L’estudi del CIC és una radiografia de les debilitats ètiques dels nostres mitjans. És important perquè saber per on fallem, ens permet reflexionar i millorar. Curiosament, la difusió d’informacions no fonamentades, la invasió de la intimitat de les persones i el tractament inadequat de la immigració, les queixes més freqüents presentades al cic, coincideixen amb les que reben els altres consells de la informació europeus.
Això mostra que, de vegades, els periodistes, en nom del dret de la gent a saber i de la llibertat, ignorem altres drets com el que tenen les persones a la intimitat i a la imatge, a la dignitat, a no ser discriminades o, sobretot, el dret a una informació rigorosa i veraç. L’estudi indica que quan ens n’oblidem, la gent ho rebutja.
Quasi 600 queixes diuen que la ciutadania vol un periodisme lliure, independent i honest, un periodisme ètic, en el qual pugui confiar per informar-se, entendre el que passa, formar-se una opinió i prendre decisions. Quan totes les institucions trontollen, en plena crisi, la societat necessita uns mitjans ètics com a aliats per defensar els seus drets i salvar la democràcia.
LLÚCIA OLIVA
Presidenta del Consell de la Informació de Catalunya (CIC)
(article d'opinió inclòs dins el reportatge 'Els punts negres de l'ètica')Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari