• Demarcacions
  • El pròxim divendres, 20 de desembre, celebrarem el Sopar de Nadal d'enguany. Serà a les 20.30 hores a la nostra seu a Tortosa (C/ Ramon Berenguer IV, 26). A les 20 hores, però, aprofitarem per a fer l'assemblea general de l'any que s'acaba. 

    Si encara no t'hi has apuntat, ets a temps. Només has d'escriure i reservar el teu menú al correu: ebre@periodistes.cat. És un menú de picadetes fredes. Com sempre, surt molt econòmic. 

    No t'ho penses més i vine, acomiadarem l'any  2024 i ens desitjarem un nou any.

    El president del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Xevi Xirgo, ha participat en una nova conversa del cicle Periodisme Sud organitzat per la nostra Demarcació. Xirgo ha parlat de la tasca d'aquest organisme, així com dels reptes que se li presenten davant de noves realitzats com ara els nous creadors de contingut. 

    La periodista col·legiada Irene López està en procés de promoció del seu primer llibre de recerca periodística de comunicació política: «Els Spin Doctors del Palau». Després de passar per Tortosa, la seua ciutat natal, Lleida i Tarragona, aquesta setmana ha aterrat a Barcelona, a la llibreria Ona. L’acte ha comptat amb la participació de l’expresident de la Generalitat, Artur Mas; del seu exassessor, David Madí, i del seu excap de premsa, Joan M. Piqué.

    La inauguració del curs acadèmic del Campus Terres de l’Ebre de la URV a Tortosa divendres passat, va ser el marc escollit per a presentar el llibre promogut i coordinat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del CPC i editat per la URV: Cent anys d’associacions de periodistes a l’Ebre, escrit per la historiadora Maria Mestre i pel periodista Josep Bayerri. L’acte va comptar amb la conferència del degà del Col·legi, Joan Maria Morros, sobre l’impacte dels darrers avenços tecnològics en la professió periodística.

    Cent anys d’associacions de periodistes a l’Ebre és el títol del llibre escrit per Maria Mestre i Josep Bayerri per a la nostra Demarcació i editat per la URV. Aquest divendres, 25 d’octubre, en fem la presentació en el marc de la inauguració del curs acadèmic del Campus Terres de l’Ebre de la URV. L’acte es completarà amb la conferència que farà el nostre degà, Joan M. Morros, sobre el futur de la nostra professió davant de nous reptes com la IA, o la desinformació.

    Periodisme sud, amb Xavi Coral

    El periodista del TN Migdia de TV3, Xavi Coral, va protagonitzar divendres passat una conversa distesa amb el president de la Demarcació, Josep Baubí. La xerrada s’emmarcava en el cicle d’entrevistes Periodisme Sud, organitzat per la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi, i Coral va parlar de la professió i de la seua primera novel·la, Aprendre a esquivar les bales.

    Jordi Rovira

    Joan-Ignasi Ortuño, periodista col·legiat i víctima de la precarietat. Avui lluita contra una jubilació insuficient, l’absència d’ajuts i la incertesa d'haver de viure al carrer. Ortuño ha dedicat tota una vida al periodisme cultural i comparteix el seu testimoni amb la professió. 

    Maruja Torres comparteix la seva visió sobre el conflicte a l’Orient Mitjà, l’amistat i el futur de la professió i el seu amor pel periodisme.

    Susana Pérez-Soler

    El passat octubre, el Col·legi de Periodistes, el Consell de la Informació i totes les universitats catalanes amb estudis de periodisme van unir-se per denunciar l’ús abusiu del pescaclics, pràctica emprada pels mitjans digitals que busca clics fàcils amb titulars cridaners i sovint enganyosos i que fa molt de temps que ha arrelat en nombroses redaccions. Cal anar fins al 1999 per trobar la primera referència al clickbait, terme amb el qual es coneixia el pescaclics als inicis. A poc a poc es va anar popularitzant aquesta pràctica que ha acumulat tant usuaris que piquen l’esquer com detractors que, des de la professió, adverteixen de com ha pervertit el periodisme.

    Susana Pérez-Soler

    La intel·ligència artificial amenaça amb transformar-ho tot, des de la vida quotidiana i el mercat laboral fins a l’educació i la sanitat, passant pels mitjans de comunicació. El contingut generat per màquines no és una novetat per a les empreses periodístiques, però l’actual onada d'IA incorpora canvis significatius tant pel que fa la manera de crear el contingut com pel volum i l’abast. Alguns mitjans han començat a utilitzar-la per augmentar la quantitat d’informació diària i aconseguir un millor posicionament web, si bé la majoria ha obert un període de reflexió per entendre com pot ajudar a fer periodisme de qualitat, doncs, avui dia, els reptes que planteja pel que fa a la veracitat, la confiança i l’autoria dels continguts són més grans que les oportunitats.

    Elisabet Carvajal

    Tot i que des d’un punt de vista històric la Bíblia és considerada el primer fenomen de narrativa transmèdia, va ser Henri Jenkins, l’estudiós nord-americà de la comunicació, qui encunyava per primera vegada aquest terme l’any 2006. Aquest bateig es produïa, de manera força premonitòria, abans de l’explosió de les xarxes socials i del fenomen multipantalla, que han suposat una transformació sense precedents dels comportaments de les audiències i de la creació de continguts. Actualment les tècniques transmèdia i multiplataforma, nascudes en l’entorn publicitari i de la ficció, també es configuren com a eines clau per a la nova comunicació corporativa del segle XXI, l’objectiu de la qual és implicar i moure les audiències.

    Terres de l'Ebre

    Ramon Berenguer IV, 26, prl, 43500 Tortosa, Tarragona, Espanya
    977 44 24 90
    667 98 49 40
    ebre@periodistes.cat
    A demanda.

    Actes de premsa

    Borsa de treball

    16/12/2024 Barcelona
    13/12/2024 Barcelona
    12/12/2024 Tarragona
    12/12/2024 Andorra la Vella