ÀLEX BARNET
Dins les històries
VRSE. Works, estudi especialitzat en la filmació en realitat virtual esfèrica, està fent alguns treballs de caràcter periodístic, com el vídeo “ Walking New York” (amb el New York Times) o “ Clouds Over Sidra” (amb l’ONU), sobre la vida d’una nena siriana de dotze anys en un camp de refugiats de Jordània. El seu director, Chris Milk, creu que la realitat virtual pot ser un element molt empàtic, ja que transporta l’espectador dins les històries.
Periodisme punk
El fenomen Vice News, que alguns ja han batejat com periodisme punk i que combina les noves tecnologies i un estil molt directe i jove, arriba al mercat del castellà. Amb una producció i distribució de continguts compartida entre Mèxic, Colòmbia i Espanya, l’edició en aquesta llengua espera arribar a més de 400 milions d’usuaris.
Glance journalism
Sarà per etiquetes… L’aparició dels rellotges intel·ligents o smartphones fa que mitjans, agències, laboratoris i fabricants de ginys parlin de periodisme d’ullanda o glance journalism. I no es refereixen a la mirada dels periodistes sinó a la dels usuaris, que ara consumiran microsumaris de notícies i similars des de les petites pantalles dels telèfons intel·ligents.
Més robots redactors a l’AP
L’agència de notices Associated Press, que ja fa servir “redactors automàtics” via software en temes de reculls econòmics de dades, amplia la utilització d’aquests “robots” a l’àmbit de l’esport universitari nord-americà. Ho fa en el terreny del beisbol, que necessita una gran base de dades per a cada partit. AP fa servir les eines d’ Automated Insights, una empresa que també té clients com Yahoo Comcast.
Periodisme i tecnologia del segle XXI
Un extens recull de les ponències i presentacions de la trobada organitzada per l’ ISOJ sobre periodisme i tecnologia, amb apartats dedicats a 3D, realitat virtual, noves tecnologies i altres fenòmens al voltant de l’escenari digital.
Vídeo a Twitter
Periscopi, una mina que permet pujar a la Xarxa petits vídeos enregistrats amb el mòbil, pot tenir importància en l’escenari informatiu. Hi ha sistemes semblants, però aquest és fàcil d’utilitzar, crea una interactivitat immediata amb l’audiència i està lligat a una xarxa important com és Twitter.
Un Pulitzer sobre l’ebola
Daniel Berehulak, que ha treballat a llocs diferents com l’Afganistan, el Pakistan i Egipte, ha guanyat el Pulitzer de reportatge fotogràfic aquest 2015 per les impactants fotos sobre el brot d’Ebola a l’Àfrica.
El Pulitzer i Robert Kuznia
Robert Kuznia, reporter de l’equip del Daily Breeze, un petit diari que ha guanyat el Pulitzer per una investigación sobre corrupció d’una escola californiana, explica en aquest reportatge que fa mesos que va deixar la professió perquè amb el sou amb prou feines podia pagar el lloguer. Kuznia és ara asistente de prensa de la Fundació USC Shoah.
Germanwings versus Pasteres
Una reflexió crítica sobre la desigual i inquietante cobertura que els mitjans han fet de dues recents tragèdies: l’avió alemany estavellat als Alps (150 morts) i el naufragi d’una pastera d’emigrants africans a prop de Sicília (uns 400 morts)
Paraula d’Eco
La darer novella d’Umberto Eco és Número Zero, una autòpsia-ficció d’un cert tipus de periodisme que està ben viu. En aquesta entrevista titulada “ Internet pot prendre el lloc del mal periodisme”, hi ha moltes reflexions suggeridores sobre el tema.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari