La normativa del sistema tributari espanyol és molt generalista, cosa que provoca constants interpretacions. A més, tot i haver-hi alguns milers d’activitats professionals, el periodisme com a tal no hi és present i a nivell fiscal la feina dels professionals de la informació s’inclou en epígrafs com l’E-861 (pintors, escultors, ceramistes i artesans).
A grans trets, els periodistes estan exempts de pagar l’iva quan les tasques que es facturen tinguin a veure amb la propietat intel·lectual de la feina feta. Això inclou, tal com asseguren algunes sentències, els articles de premsa (impresos o en format digital) o l’activitat de fotògraf, per posar-ne alguns exemples. Un tema més polèmic són les col·laboracions per a ràdio o televisió, inclosa la redacció dels textos per a l’emissió dels programes d’ambdues, que no estarien exemptes d’IVA. Malgrat tot, la llei estableix exempcions de l’impost als guionistes quan s’entén que existeix contingut de drets d’autor. “Quant als guionistes, cal analitzar cada cas”, admet Antonio de Alba, assessor fiscal del Col·legi de Periodistes.
D’altra banda, la formació també està exempta, així que els periodistes que imparteixen classes no han de pagar l’impost. Cal tenir en compte, però, que en aquells casos que el periodista que s’encarrega de fer la formació és el mateix que busca el local on s’impartirà la classe, aporta el material, etc., llavors sí que es considera que la feina és una prestació de serveis subjecta a iva.
En canvi, el que l’Agència Tributària té molt clar és que els gabinets de comunicació –un dels nínxols de mercat que en els darrers anys ha donat feina a molts periodistes– no estan exempts d’iva.
Davant dels aspectes més interpretatius, el consell dels experts és que a l’hora d’escriure el concepte de feina realitzada a la factura s’incideixi en la part intel·lectual de la mateixa per evitar problemes. Els experts també recomanen que, en cas d’estar exempts d’iva, s’inclogui a la factura un petit text explicatiu que argumenti l’exempció fiscal de la mateixa.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari