1 de desembre
Tarragona debat sobre periodisme en crisi.
Més de setanta persones assisteixen a la jornada “Periodisme en crisi. Nous reptes i noves oportunitats professionals”, celebrada a la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Els principals arguments per fer front a la crisi, debatuts a la jornada, giren al voltant de l’autoocupació, l’emprenedoria i el cooperativisme com a eines primordials per dignificar la professió. El tractament d’aquestes temàtiques, cada cop més demandades pels col·legiats, han empès el Col·legi a desenvolupar les actuals Jornades a les quals en seguiran més en el futur.
6 de desembre
La justícia salva Clarín temporalment.
La Cámara Civil i Comercial Federal Argentina deixa en suspens per tres mesos l’article 161 de la llei de mitjans audiovisuals que obligava el grup Clarín a desprendre’s de bona part de les llicències de ràdio i televisió. La mesura cautelar és vàlida fins que hi hagi sentència definitiva sobre les qüestions de fons. El Govern afirma que recorrerà la decisió davant la Cort Suprema.
7 de desembre
Xavier Batalla, premi Ofici de Periodista.
A casa seva, i acompanyat de la família, Xavier Batalla rep el Premi Ofici de Periodista 2012, que atorga el Col·legi de Periodistes de Catalunya, un premi que suposa el reconeixement a una trajectòria. Actualment, un tumor cerebral li impedeix escriure i comunicar-se, fet pel qual la seva filla Laura llegeix en nom seu un discurs en què destaca la passió del seu pare pel periodisme i la conceptualització dels fets històrics: “Si el meu pare pogués parlar, ens diria que cal continuar avançant en la construcció europea, el projecte més transcendent del segle XX. També ens explicaria què està passant al món àrab i perquè. Si pogués parlar, se n’alegraria, de la victòria de Barack Obama, i ens recordaria que són les idees les que mouen el món i que el que cal avui dia són noves idees”.
Alcoverro, Ordre del Mèrit Civil.
Tomàs Alcoverro, que està considerat el capdavanter dels periodistes espanyols a l’Orient Mitjà i corresponsal de La Vanguardia en aquesta zona, és condecorat amb l’Ordre del Mèrit Civil en reconeixement pels serveis prestats a l’estat espanyol. El guardó, concedit pel rei Joan Carles, el lliura l’ambaixadora al Líban, Milagros Hernando, en una cerimònia a la legació espanyola a Beirut.
8 de desembre
El Capicua arriba a Barcelona.
La revista satírica El Capicua nascuda com a publicació gratuïta a Girona, passa a ser distribuïda a Barcelona i, posteriorment, també espera fer-ho a Tarragona. Es tracta d’una publicació de 32 pàgines amb textos punxants que es ven per 2,5 euros en paper al marge de les subscripcions econòmiques a un preu més baix. L’editor, Joan Timoneda, explica que “en una època com aquesta ens semblava necessari tenir una revista satírica amb vocació de país.”
10 de desembre
Debat sobre la protecció dels menors als mitjans.
La Comissió de Periodisme Solidari celebra, a la seu del Col·legi, un debat per tractar el sistema de protecció de menors en els mitjans de comunicació. Malgrat haver estat aprovades noves lleis del menor, tant a Catalunya com a Espanya, les denúncies, les sentències judicials i les protestes de familiars segueixen a l’ordre del dia. No obstant això, per tractar-se de menors, apareixen tímidament en els mitjans de comunicació. Els reunits es pregunten si som en uns moments d’informació d’aquests temes o bé de desinformació. Modera el debat el periodista Gustavo Franco. Hi intervenen Silvia Giménez Salines, advocada i exdegana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, i Francisco Cárdenas, president de l’Associació per a la defensa del Menor.
11 desembre
Xavier Batalla, premi Proteus.
El corresponsal diplomàtic de La Vanguardia fins fa un any, Xavier Batalla, és guardonat amb el premi de l’editorial Proteus d’Ètica en l’apartat de Periodisme. El jurat destaca “el rigor periodístic i la llarga i reeixida trajectòria professional”. També han estat premiats en aquesta edició la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ana Colau, i el corredor de muntanya, Kilian Jornet, així com el Banc dels Aliments, La Marató de TV3 i la Fundació Social del Raval, entre altres.
El pitjor any per als periodistes.
El Comitè per a la protecció dels Periodistes informa que, a llarg del 2012, han estat empresonats 232 periodistes en tot el món, la xifra més alta des que el Comitè va començar a elaborar la llista el 1990. Dels 232 periodistes a la presó el 2012, 49 ho són a Turquia. Segueixen l’Iran (45), la Xina (32) i Eritrea (28). D’altra banda, el balanç de Reporters sense Fronteres (RSF) assenyala que 2012 ha estat per als periodistes el més mortífer en els darrers 17 anys. La Federació Internacional de Periodistes (fip) denuncia que 121 periodistes i treballadors de mitjans de comunicació han estat assassinats durant aquest l’any. El país amb més morts ha estat Síria, on s’han documentat 35 morts.
12 de desembre
El Col·legi i Blanquerna renoven conveni de col·laboració.
El degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí, i el de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Carbonell, acorden renovar, ampliar i signar el conveni de col·laboració mútua en favor de la difusió dels respectius cursos i activitats. Mitjançant el conveni es farà difusió dels successius cursos i activitats. Ambdues institucions cediran espais i oferiran preus especials entre altres serveis.
La UAB premia Foix, Barberà i Cuyàs.
Els estudiants de la Facultar de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (uab) distingeixen amb els premis Ploma d’Or els periodistes Lluís Foix, Jaume Barberà i Manuel Cuyàs. L’acte compta amb la intervenció del degà de la facultat, Josep Maria Català, i dels periodistes Xavier Bosch, Tian Riba i Ernest Folch, que desglossen la trajectòria dels tres guardonats. Per la seva part, els estudiants llegeixen un manifest sobre com veuen el periodisme en l’actualitat.
TV3 torna a València.
El Tribunal Suprem deixa sense efecte el veto de la Generalitat Valenciana a les emissions de tv3. La sentència dictamina que el govern no era competent per sancionar Acció Cultural del País Valencià, propietària dels repetidors que permetien la difusió de tv3 a València i comarques. El tribunal estima els recursos d’Acció Cultural i anul·la la multa de 350.000 euros que la Generalitat va aplicar a l’acpv. El govern acceptaria el retorn de tv3 a València sempre i quan el govern català i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals renuncïin a utilitzar la denominació País Valencià en les informacions. Morella és el primer lloc on es torna a veure tv3.
13 de desembre
Nova plaça per a Huertas Claveria al Poblenou.
L’Ajuntament de Barcelona i el ple del districte de Sant Martí aproven donar el nom del periodista Josep Maria Huertas Claveria a una plaça del Poblenou denominada glorieta de Can Felipa, també popularment coneguda pels veïns com ”la plaça dels indignats” . En aquesta plaça es reuneix l’Assemblea social del barri. Anuncia la nova denominació de la plaça l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, en un homenatge a Huertas organitzat a l’auditori de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, l’ajuntament i la Comissió Ciutadana Huertas Claveria.
Retallades a Barcelona TV.
La reducció de pressuposts de Barcelona TV fa que la cadena realitzi ajustos per “mantenir el model de proximitat”. La reducció econòmica fa que no es renovin els contractes d’Alfred Rodríguez Picó i de Carles Flavià per al 2013. Tampoc no es farà cap espai nou i s’optarà per repetir-ne alguns. Alhora s’ha retallat el pressupost dels programes que segueixen a la graella incloent-hi Telemonegal. La reducció es deu a la menor aportació de l’Ajuntament, la rebaixa en la publicitat i la baixada de venda de programes a altres mitjans.
17 de desembre
Kirchner intervé el Grup Clarín.
El govern argentí s’anticipa als recursos judicials presentats per Clarín i dóna un pas endavant per desmantellar definitivament el grup periodístic. A primera hora del matí, es presenta Martín Sabbattella, titular de l’Autoritat Federal de Serveis de Comunicació Audiovisual, a la seu del gegant multimèdia per notificar que s’inicia la “transferència d’ofici “de les llicències de ràdio i televisió excedents i la confiscació de part del seu patrimoni segons la Llei Audiovisual impugnada per Clarín. L’actuació es basa en una recent sentència del jutge Horacio Alonso que declara la legalitat de la polèmica Llei Audiovisual. El mateix matí d’avui Clarín havia interposat un recurs d’apel·lació a la sentència.
18 de desembre
Acord pel foment de la premsa a l’escola.
El degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí, i el director executiu de La Caixa i director general adjunt de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, renoven l’acord comú per fomentar la lectura de la premsa a les escoles i instituts. Aquesta és la quarta edició d’aquest projecte conjunt, que ja ha arribat a uns cinc mil estudiants des de 2009. La iniciativa manifesta la importància del coneixement de l’actualitat per a la formació integral dels ciutadans. Des de 2009, s’han realitzat tallers en 115 centres catalans de secundària impartits en bona part per periodistes en atur i hi han participat 5.000 alumnes. L’acord actual preveu que els tallers arribin a 53 escoles més.
Premis No Sexistes.
L’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna acull el lliurament dels premis de Comunicació No Sexista de l’Associació de Dones Periodistes. S’entreguen guardons de Bones Pràctiques: a Laura Freixas per les columnes a la premsa de reconeixement a les dones; al web Ets el que menges.cat, dirigit per Núria Coll, pel foment del periodisme digital; al programa Tendències de la xal, dirigit per Cristina Sáez, per potenciar la informació de proximitat; a Charo Nogueira i Rebeca Carranco del digital Elpais.es pel tractament de la violència masclista; a la revista Duoda pels estudis a la UB sobre diferències sexuals i a l’equip de recerca universitària de premsa, dirigit per Amparo Moreno Sardà i Marc de Fontcuberta per ser pioneres en investigació sobre dones i mitjans. El premi a la trajectòria és per a Montserrat Minobis, primera degana del Col·legi. Els dos premis de Males Pràctiques de Comunicació No Sexista recauen en Manel Fuentes, d’ El Matí de Catalunya Ràdio, i en Jordi Basté, director d’ El món a rac1, per la “manca de paritat en les tertúlies”.
19 de desembre
Nick Hornby, premi Vázquez Montalbán.
El prestigiós periodista britànic Nick Hornby guanya la darrera edició del Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán en la categoria de periodisme esportiu convocat per la Fundació F. C. Barcelona i el Col·legi de Periodistes. El jurat ha destacat que Nick Hornby és “un magnífic periodista i escriptor, un autor que ha sabut interpretar l’esport com un els fenòmens socials del nostre temps” .
21 de desembre
Jordi Molet, Mèrit del Patronat d’Estudis Osonenc.
El director general d’ El 9 Nou, Jordi Molet, és distingit Membre de Mèrit del Patronat d’Estudis Osonencs. En la intervenció, Molet reivindica un “periodisme més reflexiu i no tan pendent de la immediatesa”. Segons el guardonat, la pressa actual “per saber què passa, fins i tot quan encara no ha passat” és un dels problemes del periodisme del present. També assenyala que “encara no s’han creat models de negoci periodístics prou visibles a la Xarxa”.
Premiat un projecte per a la capacitació sobre violència.
El premi del Concurs de Projectes de Cooperació i Solidaritat relacionats amb la comunicació, al qual el Col·legi de Periodistes de Catalunya destina un 0,7% del pressupost, ha estat concedit a la Plataforma virtual per a la capacitació sobre violència en els mitjans de comunicació, presentat per l’agència SEMLAC (Servicio de Noticias de la Mujer de América Latina i del Caribe). Aquesta proposta, premiada amb 5.000 €, farà possible la capacitació en línia de la professió periodística en temes que afecten greument països llatins, com la violència exercida contra els periodistes i els seus mitjans.
22 de desembre
Més de 2.500 alumnes del Centre de Formació.
El Centre de Formació i Desenvolupament del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha assolit durant el primer any de funcionament la xifra de 2.534 participants en les més de 100 edicions de cursos celebrats. En concret, un 85% de les places han estat ocupades per col·legiats, de les quals un 63% han estat gratuïtes per a col·legiats en atur i un 15% ocupades per no-col·legiats. La valoració general dels alumnes ha estat molt positiva: un 8,4 l’organització dels cursos, un 8,3 la utilitat i un 8,3 la manera d’impartir el curs.
24 de desembre
Acomiadats setze periodistes d’IB3.
La negociació de l’ERO als informatius de la televisió balear, IB3 acaba amb setze periodistes acomiadats amb una indemnització de trenta dies per any treballat, informa el comitè d’empresa. Els serveis informatius estan al càrrec d’una empresa subcontractada. L’empresa ja havia anunciat l’acomiadament de trenta-quatre treballadors. A canvi de rebaixar el nombre a setze comiats, l’empresa farà una retallada de sou d’un 3,5% a tots els treballadors dels informatius.
28 de desembre
La pòlissa d’ASISA obté un notable.
Un estudi realitzat pel Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (Colpis) recull opinions dels usuaris de l’assegurança mèdica ASISA, entre les quals hi figuren 960 periodistes col·legiats que utilitzen aquests serveis i que li atorguen un notable a l’entitat. La rapidesa, la professionalitat, l’agilitat i la facilitat per accedir a les consultes i proves mèdiques són uns dels principals aspectes positius que manifesten els usuaris que van contractar la pòlissa d’ASISA el 2011. Amb una nota mitjana de 7,7 sobre 10, valoren “molt positiva” l’experiència amb aquesta companyia asseguradora.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari