“Fes la informació i no la guerra”. Potser aviat podrem aplicar una reformulació de l’antic eslògan hippy a la reconversió en eina periodística dels drones, concebuts inicialment com a armes bèl·liques. En els darrers anys, els drones han estat objecte de l’atenció periodística per l’ús en escenaris militars, en què les bombes han causat milers de morts a llocs com l’Afganistan, el Pakistan o el Iemen. En el futur, però, la versió pacífica, petita i barata d’aquests aparells no tripulats es pot convertir en una nova “arma” al servei de la informació. Mitjans de tot el món ja n’estan provant la tecnologia, algunes facultats de Periodisme donen classes sobre el tema i s’han creat centres com el Drone Journalism Lab per impulsar-ne la utilització.
Els drones periodístics són diferents dels militars. Parlem d’artefactes guiats per control remot, petits, barats (costen uns centenars d’euros), equipats amb càmeres i amb una autonomia de vol limitada. Entre els avantatges, hi trobem l’oferir imatges aèries dels fets a baix cost i l’accés a zones difícils per l’orografia o perquè s’hi ha produït algun tipus d’incident o desastre. D’altra banda, són aparells voladors que cal pilotar, que poden caure, envair la privacitat de persones i organitzacions, i fins i tot crear un caos afegit. Imagineu-vos, per exemple, molts drones donant voltes a un edifici que ha patit un sinistre i en el qual s’estan fent tasques de salvament.
Normativa i polèmica
Actualment, l’ús comercial i professional (periodístic inclòs) d’aquest tipus d’aparells està prohibit a molts països, tot i que sembla imminent que comencin a sortir normes reguladores al respecte. A Espanya, l’Agència Estatal de Seguretat Aèria ha recordat que “no està permès, i mai ho ha estat, l’ús d’aeronaus pilotades per control remot amb finalitats comercials o professionals”.
D’altra banda, i més enllà del tema tècnic, també hi ha polèmiques sobre l’ús informatiu que cal fer d’aquesta nova eina, com ha de conviure amb el dret a la privacitat, etcètera. El debat ja ha començat i veurem cap on va. Tot indica, però, que per tirar endavant el periodisme “drone”, caldran algunes regulacions explícites.
Dit això, la llista de mitjans que estan provant els drones ja és llarga i va en augment. Alguns exemples: la CNN, Associated Press i News Corporation n’hanfet servir per cobrir desastres naturals; a Varsòvia i Moscou, han servit per captar la magnitud de diverses protestes socials; a Filipines, el diari SunStar utilitza habitualment drones per obtenir imatges de Cebu City; alguns paparazzis han fet servir càmeres voladores per perseguir personatges; el Daily Telegraph aposta per aquests ginys i diu que seran una eina primordial per explicar històries en el periodisme del futur.
Paral·lelament, també ha sorgit un interès acadèmic pel tema. Als Estats Units, les facultats de Periodisme de les Universitats de Missouri i Nebraska-Lincoln, així com el Centre Tow per a Periodisme Digital de la Universitat de Columbia, han endegat cursos sobre l’ús d'aparells voladors no tripulats.
Com a complement d’aquest efervescent escenari, el recent Simposi Internacional de Periodisme en Línia, que ha tingut lloc a Texas, ha estudiat algunes eines que en el futur poden canviar la manera com els periodistes expliquen les històries. Entre altres, els sistemes robòtics, les Google Glass (ulleres amb connexió permanent a Internet, càmera de vídeo i realitat augmentada) i els drones periodístics, defensats per Matt Waite, professor a la Universitat de Nebraska-Lincoln i impulsor del Drone Journalism Lab.
L’opinió de Waite és rotunda: “El periodisme drone existirà. La pregunta és com el podem fer d'una manera segura, raonable, legal i humana”. Waite també dóna consells als estudiants de Periodisme. “En els propers cinc anys, aquesta serà una tecnologia bastant comuna en les sales de redacció i els que ara ja s’hi dediquin podran estar en avantatge”, afirma.
Enllaços
http://cnnpressroom.blogs.cnn.com/2013/11/18/ cnn-uses-drone-camera-for-aerial-view-oftacloban/
www.youtube.com/watch?v=yTQ3uijvG8o
www.bbc.com/news/business-24712136
www.nytimes.com/2013/11/25/business/media/ drones-offer-journalists-a-wider-view.html?_r=0
www.missouridronejournalism.com
http://journalism.unl.edu/drone-journalism-lab
https://knightcenter.utexas.edu/blog/00-15405- isoj-panelists-showcase-drones-sensors-bots-andother- innovative-journalism-tools
www.pbs.org/mediashift/2014/04/isoj-highlightsdrones- wearables-ethics-startups
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari