• Amb la gent

    Neus Bonet
    -
    31 octubre, 2019

    En el número 181 de la revista Capçalera trobareu com els periodistes més joves veuen la professió. 

    Benvolgudes, benvolguts,

    Els periodistes ja sabem que les notícies falses no són una nova realitat, una invenció de fa dos dies. Amb tot, som conscients que ha augmentat la quantitat de possibilitats que hi ha per a distribuir-les de manera ràpida i àmplia a través de diferents canals, sobretot les xarxes socials. Aquest número de capçalera que teniu a les mans repassa algunes de les actuacions que han de servir per aplicar un setge a la desinformació, algunes de les quals estem impulsant com a Col·legi professional; programes d’alfabetització mediàtica per ajudar els alumnes a detectar-les, com el de “Premsa a les escoles” o l’“Educac”, la formació o el suport a plataformes de verificació, entre altres.

    Una situació, però, que ens recorda que els professionals de la informació i els mitjans tenim un gran repte per endavant, que també pot ser  una gran oportunitat i una gran responsabilitat. La desinformació es combat amb un periodisme de màxima qualitat. És la millor resposta que hi podem donar. El que està en joc és la credibilitat i la confiança de l’audiència. Això és absolutament clau.

    I, com a professionals, sobretot cal ser transparents: explicar qui som i com treballem. Hem de posar en valor la nostra feina a través del rigor, el contrast, la verificació i la responsabilitat. A més d’actuar amb sentit crític, com ens recorda a l’entrevista d’aquest número un dels noms de referència, Antonio Franco, qui creu que hem defensat molt malament la professió, i que la societat ho ha percebut. Franco critica que el món de la informació no ha estat a l’alçada i que la temptació dels mitjans de sentir-se part del poder ha estat una traïció. I atenció al seu consell: “Si a la vida hi ha una ratlla entre el poder i la gent, hem d’estar amb la gent. No pas al mig”.

    Consells de periodistes veterans que haurien de poder-se traspassar a les noves generacions de periodistes. Perquè, com són i què pensen els periodistes més joves? Quina imatge tenen de la professió els estudiants de Periodisme i els que s’han graduat fa poc? Quines il·lusions i objectius els mouen? Aquestes són algunes de les preguntes que hem fet a diferents joves que esperen formar part de la nova generació de professionals de la informació. Les seves respostes les hem recollides en el dossier. Les visions no són gaire optimistes, però ganes no els en falten.

    Una vegada més, des d’aquestes pàgines, intentem aportar elements per a la reflexió i el debat. Trobareu interessants reportatges sobre com tractar mediàticament la ultradreta, com fidelitzar els subscriptors dels mitjans o quina és la situació del periodisme a Veneçuela avui dia, entre altres temes.

    Bona lectura!

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari