“La primera víctima d’una guerra, és la veritat”. Aquesta frase es pot aplicar al periodisme actual. La nostra professió porta mesos atrinxerada en una situació que sovint distorsiona la realitat. El dossier d’aquest número analitza les manipulacions i les informacions interessades al voltant de la situació del país que han arrossegat el periodisme a deixar-se portar per emocions pro o anti, oblidant que els fets són sagrats i les opinions, lliures.
A tot plegat, s’hi ha afegit la dificultat de practicar el nostre ofici amb llibertat, sigui per les pressions o les agressions de les quals en som víctimes. Des del Col·legi, amb la necessària unió de professionals, sindicats, consells professionals i comitès de mitjans públics i privats, audiovisuals, en digital o paper, universitats i organitzacions que ens donen suport, hem aixecat la veu per dir prou. El dret a la informació de la ciutadania és un pilar bàsic per a la democràcia i la nostra és una feina de servei essencial. I l’exercim amb honestedat perquè només una informació professional i responsable, compromesa amb al Codi deontològic, i lliure d’agressions i pressions, serà la garantia d’independència i pluralitat.
En aquest número també trobareu informació sobre la precarietat, l’aluminosi del periodisme. La crisi econòmica i del sector ha agreujat un problema que ens afecta i interpel·la a totes i a tots. Especialment els joves acabats de llicenciar que busquen la primera feina, els autònoms, els periodistes de l’àmbit digital o els fotoperiodistes. Poques professions tenen tanta precarietat.
Per al Col·legi de Periodistes, la lluita contra la precarietat és una prioritat, si bé es tracta d’una qüestió molt complexa que no és fàcil abordar i que necessita de la unió de tots els sectors, especialment dels que contracten. Ara fa un any, en el VI Congrés de Periodistes ens vam marcar com a objectiu prioritari analitzar la situació amb un grup de treball creat per trobar-hi solucions. En aquestes pàgines podeu llegir el que va donar de si la Jornada sobre precarietat impulsada des del Col·legi i que, entre altres iniciatives, recull la posada en marxa de la campanya #GratisNoTreballo a les xarxes. L’objectiu és denunciar les empreses que fan ofertes sense unes condicions laborals dignes i que contribueixen a alimentar la precarietat. També s’ha posat a disposició dels periodistes una bústia on denunciar les ofertes precàries, fer propostes o aportar idees per lluitar contra la precarietat. El Col·legi estudiarà totes les propostes rebudes. I mai ens cansarem de dir que el Col·legi el fem entre totes i tots, i que només amb la implicació de TOTHOM podrem trobar solucions als reptes de la nostra professió.
Ben cordialment,
Neus Bonet Bagant
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari