ANNA GALDON
Es fa el silenci. Beatriz Ruiz comença a llegir una de les tres poesies que té per proposar al consell de redacció. Les paraules s’encadenen i la sala queda muda, escoltant les reflexions de la redactora. Els companys, asseguts al voltant d’una enorme taula rectangular, aplaudeixen quan acaba la lectura en veu alta. Tothom hi està d’acord, la secció de poesia i filosofia està coberta aquesta setmana. “Què fem amb les entrevistes? –pregunta el cap de redacció, Francesc Ponsa– publiquem la d’en Cesc Gay, ara que són els Goya?” La cap de comunicació, Joana Castro, assenteix i prepara el vídeo amb els nou minuts d’entrevista que Jordi Riu (o Jordipèdia, com el coneixen els companys, atesa la gran facilitat que té per retenir dades) ha realitzat al director de cinema de moda.
És dilluns i, com cada setmana, se celebra a la seu de la Fundació Catalana Síndrome de Down de Barcelona el consell de redacció d’ Èxit 21 , el primer projecte de comunicació gestionat per persones amb discapacitat que busca fer sentir la veu d’un col·lectiu poc visible als mitjans. “Fa temps vaig fer un article explicant la meva pròpia experiència, la de tenir una lesió cerebral”, explica en una pausa del consell la redactora Ana Caralt. “Podré tenir limitacions –afegeix–, però que en cap cas suposen un obstacle. Puc escriure les meves vivències i explicar què em passa, què sento. Tenim una discapacitat, però podem pensar, argumentar i raonar”.
Lògic i natural
El 2011 naixia Èxit 21, una nova finestra comunicativa. Jugant amb la paraula èxit (‘sortida’ en anglès però també ‘triomf’ en català) i amb el número vint-i-u (en referència al nou segle i, a la vegada, al fet que la síndrome de Down sigui un trastorn genètic causat per la presència d’una còpia extra del cromosoma 21) començava a caminar un bloc que ràpidament es convertiria en portal i que pretenia, sobretot, trencar amb la infravaloració constant que la societat projecta als qui tenen “un cromosoma extra”, com resa un dels eslògans de l’entitat que tira endavant el projecte.
Per a Katy Trias Trueta, directora general de la Fundació Catalana Síndrome de Down i impulsora de la iniciativa, el portal suposa la continuació natural de tot el que es fa des de la institució: “Els acompanyem des que neixen fins que són grans, així que era natural que acabéssim creant un espai perquè poguessin desenvolupar les seves inquietuds en un espai professionalitzat. I és que un dels problemes més grans que afronten les persones amb discapacitat és que l’entorn els converteix en invisibles. “ Se’ls considera com subjectes passius rebedors de serveis”, explica la responsable de la fundació. Per aquest motiu, la majoria de redactors d’Èxit 21 asseguren escriure per expressar-se però, sobretot, per demostrar que poden fer molt més del que la societat espera d’ells.
Conscienciar la premsa
Es considera que a Espanya -no hi ha dades exactes-, hi ha unes 34.000 persones amb Síndrome de Down. Partint d’aquesta xifra es calcula que a Catalunya hi ha uns 5.400. I, tot i que en els últims anys s’ha fet molt per aconseguir una millor integració del col·lectiu, s’avança molt a poc a poc. “La Marató va fer molta feina, el 1993”, recorda Katy Trias, “si bé l’evolució és lenta”. Per aquest motiu, el mitjà també busca conscienciar tots els periodistes i mitjans generalistes de la necessitat de canviar el prisma des del qual es mira la discapacitat.
Durant aquests cinc anys d’Èxit 21 han estat molts els professionals que han passat per la redacció a explicar tècniques periodístiques, en canvi, ara es vol anar molt més enllà. “Hem creat un document perquè, quan vinguin aquests professionals, els puguem explicar com s’ha de tractar la síndrome de Down als mitjans”, explica Ponsa.
La integració laboral, clau
Un dels casos d’èxit més coneguts del portal digital és el del Martín Flores, periodista de 26 anys amb discapacitat intel·lectual que, avui en dia, treballa com a redactor a la secció esportiva de La Xarxa de Comunicació Local. A través d’un conveni de pràctiques, Flores va saltar d’Èxit 21 al conegut mitjà de comunicació, i s’hi ha quedat. “Hem perdut un dels bons –reconeix Trias– si bé això vol dir que la plataforma i la integració que busquem funcionen”.
Ara bé, com tot projecte, el model d’èxit necessita també finançament, i el prioritari aquest 2016 és trobar patrocinadors que assegurin la viabilitat del portal digital. El mitjà actualment es finança exclusivament a través de la fundació i no compta amb cap patrocinador, cosa que dificulta la professionalització. “Volem que els redactors que conformen Èxit 21 cobrin, i perquè això passi primer algú ha de veure que aquest mitjà té un sentit a la nostra societat i apostar-hi. L’objectiu ara és professionalitzar-ne l’equip”, explica Trias. De moment, el projecte camina i espera fer-ho per molt de temps. De la mà del cap de redacció, Francesc Ponsa, i de la responsable de Comunicació, Joana Castro, redactors com Cristina Morales, Albert Díaz, Montse Vilarrassa o Francisco Marín ja estan canviant les coses.
A través dels seus escrits expliquen com és que ningú se’ls dirigeixi directament quan entren en una botiga, com és no tenir veu pública i estar constantment infravalorat. Batallen per canviar conceptes, idees i expressions. Reivindiquen la normalitat. Aquesta normalitat tant difícil de definir i delimitar per a tothom i tant complicada de posar en paraules. Potser la dificultat vingui del fet que, com deia el saxofonista Scott Hamilton, no hi hagi tantes diferències, i l’única verdadera discapacitat sigui la mala actitud.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari