títol: Tots els governs menteixen
director: Fred Peabody
any: 2016
durada: 90 min
disponible a: Apple tv
El documental parteix d’una premissa: qualsevol persona que tingui poder es veu obligada a mentir. Així, un grapat d’escriptors i de periodistes independents nord-americans –Glenn Greenwald, Jeremy Scahill, Amy Goodman, Noam Chomsky, Carl Bernstein i Michael Moore, entre d’altres– reivindiquen el retorn d’aquell periodisme personificat en Isidor Feinstein Stone, un periodista iconoclasta, dissident i radical que va encapçalar la lluita per la llibertat de premsa durant els anys seixanta i per la total independència dels mitjans de comunicació davant dels poders fàctics. Un al·legat pel dret de la ciutadania a una informació lliure d’interferències, contrastada i honesta.
Títol: La sal de la tierra
Director: Wim Wenders i Juliano R. Salgado (Decia Films)
Any: 2014
Durada: 1 h 45 min
Disponible a: Prime Video
Sebastião Salgado és un fotoperiodista brasiler, membre de l’agència Magnum i guanyador de diversos premis World Press Photo. Per tot això molts el consideren el millor fotoperiodista de tots els temps. Aquest documental és un portentós viatge per les seves fotografies, comentades pel mateix Salgado: els ulls desolats dels nens dels camps de refugiats etíops, la resignació de les dones dels pobles del Níger durant la sequera, les imatges apocalíptiques de les mines d’or de Serra Pelada al Brasil, l’orgull antic dels americans primigenis de Mèxic, de Bolívia, de l’Equador i del Perú... Un mestratge de fotoperiodisme.
Títol: La xarxa ultra
Director: Raúl Cuevas (La Manchester)
Any: 2024
Durada: 1 h 3 min
Disponible a: 3Cat
Un grup de joves d’un institut, l’anomenada generació Z, ens explica que no llegeix el diari, ni veu la televisió, ni escolta la ràdio, i que la seva font d’informació són les xarxes socials. Un recorregut angoixant per un territori on el racisme, l’homofòbia, la misogínia i la islamofòbia estenen la seva perniciosa influència entre el jovent. Un bastió de la ultradreta: vox creix desmesuradament entre els nous votants.
Títol: Page One: un año en “The New York Times”
Director: Andrew Rossi (Inside The Times)
Any: 2011
Durada: 1 h 26 min
Disponible a: actualment no està disponible en estríming
La gravació del documental durant un any al diari més famós del planeta coincideix –i així queda plasmat– amb la fallida de centenaris i prestigiosos diaris dels Estats Units, l’aparició de WikiLeaks i l’expansió de les xarxes socials. Les reflexions dels principals periodistes de la plantilla del rotatiu sobre la metamorfosi del periodisme i l’enregistrament de les seves reunions de redacció s’alternen amb la lluita constant del diari amb polítics i funcionaris, les estratègies per afrontar l’amenaça de les xarxes socials i l’angoixa d’editors i directors per garantir la supervivència de The New York Times.
Títol: En peligro
Director: Rachel Grady i Heidi Ewing (Ronan Production Group)
Any: 2022
Durada: 1 h 28 min
Disponible a: Max
El documental segueix la feina de Patrícia Campos, de la Folha de
S. Paulo; Sáshenka Gutiérrez, de l’Agència efe a Mèxic; Oliver Laughland, de The Guardian, i Carl Juste, del Miami Herald, per mostrar les dificultats, les amenaces i l’assetjament que pateixen en el seu dia a dia laboral. És el retrat d’una professió en risc quotidià i permanent.
Títol: El asesinato de un periodista
Director: Matt Sarnecki (Frame Films)
Any: 2022
Durada: 1 h 40 min
Disponible a: Filmin
Andrej Kiska, president d’Eslovàquia entre el 2014 i el 2019, enceta el documental amb aquesta afirmació: “Hi ha alguna cosa de maligna en els fonaments mateixos del nostre Estat”. L’any 2018, l’assassinat a trets del periodista Ján Kuciak i la seva parella va commocionar el país. La filtració de l’expedient policial va donar a conèixer els responsables intel·lectuals del crim i un entramat sinistre de corrupció. El documental tracta d’un estat segrestat per una oligarquia corrupta que pot comprar polítics, policies i jutges.
Títol: Fotógrafo de guerra
Director: Christian Frei
Any: 2001
Durada: 1 h 36 min
Disponible a: Prime Video
Les fotografies del fotògraf nord-americà James Nachtwey omplen gran part del documental, que és el resultat de dos anys de fer-li seguiment. Són imatges poderoses i expressives, en blanc i negre, fotos de guerres i conflictes socials, però plenes d’humanitat i comprensió. Imatges respectuoses de rostres i persones que busquen la complicitat de tot aquell que les miri. Es tracta d’una reflexió dels dilemes –morals, deontològics...– als quals s’enfronten els que es dediquen al periodisme de guerra. Aquest treball va ser nominat a l’Oscar al millor documental.
Títol: La batalla de les xarxes socials
Director: David Fontseca (La Kaseta)
Any: 2023
Durada: 53 min
Disponible a: Filmin
Les imatges i seqüències més colpidores de l’1-O sobre la brutalitat policial,
que van donar la volta al món, van ser captades per telèfons mòbils. “Les xarxes socials et permeten convertir-te en un mitjà de comunicació”, assegura un dels entrevistats. A partir dels fets de l’1-O, el documental planteja una reflexió sobre el “nou” periodisme, sobre el paper de les xarxes socials en les democràcies i la seva correspondència amb els mitjans convencionals i sobre l’inquietant augment de les fake news.
Títol: 20 dies a Mariúpol
Director: Mstyslav Chernov (Frontline pbs)
Any: 2023
Durada: 1 h 35 min
Disponible a: Filmin
Mstyslav Chernov, juntament amb els equips de Frontline i Associated Press, va estar-se vint dies a l’assetjada ciutat de Mariúpol durant l’ofensiva de les forces separatistes del Donbàs, que comptaven amb el suport de l’exèrcit rus. El resultat és aquesta angoixant crònica de la quotidianitat de la guerra i la catàstrofe del setge per a la població civil. La pel·lícula va ser guardonada l’any 2023 amb l’Oscar al millor llargmetratge documental, entre altres nombrosos premis i reconeixements.
Títol: Escribiendo con fuego
Director: Rintu Thomas i Sushmit Ghosh (Black Ticket Films)
Any: 2021
Durada: 1 h 34 min
Disponible a: Filmin
Ser dona i dàlit –l’esglaó inferior del sistema de castes– és molt dur a l’Índia. Però Meera Devi i un grup de dones dàlit com ella han aconseguit que el diari Khabar Lahariya, de l’estat d’Uttar Pradesh, assoleixi una mitjana de deu milions d’usuaris mensuals amb els seus reportatges que parlen de màfies, corrupció i masclisme. El documental, que mostra el dia a dia d’aquestes dones periodistes, va obtenir dos premis al Festival de Cinema de Sundance i va ser nominat a l’Oscar en la categoria de documentals. “La pel·lícula sobre periodisme més inspiradora de la història”, segons The Washington Post.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari