1 de gener
Ràdio en català a Mallorca.
L’Obra Cultural Balear i l’associació Voltor creen l’emissora Ona Mediterrània que funciona en proves des de final de desembre. Emet en català amb la intenció de recuperar la veu pròpia de Mallorca i protegir la cultura balear. La nova ràdio emet per la freqüència 98.0 de la fm, des d’on fins ara es difonia Catalunya Informació. Un els impulsors del projecte és Francesc Ribera, Titot, que n’és el coordinador.
2 de gener
Mostra de fotoperiodistes gironins.
El Centre Cívic Creu de la Mà de Figueres acull, fins al 25 de gener, la Mostra de Fotoperiodistes Girona 2012, organitzada conjuntament per la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, la Diputació de Girona i el Col·lectiu de Fotoperiodistes d’aquesta localitat. L’exposició compta amb la participació de vint-i-set fotògrafs, cadascun dels quals ha aportat dues imatges per difondre la seva manera de treballar: una relacionada amb un tema d’actualitat i una altra sobre el turisme com un dels motors econòmics de les comarques gironines.
4 de gener
Polèmica entrevista d’Hermida al rei.
El veterà periodista Jesús Hermida entrevista per a tve el rei Joan Carles amb motiu dels setanta-cinc anys del monarca. La conversa repassa la infància, l’arribada a Espanya amb imatges moments personals de la seva vida. L’opinió general de la professió periodística sobre la conversa d’Hermida amb el rei és que no es van tractar cap dels temes polèmics que en els darrers anys han afectat greument la imatge de la monarquia.
9 de gener
Euronews compleix 20 anys.
El canal europeu d’informació 24 hores, Euronews, compleix 20 anys de vida. Amb aquest motiu, emet una programació especial que rememora la trajectòria del canal. Euronews va ser el primer canal d’informació contínua en diversos idiomes: alemany, anglès, francès, espanyol i italià. Fa dos anys, va negociar amb tv3 per impulsar una versió en català que es va aturar per culpa de la crisi. Actualment, té 800 treballadors en nòmina, entre ells 400 periodistes de diferents nacionalitats. La seva audiència és de 6,5 milions d’espectadors diaris. Es difon en 155 països i arriba a més de 400 milions de ciutadans.
10 de gener
Exposició 25 anys del Col·legi a Reus.
El Centre de Lectura de Reus estrena avui l’exposició “Vint-i-cinc anys de Col·legi, vint-i-cinc anys de periodisme”. La mostra consta d’una trentena de plafons, una adaptació del monogràfic publicat a la revista Capçalera en l’exemplar de gener de 2012 i en què es recorre la història del Col·legi de Periodistes i de la professió.
11 de gener
Reorganització a TV3.
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (ccma) informa que el consell de govern ha decidit reorganitzar les delegacions i l’equip de treball d’Informatius i Esports de TV3 amb la finalitat d’estalviar prop d’1,1 milions d’euros anuals. Les mesures d’estalvi es projecten en diferents vessants. Així, es prescindirà d’algunes de les productores externes que treballen en les delegacions de Catalunya, principalment a Tarragona, Lleida i Girona. Televisió de Catalunya mantindrà la col·laboració amb les productores externes només en els territoris que no es poden cobrir amb recursos propis com les Terres de l’Ebre, el Pallars, l’Urgell, la Cerdanya, Andorra i Perpinyà. També s’adoptaran mesures de flexibilitat i s’assignarà personal dels serveis centrals de Sant Joan Despí a les delegacions de Tarragona, Lleida i Girona.
12 de gener
L’APM premia Zarzalejos.
El periodista José Antonio Zarzalejos (Bilbao, 1954) obté el premi Rodríguez Santamaría que concedeix l’Associació de la Premsa de Madrid (APM) a tota una vida dedicada al periodisme. Zarzalejos ha estat director d’ El Correo i ABC, col·laborador de La Vanguardia, autor de nombrosos articles en diversos mitjans i de tres llibres. L’APM l’ha premiat per la “independència de criteri per sobre de les pressions polítiques i per haver defensat els principis ètics sense oblidar una extensa formació humanística”. Zarzalejos també ha rebut els premis Godó de Periodisme, Mariano de Cavia i Luca de Tena.
14 de gener
L’alcalde respon als periodistes.
El Col·legi de Periodistes organitza la trentena edició de la tradicional trobada de l’alcalde de Barcelona amb els professionals de la informació. L’acte –que en els darrers anys té com a títol L’alcalde respon– té lloc a la Sala Raval del CCCB i és un èxit d’assistència tant per part de col·legiats com de mitjans de comunicació. Xavier Trias ha respost preguntes referents a la mobilitat, el medi ambient, l’economia o l’ensenyament, entre altres aspectes relacionats amb l’actualitat.
15 de gener
Anna Comas, coordinadora de la Comissió de Cultura.
La periodista Anna Comas substitueix Teresa Cendrós com a vocal de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes i com coordinadora de la Comissió de Comunicació i Cultura. Llicenciada en Periodisme, Comunicació Audiovisual i Sociologia, va iniciar la carrera periodística a Tele/Exprés i a l’agència Europa Press. El 1971, va ingressar a Ràdio Nacional d’Espanya i Ràdio 4, on va desenvolupar gran part de la carrera professional en l’àmbit de la política, l’economia i el món local. Més endavant, va participar en el màster sobre Polítiques Públiques i Comunicació Local de la uab. En l’actualitat, col·labora a l’agència de notícies en línia La Independent i desenvolupa projectes d’investigació sobre el món de la ràdio.
Jordi Sellas, director de Promoció Cultural.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, nomena Jordi Sellas, director de Promoció i Cooperació Cultural. Sellas substitueix l’escriptor Jordi Cabré que estava en el càrrec des de feia dos anys. Sellas és publicista, expert en màrqueting fundador del Club TR3SC i director de comunicació del grup radiofònic Ona Catalana. Actualment, presenta i dirigeix el programa Generació Digital de Catalunya Ràdio i de Televisió de Catalunya sobre videojocs i noves tecnologies. El Consell Executiu ha aprovat el nomenament i també el de Laura Borràs com a nova directora de la Institució de les Lletres Catalanes en substitució d’Oriol Izquierdo.
16 de gener
Dues mil emissions de futbol d’en Puyal.
La transmissió del partit Barça-Màlaga de Copa del rei des del Camp Nou coincideix amb la número dos mil de futbol en català a càrrec del periodista Joaquim Maria Puyal. La primera transmissió va tenir lloc el 1976 a Ràdio Barcelona amb el títol de Futbol en català. A partir de 1985, Puyal va emetre partits des de Catalunya Ràdio. Actualment, les retransmissions s’anomenen La transmissió d’en Puyal.
22 de gener
Nou president d’AEDE.
L’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) nomena Luís Enríquez president de l’entitat. És llicenciat en Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Comillas (ICADE) i conseller delegat de Vocento. Entre 2005 i 2011 va ser membre de la junta directiva d’AEDE. En el seu full de ruta, manifesta el compromís per “capitanejar una associació útil que pugui ajudar a cada editor i al conjunt del sector”.
24 de gener
Una foto equivocada d’Hugo Chávez a El País.
El diari El País publica una imatge que presentava un pacient intubat en un llit hospitalari a qui erròniament es va identificar amb Hugo Chávez. La foto va ser oferta al departament de Fotografia per l’agència Gtres Oline. En veure l’error, El País va retirar una edició el mateix dia i l’endemà va admetre l’equivocació. Es tracta d’una imatge que provenia d’un vídeo que es trobava a YouTube des del 6 d’agost de 2008, sobre el tractament mèdic a un pacient.
Els gitanos i la premsa, al Col·legi.
“El poble gitano i la premsa” és el títol de la taula rodona organitzada per la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes celebrada a la seu del Col·legi amb l’assistència del president d’Unión Romaní, Juan de Dios Ramírez Heredia, els membres de l’entitat Sebastián Porras, Francisca Perona i Silvia Rodríguez, coordinadora de l’informe ¿Periodistas contra el racismo? La prensa española ante el Pueblo Gitano. El volum, de 352 pàgines, analitza 3.000 notícies sobre la comunitat gitana publicades en 247 mitjans durant el 2011 a la premsa espanyola i en tres programes de televisió. La Comissió de Periodisme Solidari també va presentar el llibre Corresponsals de les migracions. La cobertura informativa d’un fet global, de Jean-Paul Marthoz, periodista i activista dels drets humans.
Premi per a la investigació del cas Óscar.
Els periodistes Antonio Baquero, Michele Catanzaro i Àngela Biesot guanyen el premi Internacional de Periodisme rei d’Espanya per la investigació del cas d’Óscar Sánchez, el rentacotxes de Montgat injustament empresonat a Itàlia per presumpte tràfic de drogues en haver sofert una suplantació d’identitat. Un minuciós treball d’investigació va fer rectificar els errors policials i judicials. L’error havia conduït l’afectat a viure 626 dies a la presó. Es va reobrir el cas i, finalment, Sánchez va ser exculpat per la justícia italiana i va quedar lliure el 21 de març de 2012.
25 de gener
Jordi Évole, premi Vázquez Montalbán.
El periodista Jordi Évole, director i presentador del programa de La Sexta Salvados, és el guanyador del ix Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán en la categoria de Periodisme generalista. El jurat ha atorgat, per unanimitat, aquest reconeixement “pel treball de renovació dels gèneres periodístics, l’aproximació sense complexos la realitat de la crisi, i l’establiment d’una agenda informativa pròpia i socialment necessària”. El premi Vázquez Montalbán el convoca el Col·legi de Periodistes de Catalunya, que forma part del jurat juntament amb el Grup Planeta, Random House Mondadori, i els diaris El Periódico de Catalunya i El País.
26 de gener
Guanyadors del Pica d’Estats.
El jurat del 24è Premi Turístic Internacional Pica d’Estats de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet fa públics els diferents guanyadors de l’edició d’enguany. El Periódico de Catalunya rep un premi per un conjunt de cinc reportatges del periodista Joan Portell que portaven per títol “Idees”. També han estat premiats amb el Pica d'Estats el reportatge “Travel de The New York Times” que tractava sobre el Pirineu, la revista Descobrir Catalunya, De viajes de comràdio i “Som Garrigues”, un reportatge de tv3 sobre el recentment mort meteoròleg Toni Nadal. D’altra banda, en l’àmbit d’Internet, es premia una proposta per recórrer la Vall d’Aran en bicicleta d’Evasion Youtube. El concurs destina 5.000 euros a cadascuna de les modalitats.
29 de gener
Conferència anual de l’alcalde de Tarragona.
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, inaugura el cicle anual de conferències d’alcaldes que cada principi d’any organitza la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Sota el títol “Treballant un horitzó per a Tarragona”, Ballesteros es refereix en la seva intervenció a la futura Vila Mediterrània així com a altres projectes de futur que estan previstos per la ciutat amb motiu de la celebració dels Jocs del Mediterrani que han de tenir lloc el 2017. Aquest cicle de conferències continuarà amb les intervencions dels alcaldes de Cambrils, Reus i Valls.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2025
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari