• Armes per càmeres

    Javier Sulé
    -
    5 març, 2018

    Uns centenars de guerrillers de les FARC han canviat les armes per les càmeres. Són els futurs periodistes que formen part del projecte comunicatiu d'una guerrilla reconvertida en moviment polític i que ja té un canal de televisió per Internet i comptarà aviat amb vint emissores de ràdio. 

    Foto: Javier Sulé

    Quan van començar els diàlegs de pau a l’Havana fa cinc anys, un grup de guerrillers va començar a dissenyar una estratègia de comunicació amb la intenció de trencar el setge mediàtic. No només van canviar el llenguatge, també van aprofundir en l’ús d’Internet, van perfeccionar les seves presentacions i van realitzar produccions audiovisuals molt més cuidades. Tot plegat, va acabar amb la creació de Nueva Colombia Noticias (NC Noticias), una televisió en línia que emetia, des de Cuba, un informatiu de quinze minuts cada vuit dies i que es difonia per xarxes socials.

    Equip poc sofisticat

    L’equip de premsa de la guerrilla va decidir prosseguir el projecte de NC Noticias a Colòmbia, des dels anomenats Punts Transitoris de Normalització (PTN). Per a això calia capacitar gent i estructurar equips que comptessin com a mínim amb un periodista, un càmera i algú que fes servir xarxes socials. “Vam crear una escola nacional de comunicadors per a la pau com a concepte on professionals externs ens van ajudar a fer in situ tallers de formació de tres mesos”, recorda el director, Manuel Bolívar.

    Professionalització

    Bolívar reconeix que la debilitat més gran del projecte és, precisament, la poca experiència i la falta de formació de la seva gent. Per al director de NC Noticias, és important que es faciliti als guerrillers l’accés a l’estudi i a la universitat com contemplen els acords de pau. “La idea és també oferir als nostres joves la possibilitat que això es converteixi en la seva professió i sigui una sortida laboral que els solucioni la vida”, diu.

    Al costat dels necessitats

    Paula Saénz va ingressar a catorze anys a les FARC i en va passar dotze com a combatent. Ara, en temps de pau, és reportera de NC Noticias a la delegació de Bogotà, formada per cinc persones més que treballen des d’una petita oficina de la capital i bàsicament realitzen cobertures de mobilitzacions socials i d’actes de suport al procés de pau. “Per a mi, arribar a NC Noticias és ajudar a construir la pau des dels mitjans i és una responsabilitat molt gran en el sentit que informar per a la pau és estar amb les majories, on hi ha les necessitats”, assenyala.

    Canvi de xip

    A la regió del Putumayo s’està un altre dels equips periodístics de les FARC, format per dotze persones, tots molt joves. Des d’allà, tracten d’enviar una nota diària a Bogotà sobre tot allò que esdevé en el seu campament o sobre alguna història de vida dels guerrillers. Reconeixen les seves limitacions, però diuen haver après el més bàsic. “Ja podem entrevistar una persona sense necessitat de tenir un paper a la mà i ja hem superat això d’arribar davant la font i quedar-nos muts per no saber què preguntar”, admet Ricardo Juande, que ja fa cinc anys que és a la guerrilla.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari