JOAQUIM ELCACHO
L’anàlisi més detallada sobre la crisi de l’Ebola a casa nostra la trobem a l ’Informe Quiral 2014, en què a més es recorden algunes de les actuacions protagonitzades per periodistes i mitjans de comunicació.
Un conflicte ètic inical va ser la publicació en alguns diaris d'una fotografia de la infermera Teresa Romero, agafada sense permís del seu perfil de Facebook. "El dret a la privacitat i la dignitat forma part de la deontologia periodística. Per exemple, segons el Codi deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya, els periodistes han de "respectar el dret de les persones a la pròpia intimitat i imatge, especialment en situacions de vulnerabilitat i malaltia i en casos o esdeveniments que generin situacions d'aflicció o dolor", recorda l'informe.
Diferents mitjans es van acusar mútuament de vulnerar la privacitat i dignitat de Romero per la publicació d'aquesta fotografia i de les imatges de l'habitació en la qual estava ingressada. "Un intercanvi d'acusacions que deixa en evidència que els mateixos periodistes alguns cops dubten entre el que és ètic i el que no ho és, i que aquests dubtes encara són majors quan la pressió externa per publicar és més gran que mai", indiquen els autors de l'informe.
Un dels exemples més representatius el van protagonitzar dos periodistes d' El País, que es van colar en una planta de l'hospital en el qual estava ingressada l'auxiliar contagiada i van posar en perill tot el sistema de seguretat, per poder explicar l'anècdota. "La responsabilitat va ser de les periodistes, encara que també del mitjà per haver publicat l'article. Un diari com El País, probablement no hauria tingut aquesta relliscada en altres temps i, de fet, dies després es va disculpar per haver-ho fet", destaca l'informe.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari