• El CIC recorda la responsabilitat dels mitjans de preservar la dignitat de les persones en els programes que combinen informació i humor

    23 setembre, 2024

    El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha tramitat una queixa presentada per l'Assemblea Veïnal de Cunit en relació amb la secció "Solucions Estadella" del programa Versió RAC1, emesa el 5 d'abril. Els denunciants afirmen que el tracte cap als veïns va ser inadequat i apunten a un possible conflicte d'interessos entre el còmic i presentador, Guillem Estadella, i l'Ajuntament de Cunit.

    El dotzè criteri fa referència a la no discriminació per condició sexual, discapacitat física o mental, creences, origen ètnic, nacionalitat i extracció social.
    Autor:
    Christian Langballe
    Font:
    Unsplash

    El programa abordava la implementació del nou sistema de recollida de residus porta a porta, una mesura que ha generat polèmica entre els veïns. L'Assemblea Veïnal considera que la cobertura informativa va ser "de mal gust", ja que es van fer burles d'una dona de vuitanta anys i dels hàbits de les persones jubilades, mentre que critiquen el tracte favorable que va rebre el regidor entrevistat.

    Seguint el procediment habitual, el CIC va sol·licitar explicacions a RAC1. L'emissora va defensar que  el programa combina actualitat i humor, i que, per tant, la secció "Solucions Estadella" no pot ser valorada amb els mateixos criteris que una notícia o peça informativa i per tant, es van mostrar en desacord amb la queixa.

    No obstant això, el CIC va avaluar la situació i va remarcar que, tot i no ser una peça periodística estricta, el fet que s'emeti en un mitjà de comunicació implica la responsabilitat d'evitar continguts que puguin vulnerar la dignitat de les persones. Així ho estipula el criteri 12 del Codi Deontològic dels periodistes, que subratlla la necessitat de salvaguardar la dignitat i la integritat física i moral de les persones.

    En aquest context, el CIC recorda la "Guia per a una comunicació lliure d'edatisme", publicada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, la fundació HelpAge International EspanyaSomSeniors, que convida a reflexionar sobre els estereotips i prejudicis envers les persones grans, i la necessitat que les seves veus estiguin adequadament representades. Uns principis que, segons el Consell, no es van respectar en aquest cas.

    El CIC qualifica de "preocupant" l'ús d'estereotips simplificats i conclou que el programa vulnera el criteri 12 del Codi Deontològic, especialment tenint en compte l'abast de Versió RAC1, un dels programes més escoltats de la tarda a Catalunya. A més, recomana a l'emissora evitar continguts que atemptin contra la dignitat i la integritat moral de les persones. També reconeix el desequilibri en el tracte donat als ciutadans entrevistats en vers al regidor de l'Ajuntament de Cunit, considerant que aquest últim no es va tractar amb el registre humorístic habitual del programa, "sinó amb un estil informatiu sense espai per a la paròdia", segons l'expedient publicat.

    Pel que fa al suposat conflicte d'interessos, tot i que el CIC té constància que el còmic i humorista ha participat en activitats organitzades per l'Ajuntament de Cunit, el Consell conclou que no hi ha hagut una vulneració del criteri 7 del Codi Deontològic, ja que els continguts als quals fa referència la queixa no proporcionen suficient informació. 

    CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

    Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.