• Mini kit de seguretat digital

    27 maig, 2015
    Us presentem un recull d'eines per evitar atacs, vigilància o controls il·legítims.

    ÀLEX BARNET

    Viure obsessionats per la seguretat digital probablement no és bo per a la salut, però ignorar el que el cas Snowden i molts altres han posat damunt de la taula és una ingenuïtat. Entre els dos extrems –la paranoia i ignorar els fets—hi ha algun punt interessant que cadascú pot investigar si vol afrontar un problema que als professionals de la informació ens afecta per partida doble, ja que som usuaris digitals i, a més, periodistes. No cal dir que els periodistes, i especialment aquells que tracten temes sensibles, poden ser objectius prioritaris d’atacs, vigilància o control il·legítims.

    A continuació, teniu enllaços i un breu comentari descriptiu d’alguns llocs de la Xarxa sobre temes de seguretat digital que aporten recomanacions i noms d’eines per ajudar els periodistes. Sens dubte, es tracta d’un tema ampli, complex, amb més capes que una ceba, que comporta una dificultat tècnica i que, a més, està canviant constantment. És comprensible, doncs, que faci una certa mandra pensar-hi, si bé és el que hi ha, ens agradi o no. I un apunt més: recordem que el tema central en tot això no és si tenim o no coses per amagar. Senzillament, es tracta de vetllar per la nostra privacitat i seguretat digital, de decidir què és el que estem disposats a ensenyar públicament i de defensar la confidencialitat tant de la nostra feina com de les nostres fonts.

    Self-Defense, de la EFF
    Edició en castellà de la Surveillance Self-Defense, de l’Electronic Frontier Foundation, un conegut organisme independent de la Xarxa. Inclou diverses guies, un kit bàsic de seguretat i apartats específics per a periodistes.

    Electronic Frontier Foundation
    Aquest complet article situa en context i comenta l’esmentada guia de l’Electronic Frontier Foundation.

    Eines i aplicacions
    Interessant llistat amb deu eines i aplicacions que permeten millorar la seguretat digital. Inclou, entre altres, el sistema d’encriptat PGP (Pretty Good Privacy) i l’aplicació KeepassX, que deixa generar contrasenyes segures i diferents per a cada lloc que fem servir.

    Manual de Seguretat Digital i Mòbil
    Edició PDF en castellà, editada per l’International Center for Journalism, del Manual de Seguretat Digital i Mòbil. Una cinquantena de pàgines amb molta informació que inclouen recomanacions per dins i fora de la redacció.

    ProPublica recomana
    ProPublica presenta alguns programes de comunicació digital que ofereixen sistemes segurs d’encriptat i n’avalua els resultats.

    Freedom of Press
    The Freedom of the Press Foundation ja té recaptats més de 150.000 dòlars en donatius personals que s’han dedicat a millorar eines informàtiques més segures per als periodistes i les seves fonts. Tor (una xarxa que facilita l’anonimat) i Tails (un sistema operatiu que es pot utilitzar des d’una clau usb) són alguns dels projectes amb els quals col·labora.

    Detekt, d’Amnesty International
    Amnesty International ha tret una eina digital per a periodistes anomenada Detekt, que analitza l’ordinador i avisa de l’existència de programes espia i altres softwares que volen aconseguir informació de manera il·legal. En aquest web es pot descarregar.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari