1 d’abril
Martí, Biarnés i Marroyo, Creu de Sant Jordi.
La Generalitat concedeix la Creu de Sant Jordi a Josep Maria Martí, fins fa poc degà del Col·legi de Periodistes. Martí és doctor en Ciències de la Informació, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i exdirector de la cadena ser a Catalunya. A part de Martí, també es concedeix el guardó a dos fotoperiodistes com Joana Biarnés i Ignasi Marroyo.
Premi Internacional de Periodisme per a corresponsals segrestats.
El periodista d’ El Periódico de Catalunya Marc Marginedas; el corresponsal d’ El Mundo, Javier Espinosa, i el fotògraf Ricard Garcia Vilanova, segrestats el passat setembre a Síria i recentment alliberats, són guardonats amb el Premi Internacional de Periodisme, que atorga el Club Internacional de Premsa, en reconeixement a la “defensa dels valors humans”. El jurat, que havia concedit el premi fa unes setmanes, va decidir no fer-lo públic fins que Espinosa i Garcia Vilanova fossin alliberats igual que ho havia estat Marginedas.
2 d’abril
Edició especial de L’ Avenç .
La revista cultural L’ Avenç celebra, amb una edició especial, els 400 números de la seva història. Nascuda el 1881, en ple Modernisme, amb interrupcions involuntàries per diverses circumstàncies alienes a la publicació, va renéixer el 1977 i des d’aleshores manté l’objectiu de ser “una revista mensual d’actualitat com un instrument cultural”, segons el director, Josep Maria Muñoz.
7 d’abril
La UAB recorda Paco Elvira.
La Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona celebra un acte en record de Paco Elvira, mort fa un any a causa d’un accident mentre treballava al Garraf. Elvira era un dels professionals més importants de la fotografia del nostre país. Ha presidit l’homenatge el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Josep Maria Català, i hi han participat familiars, alumnes i companys de professió d’Elvira, com Xavier Vinader, periodista i escriptor; Pepe Baeza, editor fotogràfic del Magazine de La Vanguardia, i Pepe Encinas, fotoperiodista. L’acte compta amb una taula rodona sobre el fotoperiodisme contemporani amb la participació de Sandra Balsells, Laura Terré, David Airob, Tino Soriano i Kim Manresa, moderada per Eduard Bertrán, director de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Tanca l’acte Andrea Elvira, filla del fotògraf i dipositària de l’obra. També es mostra una placa d’homenatge al plató de la Facultat que portarà el nom del fotògraf.
10 d’abril
Neix iQUIOSC.cat , plataforma de premsa en català.
L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), amb l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) i l’Associació de Premsa Gratuïta i Mitjans digitals (ACPG), creen iquiosc.cat, la primera plataforma digital de publicacions en català en què es poden consultar més de cent cinquanta capçaleres diferents.
16 d’abril
L’Assemblea extraordinària aprova un préstec hipotecari.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya celebra una assemblea extraordinària per donar el vistiplau a un préstec amb garantia hipotecària per un import total de 300.000 euros. A l’assemblea hi participen una vintena de col·legiats que, sumant els vots delegats, comptabilitzen fins a 56 vots. Un sector dels presents han manifestat la possibilitat de posposar l’assemblea al haver estat aquesta convocada durant la Setmana Santa. Josep Maria Martí, tresorer de la Junta de Govern, ha explicat els motius que han comportat la celebració d’aquesta assemblea extraordinària i ha recordat que la hipoteca “no té precedents perquè fins ara aquests tipus de necessitats financeres del Col·legi es cobrien perfectament amb els diferents productes que hi ha al mercat”. Martí també va assegurar als assistents que l’actual situació econòmica fa que els bancs estiguin demanant més garanties que mai al concedir un préstec i que com el que l’entitat ha sol·licitat comporta garanties hipotecàries, obliga a que hagi de ser acceptat pel màxim òrgan col·legial com és l’Assemblea General. Hi ha hagut 41 vots a favor, 15 vots en contra i cap abstenció.
23 d’abril
Emissió inaugural d’El Punt-Avui Televisió.
La nova televisió d’ El Punt-Avui inicia les emissions regulars després que la nit anterior tingués lloc la sessió inaugural del nou canal que té la seu a Sant Just Desvern que va comptar amb un programa de tres hores que incloïa una entrevista al president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. Un cop acabada aquesta entrevista, el conductor del programa, Eduard Berraondo, modera una tertúlia en què participen Vicent Sanchís, Vicent Partal, Salvador Cardús, Muriel Casals, Eduardo Reyes i Àngels Guiteras. Al llarg dels dos dies següents, el espectadors podran veure fins a un centenar de missatges de benvinguda de diferents personalitats del país al nou canal. El dia de Sant Jordi s’emet un programa especial dedicat als llibres.
Es consolida el servei de préstec del Centre de Documentació.
“Per Sant Jordi més periodisme”. Aquest és el missatge del Centre de Documentació Montserrat Roig del Col·legi en el Dia del Llibre. Un centenar d’obres i volums temàtics han estat sol·licitats en préstec des de la inauguració d’aquest servei el passat novembre. El Centre de Documentació posa a disposició dels col·legiats un préstec entre els més de 5.000 títols de què disposa. Aquest servei es pot sol·licitar presencialment, al Centre de Documentació i Biblioteques, o fent-ne la reserva a través del catàleg en línia. Cada col·legiat pot disposar d’un màxim de cinc documents durant vint-i-un dies naturals que es poden prorrogar.
25 d’abril
Com informar dels maltractaments infantils.
El sotsdirector de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Departament de Benestar Social i Família, Joan Mayoral; la consellera del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Carme Figueras, i la presidenta de la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes, Alicia Oliver, presenten al Col·legi de Periodistes el document Com informar dels maltractaments infantils. Manual d’estil per als mitjans de comunicació, que consta de dotze recomanacions i pautes per informar sobre els infants i adolescents maltractats. El document, elaborat conjuntament amb el Col·legi de Periodistes, el CAC i el Departament de Benestar i Família, vol facilitar eines als mitjans i a les empreses periodístiques perquè a l’hora d’abordar una notícia sobre maltractament infantil ho facin d’una manera responsable i tinguin en compte les recomanacions de la professió i veus reconegudes en l’àmbit de la infància.
Periodisme de Dades a Barcelona.
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acull, entre avui i el 27 d’abril, les II Jornades de Periodisme de Dades i Open Data. El periodisme de dades està vinculat al periodisme d’investigació i busca fomentar la transparència de les institucions. Durant els dies següents, tindran lloc tant conferències, taules rodones com tallers per a programadors a la Facultat de Comunicació Blanquerna. L’organització de les jornades va a càrrec de l’Open Knowledge i compta amb el suport de Blanquerna, Google i OpenNews, a més de la col·laboració del Col·legi de Periodistes. de Catalunya. Prèviament, el 24 d’abril havia tingut lloc, en el marc del cicle Futur que organitza el Col·legi, un debat sobre periodisme de dades amb la participació de Nicola Hughes i Mar Cabra.
28 d’abril
Marginedas, Espinosa, García Vilanova i Sergi Pàmies, premis Vázquez Montalbán.
Els periodistes Marc Marginedas, Javier Espinosa i Ricardo García Vilanova, segrestats el setembre a Síria mentre exercien la seva feina i recentment alliberats, són distingits amb el Premi Vázquez Montalbán (categoria Periodisme Cultural i Polític) que atorga el Col·legi de Periodistes en reconeixement al seu compromís professional en zones de conflicte. Pel que fa a la categoria de Periodisme Esportiu, en aquesta edició s’ha atorgat a l’escriptor Sergi Pàmies. El jurat va considerar que “al llarg dels anys, i a través de la literatura i el periodisme, Pàmies ha sabut interpretar el llegat de Vázquez Montalbán”, a més de “preservarne l’herència intel·lectual i l’exercici d’un periodisme crític, profund i transversal”.
Anuari dels silencis mediàtics de 2013.
El Grup Barnils presenta al Col·legi de Periodistes l’ Anuari Media.Cat, Els silencis mediàtics de 2013, un document elaborat per periodistes en què es denuncien temes no inclosos a l’agenda mediàtica dels grans mitjans. Són presents a la taula, Neus Bonet, degana del Col·legi; David Bassa, president del Grup Barnils; Xesca Oliver, presidenta de la Fundació Catalunya, i Roger Palà, coordinador i editor amb Sergi Picazo de l’Anuari Media.Cat. Bonet recorda que des del Col·legi es defensa “més que mai un periodisme reflexiu i sense silencis que ens permeti entendre la nostra realitat social”. Entre els temes investigats, l’Anuari denuncia els 100 milions de subvencions per a col·legits privats de l’Opus Dei o els sous milionaris de 86 directius de l’ibex-35.
30 d’abril
Lleida recorda les Dones de Ràdio .
La periodista Sílvia Espinosa presenta a la Biblioteca Pública de Lleida el llibre Dones de Ràdio, que tracta sobre les primeres locutores de ràdio catalanes. L’acte, organitzat per la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes, està presentat per Mercè March, cap d’Informatius de Ràdio Lleida, i compta amb la presència de Joan Busqueta, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida. El llibre recorda una trentena de professionals, pioneres, com Francina Boris, morta recentment. Espinosa ha recopilat en aquest llibre la identitat i el treball de les dones radiofòniques per reviure temps històrics de la ràdio. Sílvia Espinosa- Mirabet, nascuda a Terrassa, imparteix docència sobre ràdio i altres gèneres a la Universitat de Girona (UDG), i, anteriorment, ho havia fet a la UAB i a la URV. Va treballar a Egara Ràdio i a la SER.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari