• Masterclass de gestió emocional per a periodistes

    10 abril, 2025

    La salut mental és una de les prioritats de l’actual Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que treballa per visibilitzar i abordar aquesta qüestió en l’àmbit professional. En aquest marc, el Col·legi ofereix la masterclass “Gestió emocional per a periodistes”, que tindrà lloc el dimarts 6 de maig, de 11 h a 13 h a la seu de Barcelona (Rambla de Catalunya, 10). La formació és gratuïta per a col·legiats/des i per participar cal omplir el formulari.

    La masterclass inclou la presentació de la "Guia per a periodistes: cobertura de les desaparicions forçades".
    Font:
    REDS

    Seguint amb les accions impulsades al llarg del 2024, com la publicació de la Guia de salut mental per a periodistes, elaborada conjuntament amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), la creació d’un servei de suport emocional en col·laboració amb la Fundació Galatea, i l’organització de formacions específiques sobre aquesta temàtica, el Col·legi de Periodistes continua apostant pel benestar dels seus membres.

    El contacte constant dels i les periodistes amb situacions de dolor, vulnerabilitat o injustícia pot tenir efectes acumulatius sobre la salut mental. El propòsit d’aquesta masterclass és enfortir el benestar psicoemocional i proporcionar estratègies concretes per afrontar els desafiaments emocionals derivats del seu exercici. S’exploraran metodologies i eines dissenyades per gestionar l’impacte emocional de la feina periodística, promovent un exercici professional conscient, ètic i resilient. 

    Els continguts de la formació es dividiran en tres blocs:

    1. L’impacte emocional en la feina periodística, tant de l'enfocament narratiu a l'empatia: com gestionar la relació amb les fonts com la identificació de senyals de trauma vicari, fatiga per compassió i malestar emocional derivat del contacte amb històries de patiment.   
    2. Estratègies d’afrontament i autocora. Es proporcionaran tècniques per mitigar l’impacte emocional, es compartiran pràctiques d’autocura que poden aplicar-se al dia a dia i s’hi abordarà també la creació de xarxes de suport per afrontar cobertures llargues com les relacionades amb pandèmies, emergències climàtiques o conflictes socials.
    3. Presentació de la Guia per a periodistes: cobertura de les desaparicions forçades. Es compartiran els principals punts d’aquest document, incloent consideracions ètiques i metodològiques per entrevistar víctimes i familiars de greus vulneracions de drets humans, així com bones pràctiques per mantenir la sensibilitat i el rigor en la informació.

    La sessió serà impartida per Carolina Escudero, doctora, professora de la UAB i afiliada a la University of Missouri. És experta en media psychology, amb una especialització en l'impacte psicoemocional del periodisme, les desaparicions forçades i la salut mental de les i els periodistes a nivell global. La formació està coorganitzada amb REDS – Solidaritat per a la Transformació Social, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.