• Demarcacions
  • El Grup de Treball d'Intel·ligència Artificial del Col·legi de Periodistes de Catalunya serà un espai de trobada, debat i reflexió sobre l'impacte de la intel·ligència artificial en l'àmbit del periodisme i la comunicació, tant des d'una perspectiva tècnica i pràctica com des d'una visió ètica i deontològica.

    La salut mental és una de les prioritats de l’actual Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que treballa per visibilitzar i abordar aquesta qüestió en l’àmbit professional. En aquest marc, el Col·legi ofereix la masterclass “Gestió emocional per a periodistes”, que tindrà lloc el dimarts 6 de maig, de 11 h a 13 h a la seu de Barcelona (Rambla de Catalunya, 10). La formació és gratuïta per a col·legiats/des i per participar cal omplir el formulari.

    La pel·lícula explora els efectes de la contaminació atmosfèrica a través d'una història personal i científica. Vine a descobrir-la el 24 d’abril, a les 18.00 h a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes. Entrada gratuïta. 

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya organitza una parada amb llibres de col·legiats i col·legiades per celebrar la diada de Sant Jordi.

    L’acte va tenir lloc el dimecres 9 d’abril a les 18.30 h a la Sala 1 del Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10). 

    Els elements d'identificació dels professionals de la informació a la via pública hauran de ser substituïts per uns de nous que presenten un disseny actualitzat. El termini expira el 31 de juliol de 2025.

    Jordi Rovira

    Més de cinc mil dones periodistes de tot l’Estat han signat un manifest on es denuncia el masclisme imperant en el periodisme. Jordi Rovira ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la història d'algunes de les pioneres que van aconseguir obrir el camí per totes les que vindrien després. 

    Laura Saula

    Laura Saula ens presenta un rememoratiu de la vida d’Aurora Bertrana. Periodista avançada a l’època, va ser una dona moderna, revolucionària i cosmopolita.

    Laura Saula

    Sovint els periodistes no només són els autors dels documentals, sinó que també en formen part activa davant la pantalla, ja sigui com a protagonistes o bé, d’alguna manera, mostrant les llums i les ombres de la professió. En aquest article analitzem com es retrata l’ofici a través d’aquest gènere que en els darrers anys, gràcies sobretot a l’expansió de les plataformes de continguts, està en auge.

    Elisabet Carvajal

    “La vida és somni”, Calderón de la Barca, 1635. Quasi 400 anys després de la famosa metàfora que dona nom a l’obra de teatre barroca, i amb el mateix recurs literari, es podria dir que “la comunicació és metàfora“. I ho és amb amplitud i diversitat. Des de la comunicació relacional i interpersonal, passant per la pública i corporativa, fins a la periodística i
    social. És la figura retòrica més utilitzada en la comunicació humana, parlada i escrita, sense excepció. Està present tant en el periodisme com en moltes de les eines de la comunicació corporativa i del periodisme de fonts.

    Anna Pruna

    Es compleixen trenta anys del genocidi de Ruanda, un dels episodis més obscurs dels anys noranta. Unes matances que van acabar, en 100 dies, amb el 75% de la població tutsi d’un dels països més petits del continent africà. Una crueltat propiciada i encoratjada, en gran part, per un mitjà de comunicació que no va dubtar a plantar la llavor de la barbàrie: Radio Télévision Libre des Mille Collines, la ràdio de l’odi. El seu és un dels exemples més tristament cèlebres de com aprofitar el ressò mediàtic per ajudar a sembrar mort i destrucció.

    Barcelona

    Rambla de Catalunya, 10 pral., 08007 Barcelona
    933 17 19 20
    933 17 83 86
    contacte@periodistes.cat
    De 9.00h a 14.00h i de 14:45h a 19:30h (de dilluns a dijous) i 8.45h a 15.30h (divendres)

    Borsa de treball

    14/04/2025 Blanes
    14/04/2025 Barcelona - Teletreball
    10/04/2025 Vilafranca del Penedès
    09/04/2025 Barcelona