquesta anàlisi personalitzada externa és un dels punts més apreciats pels participants del programa. “És u na bona oportunitat per saber si ho fas bé i millorar com a professional”, comenta Maite Baratech, una de les participants. Per a aquesta periodista, els tutors “són com una auditoria”. Fins i tot, si un té un nivell de feina satisfactori, el Consolida’t segueix sent una bona opció, tal com opina una altra participant, Elisabet Gómez, que treballa des de fa anys com a community manager, redactora i especialista en SEO: “Es trobava a faltar una iniciativa per a autònoms”.

    Tasca comercial

    Oriol Garcés és un dels consultors del programa Consolida’t que ha participat en les tutories personalitzades. Admet que u n dels punts de millora dels participants és la tasca comercial: “A molts els fa mandra i altres reconeixen que no els agrada”. “Has de lluitar per guanyar clients de la mateixa manera com et guanyes les fonts”, aconsella. Aquest aspecte també ha estat central en les trobades que els alumnes han tingut amb Josep Maria Brugués, consultor de comunicació. Les seves tutories, més enfocades a l’aspecte comunicatiu i de personal branding, van ser un espai per a la reflexió sobre com enfocar-se comercialment. Aconsella “no tan sols pensar en els teus clients o clients potencials, sinó també en aquelles agències o persones a les quals pots servir de complement”. “La principal resistència dels alumnes és no voler sortir de l’àrea de confort -afirma Davide Menini, consultor de màrqueting i professor-. Un empresari tendeix a considerar que el seu servei és correcte i això li resta capacitat de tenir una visió més àmplia”.

    Un altre punt amb molt marge de millora entre la majoria dels participants és la gestió del temps, un dels recursos més importants en el dia a dia de l’autònom. “Als periodistes els falta interioritzar el concepte de cost d’oportunitat”, comenta Oriol Garcés, que adverteix de la importància d’estimar el cost que té el temps que dediquem al treball per un client. Tant important és aquesta gestió del temps, que el programa li dedica un curs de deu hores. “És un curs molt recomanable. Et donen bons consells. Obvis però imprescindibles”, reconeix Maite Baratech.

    Iniciativa recomanable

    El programa Consolida’t, ha estat, en línies generals, molt ben valorat tant per alumnes com per professors i consultors. “Estic molt satisfeta del programa. En treus moltes coses de profit”, opina Baratech, que aconsella “no dubtar a l’hora d’explicar bé tots els dubtes per rebre els millors consells”. Per al professor Davide Menini, el Consolida’t és un “gran programa que posa a disposició d’un col·lectiu com els autònoms eines que fins ara només estaven a l’abast de les pime”.

    Per la seva banda, Oriol Garcés, creu que és “les tutories consisteixen en una bona oportunitat per dedicar dues hores al mes a analitzar la feina feta, i reflexionar sobre els objectius de futur”. Brugués veu el Consolida’t com “un gran suport per a professionals autònoms, que en molts moments tenen la sensació d’estar sols i desemparats”. Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, satisfets per l’èxit d’aquesta primera edició, repetiran l’experiència el 2016. Amb aquest programa els freelance tenen l’oportunitat de rebre un assessorament i una formació per millorar en aspectes que no es relacionen directament amb la seva qualitat com a professionals.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari