1 de novembre
Absolt el periodista grec Kostas Vaxevanis.
Un tribunal d’Atenes ha absolt el periodista grec Kostas Vaxevanis, jutjat per haver publicat a la revista Hot Doc l’anomenada llista Lagarde en què consten els noms de 2.059 presumptes evasors fiscals en comptes bancaris en una seu del banc hsbc a Suïssa. La revista no va publicar cap tipus de dades privades, sinó els noms i la professió dels titulars dels comptes sense esmentar la quantitat de diners. Els procés deixa clar la incapacitat de les autoritats per lluitar contra el frau fiscal, ja que les dades dels titulars dels comptes van ser lliurades la tardor del 2010 al ministre d’Economia grec per l’homòloga francesa Christine Lagarde. D’aquí el nom de la llista publicada a Atenes. Vaxevanis havia estat detingut dies enrere i sotmès a un judici exprés que podia haver-li costat dos anys de presó. L’han absolt pel fet de no haver violat dades personals.
5 de novembre
Premis de la Comissió de Gabinets.
“Els periodistes de fonts també són periodistes”, assegura el degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí, en l’acte de lliurament del premis de la Comissió de Gabinets que tenen lloc al Col·legi. En aquesta edició, el premi al Millor Pla de Comunicació ha estat per Transports Municipals de Barcelona (tmb) i el de Millor Estratègia per a Vueling. Durant l’acte, el degà va estar acompanyat per la presidenta de la Comissió de Gabinets, Pilar Casanova, així com per Josep Moya i Toni Rodríguez, també de la Comissió de Gabinets; Xavier Roig, periodista, assessor de comunicació i consultor estratègic de relacions institucionals; Albert Sàez, director adjunt d’ El Periódico de Catalunya i vicedegà de la Universitat Ramon Llull, i Cristina Ribas, presidenta de l’Associació de Ciència i Tecnologia. Abans del lliurament dels diferents premis, es va portar a terme un debat sobre “Comunicació i Ètica”.
6 de novembre
Neix Eldiario.es.
El Col·legi de Periodistes acull la presentació de la versió catalana del periòdic digital Eldiario.es. L’acte va a càrrec del degà, Josep Maria Martí, i compta amb la presència d’Ignacio Escolar, director del diari, i de Josep Carles Rius, director del mitjà a Catalunya. El nou mitjà és, segons el degà, “un patrimoni que acumularem els periodistes al llarg dels anys perquè la ciutadania estigui ben informada”. Escolar explica que els periodistes són propietaris de l’empresa i responsables de les informacions i que s’ha posat en marxa amb pocs mitjans i molt de treball. Escolar també explica que tenen redaccions en diferents països i que estan associats amb entitats, fundacions i cooperatives. Rius considera necessari reflexionar sobre els actuals reptes i sobre com es poden generar noves possibilitats de feina per crear espais en els quals els periodistes tinguin coses a dir.
Colita , honoris causa per la UAB.
La fotògrafa Isabel Steva, Colita, és investida doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona a proposta de la Facultat de Ciències de la Comunicació, que en destaca el valor dels treballs, alguns d’aquests de la Gauche Divine a Barcelona i de la Nova Cançó. La cerimònia té lloc a la Casa de la Convalescència de Barcelona amb la presència de Francesc Vilanova, professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la uab, que exerceix de padrí de la guardonada, i del rector, Ferran Sancho.
La Vanguardia , premi Nacional de Recerca.
La secció de periodisme científic de La Vanguardia és reconeguda amb el Premi Nacional de Recerca 2012 en la categoria de Comunicació que atorga el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat juntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. El premi destaca la feina del periodista Josep Corbella, responsable de la informació diària de ciència.
7 de novembre
El Financial Times, en venda.
El grup britànic Pearson posa en marxa la venda del Financial Times per la qual busca ingressar mil milions de dòlars. La venda podria realitzar-se abans de la marxa de Marjorie Scardino, presidenta executiva de la multinacional i contrària a la venda. Entre els potencials compradors, hi hauria milionaris russos, altres del Pròxim Orient o asiàtics i les agències d’informació econòmica Bloomberg i Reuters.
8 de novembre
Vaga a TVC a l’inici de la campanya electoral.
El comitè d’empresa de tvc convoca una aturada entre les 23.30 i les 01.00 hores coincidint amb l’inici de la campanya electoral del 25-N. Un comunicat del comitè explica que l’aturada té per objecte exigir a la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació (ccma) que “garanteixi la continuïtat del model de servei públic de TVC i que mantingui tots els llocs de treball”.
Fòrum 10 de Ràdio Puig Reig.
Comencen les jornades del Fòrum 10 de Ràdio Puig Reig (Baix Berguedà) amb la conferència del periodista Jaume Barberà, director del programa Singulars del 33. És la 22a edició de les jornades que aborden el tema de la informació i el compromís. Altres conferenciants en dies successius són Lluís Foix i Antoni Bassas (per videoconferència des dels Estats Units).
10 de novembre
Dimiteix el director de la BBC.
George Entwistle, director general de la bbc des de feia 54 dies, dimiteix a causa de l’escàndol provocat per un reportatge sobre abusos sexuals en el programa d’investigació News Night en què es titllava de pedòfil Alistair McAlpine, extresorer de Margaret Thatcher. L’acusació va resultar ser falsa.
11 de novembre
Teatre basat en fets periodístics.
L’obra de teatre Desaparegut sobre el Canal obté el I Premi Jaume Salés de Teatre 2012, instituït per l’Ajuntament de Roda de Ter. L’obra tracta de la desaparició de Glenn Miller sobre el canal de la Mànega, el 15 de desembre de 1944, un autèntic misteri, ja que mai s’ha trobat el cos. L’autor de l’obra –que encara no s’ha estrenat–, el periodista Albert Suñé, defensa la versió més versemblant dels fets a través de quatre personatges que podrien haver conegut Miller i que esperen notícies sobre la desaparició. Suñé havia llegit aquesta versió dels fets a Diario 16 anys enrere. La versió oficial del cas es va publicar al New York Times el 26 de desembre de 1944.
13 de novembre
II Jornades del Periodisme Juvenil a Terres de l’Ebre.
La Demarcació de Terres de l’Ebre acull les ii Jornades de Periodisme Juvenil organitzades pel web del mateix nom. Amb el títol Periodisme: el quart poder, Amparo Moreno, presidenta de la Demarcació, fa un repàs del camí que ha portat el periodisme des de finals de la dictadura, al llarg dels anys de democràcia fins arribar als nostres dies. Moreno manifesta que “el periodisme s’ha anat tancant en haver oblidat parlar dels ciutadans i passar a parlar dels nous protagonistes, que ara són sovint les entitats públiques i privades o genèrics com, per exemple, els mercats”. La presidenta conclou que les oportunitats actuals estan en les noves tecnologies si abans, però, canviem certs esquemes de pensament i que “el repte és sortir de nou al carrer” i “fer visibles les persones”.
16 de novembre
Debat electoral a Lleida.
La Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes celebra a la sala de premsa de la Diputació, un debat entorn les eleccions del 25-n que compta amb la participació dels quatre candidats amb representació parlamentària i amb els periodistes dels mitjans de comunicació de Ponent que adrecen les preguntes als candidats. Setze ràdios de la província de Lleida retransmeten el debat en directe o en diferit. També hi col·laboren altres mitjans de premsa escrita o audiovisual de la Demarcació. El debat és moderat pel president i pel vicepresident de la Demarcació, Josep Lluís Cadena i Jesús Riverola, respectivament. La situació econòmica i la independència de Catalunya són els dos temes principals del debat.
20 de novembre
Hermida, Premi Nacional de Televisió.
El Ministeri d’Educació, Cultura i Esports reconeix el periodista Jesús Hermida amb el Premi Nacional de Televisió per la trajectòria com a creador i conductor de programes televisius. Durant cinquanta-dos anys d’exercici, Hermida va treballar també en premsa i ràdio. El 1978, va exercir de director, presentador i entrevistador en programes d’àmplia difusió. Va ser fundador i primer president de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió.
21 de novembre
Lliurament del Premi Bonmatí de Periodisme.
Té lloc a la Casa de Cultura de Girona el lliurament del 31è Premi Manuel Bonmatí de Periodisme convocat pel Rotary Club de Girona. Aquest guardó premia articles periodístics sobre Girona i ha estat instituït en record de Manuel Bonmatí i Romaguera. El guardó recau en el periodista Alfons Petit pel seu article L'aiguat del 62 publicat el 7 d'octubre al Diari de Girona.
22 de novembre
Tony Hall dirigirà la BBC.
El director de la BBC, Chris Patten, anuncia que Tony Hall serà nou responsable de la BBC després de la dimissió de l’anterior director general de la cadena, George Entwistle, després que la cadena acusés a un polític tory de suposats abusos sexuals a menors, informació que va resultar falsa. Tony Hall és actualment director general del Royal Opera House, càrrec que desenvolupa des de fa onze anys.
23 de novembre
Josep Maria Girona, director de la SER a Catalunya.
Prisa Radio reestructura l’equip directiu i nomena Josep Maria Girona com a nou director de la ser a Catalunya i de Ràdio Barcelona. El càrrec, que fins ara Girona ocupava al capdavant de la direcció de comunicació de Prisa Ràdio i de la ser, l’ocupa Susana Sánchez, que era subdirectora d’aquest departament. D’altra banda, Javier Mérida ha estat nomenat director comercial de la cadena d’emissores.
ABC Punto Ràdio desapareixerà de les ones.
El Consell d’Administració de Vocento inicia negociacions per llogar les llicències d’ABC Punto Ràdio a la COPE. La Conferència Episcopal assegura no haver posat objeccions de caràcter doctrinal a l’operació. Un altre acord es refereix al diaris del grup Vocento, encapçalats per ABC, que es convertirien en els diaris de referència a la cadena.
26 de novembre
Tarragona commemora els 25 anys del Col·legi.
El Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (crai) del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (urv) acull, del 26 de novembre al 21 de desembre de 2012, l’exposició “Periodistes. 25 anys construint Col·legi”. La mostra, produïda pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, commemora el 25è aniversari de l’entitat.
Telemadrid, 925 acomiadaments.
Els treballadors de Telemadrid convoquen aturades en conèixer l’informe que oficialitza la retallada d’un 79% de la plantilla (925 acomiadaments). El pla preveu la desaparició del segon canal, La Otra, i la dràstica reducció de continguts propis. Una de les aturades deixa l’emissió de la cadena en negre entre les 20 i les 22 hores.
27 de novembre
Bergareche president dels editors de diaris.
L’Assemblea General de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (aede) escull nou president a José María Bergareche en substitució de Conrado Carnal, conseller director general del Grupo Zeta. Bergareche, de 63 anys, ha desenvolupat la carrera professional al Grup Correo. L’aede també ha presentat la dotzena edició del Llibre blanc de la premsa diària en què es proposen al Govern mesures per implantar una taxa a Google.
28 de novembre
El rol dels mitjans en les transicions democràtiques.
El periodista Xavier Mas de Xaxàs, membre de la Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya, participa en el seminari organitzat per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED) i el Programa Europeu Societat Civil Euromed, sobre el rol dels mitjans en les transicions democràtiques. Aquesta trobada internacional se celebra avui i demà a la seu de l’IEMED i compta amb representants de la societat civil de catorze països euromediterranis, entre els quals hi ha membres d’ong, entitats socioculturals i associacions de premsa.
Curs de Vilaweb a Terres de l’Ebre.
La demarcació de Terres de l’Ebre acull un curs de Vilaweb sobre el futur de la televisió. Vicent Partal, director de Vilaweb, va advertir que, actualment, moltes persones no miren la televisió per la pantalla –excepte els directes? sinó a través de l’ordinador, i això porta a plantejar negocis no basats en l’obligatorietat de crear programes per a les 24 hores del dia, sinó continguts que la gent pugui triar a la carta. Aquest curs de Vilaweb s’impartirà també a la resta de les demarcacions del Col·legi.
29 de novembre
Girona lliura les Mosques de la Informació.
El Teatre del Centre Cívic Sant Narcís de Girona acull el lliurament de les Mosques de la Informació 2012 que atorga la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes. Pia Bosch, cap de l’oposició de l’Ajuntament de Girona, rep la Mosca Borda per la manca d’accessibilitat, mentre que Albert Ballesta, director dels Serveis Territorials de l’Ensenyament, obté la Mosca Grossa per haver facilitat informació als periodistes durant els incendis de l’Empordà. A més, es guardona la periodista Pepa Bouis a títol pòstum. D’altra banda, la premsa comarcal rep la Mosca del Col·legi, així com el torneig Internacional mic, el mundial de futbol base de la Costa Brava, guardonat amb la Mosca de Sant Narcís per la projecció que fa de les comarques gironines. En la festa es commemoren també els 25 anys del Col·legi de Periodistes de Catalunya amb l’estrena d’un vídeo que repassa la història de l’entitat en el primer quart de segle.
Fusió de TVE i Ràdio 4 a Sant Cugat.
El director de TVE, Ignacio Corrales, nomena José Juan Ruiz director adjunt del Centre de Producció de Sant Cugat que dirigeix Ana Maria Bordas. A partir d’ara Ràdio 4 i tve, estaran centralitzades a Sant Cugat sota una única direcció. Aquesta fusió entre TVE-Catalunya i Ràdio 4, primera emissora que va parlar en català, reforça l’estructura directiva dels centres territorials de RTVE.
Cerimònia dels Ondas al Liceu.
El Liceu acull l’entrega dels premis Ondas, organitzats per Ràdio Barcelona. El premi especial del jurat és per a Luís del Olmo i abc Punto Radio. El de la Trajectòria professional de ràdio per a Hora 25 en el 40 aniversari, el de Millor tractament informatiu al Programa Documentos de rne i el de Millor cobertura informativa per Jon Sistiaga de Canal+. En televisió, reben premis La voz de Tele5 com a millor programa d’entreteniment, Dowton Abbey com a millor ficció estrangera, (Antena 3) i Isabel com a millor sèrie espanyola (tve), entre altres. Presenta la gala la periodista Gemma Nierga.
30 de novembre
Bergareche deixa l’AEDE.
Tan sols tres dies després d’haver assumit la presidència de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols, José María Bergareche expresident de Vocento, presenta la dimissió del càrrec per “motius personals”. Fonts d’Unidad Editorial asseguren que Bergareche deixa la presidència de la patronal de la premsa per facilitar unes possibles negociacions de fusió entre ABC i El Mundo.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari