Benvolgud@s,
Aquest número de la revista que teniu entre mans té un dossier que us heu de llegir tant sí com no, amb especial atenció perquè s’hi explora la mirada dels mitjans al voltant de les dones i de com, molt sovint, estem en un segon pla. En tot.
Però val a dir, que cada cop més mitjans –entre aquests algunes capçaleres de renom– estan incorporant a les redaccions la figura de l’editora de gènere i s’ha de dir, també, que augmenten les publicacions digitals adreçades a dones. Un signe de canvi? Ho esperem. Un signe que creiem que vol interessar la meitat de la població que no se sent identificada amb el tracte que li dispensen els mitjans o que directament se sent insultada per algunes informacions i molts titulars habituals i feridors. Sense anar més lluny, el d’una publicació amb motiu del Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra les dones, que parlava de “les dones que moren per violència masclista”. Les dones no es moren per violència
masclista, les maten. I, com aquest exemple, molts.
D’obligada lectura també, l’entrevista amb Ignacio Escolar, que lidera un projecte d’èxit amb Eldiario.es. D’èxit periodístic amb rigor, qualitat i sobretot transparència. Una bona anàlisi del moment del periodisme que s’exerceix a Madrid i a Catalunya. Diu Escolar que el periodisme més lliure ara es fa a Internet i que el model de negoci i periodístic d’Eldiario.es és donar notícies i no tapar-les.
I seguim amb una de les apostes fortes d’aquesta Junta. Un dels punts bàsics que ens vam proposar durant el nostre mandat: l’alfabetització mediàtica. Que els i les joves aprenguin a tenir una dieta saludable, i també una bona dieta mediàtica. Que sàpiguen què consumeixen i per què. I que siguin capaços de prendre decisions sobre què volen consumir, amb capacitat crítica. És per això que recentment i amb una gran còmplice, com la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Maria Josep Recoder, vàrem organitzar una jornada de debat necessària, atès el moment en què ens trobem. I apostem clarament per continuar amb l’aposta de “Premsa a les escoles” i pel programa Educac que ha posat en marxa el Consell de l’Audiovisual i en què participem de manera activa. Tot suma.
Parlant de sumes, aprofito per dir que tots els Col·legis de Periodistes d’Espanya, ara en som nou, ens hem reunit a Barcelona a la nostra seu, per debatre què podem fer junts per lluitar contra la precarietat, les notícies falses, la manipulació als mitjans públics, per lluitar contra la bretxa de gènere, i lleis com la “llei mordassa”. Trobada fructífera dels Col·legis que ara funcionem en xarxa i que estem maldant per crear un Consell que ens permeti defensar millor el nostre ofici.
Moltes gràcies per la vostra confiança, una vegada més.
Ben cordialment,
Neus Bonet Bagant
Degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari