Mobilis in mobli-li: quelcom que es mou dins d’alguna cosa que també està en moviment. Aquest era el lema del Nautilus, la nau del capità Nemo a la novel·la Vint mil llegües de viatge submarí de Jules Verne. És una frase suggeridora que serveix per pensar en molts escenaris, inclòs l’informatiu.
L’esclat digital i la crisi han canviat el panorama de la premsa escrita a l’estat espanyol. Les publicacions en paper han intentat adaptar-s’hi i, d’altra banda, s’han consolidat propostes digitals com Lainformación, Elconfidencial, Público, Eldiario.es en l’àmbit estatal o Nació Digital i Vilaweb en l’àmbit català. El canvi, però, no s’atura i segueixen sortint mitjans amb ofertes informatives que busquen lectors entre un públic amb noves inquietuds. Mongolia, Diagonal, La Marea, InfoLibre o Alternativas Económicas en són algunes.
Un treball recent de l’Associació de la Premsa de Madrid apunta que, en el període 2008-2014, i com a contrapunt a la crisi i acomiadaments en els grans mitjans, han aparegut a Espanya uns quatre-cents nous projectes, endegats moltes vegades per una mescla de joves periodistes i periodistes veterans que han perdut la feina. Hi ha edicions en paper, si bé moltes d’aquestes publicacions són bàsicament digitals. Tenen redaccions curtes i els seus ingressos, segons els casos, procedeixen de fonts diverses: socis, branding, crowdfunding, cooperativisme, finançament via fundacions, subscripcions, publicitat, etcètera.
Aquestes dades són una pinzellada genèrica sobre un conglomerat gens uniforme, en el qual hi ha tota mena d’estils i de plantejaments empresarials o ideològics i en el qual podem trobar errors i encerts. És un escenari complex, poc comentat per la premsa més establerta i que en alguns casos ofereix trets interessants. Per exemple, l’ús de la llicència Creative Commons que fan servir, entre altres, Yorokobu, Periodismo Ciudadano, Información Sensible, Eldiario.es, Civio, Materia, Politikon, La Marea, Naukas o Gonzoo. Aquest tipus de llicència, que permet la còpia i utilització dels continguts mai ha agradat els mitjans tradicionals, partidaris del copyright de sempre.
Aquestes noves veus tot sovint busquen la col·laboració entre si. L’any passat, Yorokobu, Naukas, Politikon i Jot Down Magazine, entre altres, van editar conjuntament un número de Five Magazine, una revista en paper de 256 pàgines. Recentment, ha començat a funcionar Fíltrala, plataforma en línia de denúncia ciutadana sobre crims, delictes o corrupció impulsada per Eldiario.es, Diagonal, La Marea, Mongolia i Red Ciudadana Partido X.
Revolució mediàtica
Ashifa Kassam, corresponsal de The Guardian a Espanya, en el reportatge “Revolució en els mitjans espanyols i recerca de noves veus per part dels lectors”, ofereix una visió radical de la situació. En un treball en què cita publicacions com Público, Elconfidencial, Mongolia i Nuevas Perspectivas, vincula els recents canvis a la direcció d’ El País, La Vanguardia i El Mundo amb el tens escenari polític a Espanya i diu que, en general, els nous mitjans “suposen un desafiament a la ‘vella guàrdia informativa’”. Segons l’article, els mitjans tradicionals estan cada cop més institucionalitzats a causa de la crisi i els problemes econòmics que pateixen.
Enllaços:
www.diagonalperiodico.net (actualitat)
www.revistamongolia.com (revista satírica)
www.lamarea.com (actualitat)
http://alternativaseconomicas.coop (economia)
www.infolibre.es (actualitat)
http://acuerdo.us (reportatges interactius)
www.yorokobu.es (revista sobre tendències)
www.cafeambllet.com (actualitat catalana)
http://esmateria.com (salut, ciència i tecnologia)
www.informacionsensible.com (actualitat)
www.civio.es (projectes sobre transparència informativa)
http://naukas.com (ciència, escepticisme i humor)
http://politikon.es (anàlisi política)
www.gonzoo.com (mitjà orientat als joves)
http://periodismohumano.com (sobre drets humans)
www.cuartopoder.es (actualitat)
http://vozpopuli.com (actualitat)
www.jotdown.es (magazín cultural)
http://vis-a-vis.es/ (revista per a tauletes)
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari