El Grup de Treball de Periodisme per la Pau del Col·legi de Periodistes de Catalunya organitza un acte amb experts en la resolució de conflictes, la geopolítica i la pau per analitzar les implicacions de l’estratègia de rearmament impulsada per la Unió Europea, explorar alternatives i el concepte de seguretat compartida, així com explorar el llenguatge i la cobertura informativa que un assumpte com aquest requereix.
Actualment, la Unió Europea és la segona potència mundial en despesa militar, només per darrere dels Estats Units i per davant de Rússia i la Xina. Des de l’inici de la guerra a Ucraïna, els vint-i-set han incrementat el pressupost militar en un 30%. Tot i això, es planteja una nova ampliació de la capacitat de defensa amb una inversió addicional de 800.000 milions, fet que implicaria un augment substancial de la despesa dels estats membres fins a assolir col·lectivament el 3,5% del PIB de la UE, en comparació amb l’actual 1,9%.
Davant d’aquest escenari, el debat abordarà qüestions com: Europa està realment indefensa? Com es pot garantir la seguretat sense una militarització continua? Com han de tractar els mitjans de comunicació tots aquests assumptes? I el periodisme de pau? Què implica el to d’urgència que transmet Brussel·les? Com s'afronta la seguretat compartida des de la no violència?
Aquestes i altres preguntes seran el fil conductor de la xerrada que estarà moderada per la periodista Sònia Pau, membre del Grup de Treball de Periodisme per la Pau. A la taula l’acompanyaran Tica Font, presidenta del Centre Delàs d’Estudis per la Pau; Jordi Torrent, escriptor i expert en geopolítica i Senén Florensa, diplomàtic i president executiu de l'Institut Europeu de la Mediterrània.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari