Després de la reunió del jurat, ja sabem qui són els finalistes de la setzena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, organitzats conjuntament per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes.
Aquest any vam rebre cent dotze treballs, presentats per noranta-vuit participants, al conjunt de les set categories dels guardons.
En la categoria de millor projecte de comunicació periodística hi ha dos finalistes:
- Lluís Manyoses Fariñas, Núria Gari Miró, Núria Mayà Mesegué i Jaume Bertranpetit Busquets, per «Retrats de vida», un projecte molt ambiciós per generar un arxiu visual que recull la memòria oral de la Vall de Camprodon
- Jordi Nierga Hugas, per «Esquelles», un projecte molt ben escrit que proposa a llarg termini fer una plataforma en línia i que pot esdevenir un llibre interessant.
En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en premsa, el jurat ha seleccionat quatre finalistes:
- Mariona Ferrer i Fornells, per «Els masovers de la Catedral», un treball molt original i ben narrat, publicat a la revista Arrels, que explica la història desconeguda d’aquest temple.
- David de Montserrat i Nonó, per «El piano que tomba, tomba», una història senzilla que es fa gran per la manera com està escrita. Publicada a La Mira, ens explica la construcció d’un mite.
- Gemma Busquets Ros, per «Elles als ajuntaments. Pioneres de la política local», publicat a la Revista de Girona, un gran treball de recerca sobre la història d’unes dones que durant molts anys van ser invisibilitzades i oblidades..
- Mar Camps i Mora, per «El guardià de la cala de les algues que ja no hi són», un reportatge publicat a La Mira, molt ben estructurat i amb un relat entranyable.
En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio (Premi Miquel Diumé), el jurat ha elegit com a finalistes a:
- Josep Guardiola i Viñolas i Josep Plazas Plazas, per El pregó més llarg de la història, emès a Ràdio Salt, un reconeixement a la feina de producció per recordar els inicis d’una emissora històrica.
- Carme Martínez Palomé, per Obligades a casar-se, de Ràdio Girona – SER Catalunya, un gran reportatge periodístic que tracta un tema delicat amb molta cura.
- Angels Bronsoms, per La sal de la vida, un conjunt d’entrevistes molt complertes sobre el feminisme, que s’emeten a Ràdio Platja d’Aro.
- David Planella Fontàs i Pere Ribes Graboleda, per A ulls clucs, un podcast de La Comarca d’Olot, que fa un esforç per fer un apropament de manera natural a la realitat de la discapacitat visual.
En la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, el jurat ha escollit com a finalistes a:
- Joan Roura Fernández, per Cinema familiar - Col·lecció Àngel Vidal, un programa de Televisió de Girona que fa visible el patrimoni cinematogràfic amateur a casa nostra.
- Jordi Rull Daranas, per Comarca que batega. Petjades de la història: El romànic a Porqueres, de Banyoles Televisió, per fer divulgació del patrimoni des d’una perspectiva local amb un to molt divulgatiu.
- Anna Teixidor Colomer, Marc Faro Costa, Sandra Rierola Pardo, Joan Torrents Puigvert, Carles Señalada Carrión, Teresa Ibars Buira i Laia Manresa Casals, per Murs de silenci. Gran Escala 2000, emès a 3Cat, un documental que fa una actualització d’un tema que mostra una realitat molt crua i dona veu a les víctimes amb una bona execució televisiva.
En la categoria de millor fotografia de premsa, els finalistes són:
- David Aparicio Fita, per Dana, publicada al Diari de Girona, una fotografia molt ben resolta que ha organitzat el caos per fer més efectiu el missatge. Expressa una situació terrible en una composició perfecta.
- Aniol Resclosa i Planes, per De balcó a balcó ... i faig una ocupació, publicada també al Diari de Girona: una imatge que suggereix un problema actual com és l’ocupació de pisos.
- Glòria Sánchez, per Revolta pagesa, una imatge no publicada, per la força de la fotografia i de la pròpia acció, amb un enquadrament que convida a l’espectador a ser part de l’esdeveniment.
- Pere Duran i Serrats, per Moments previs a una desfilada de manaies, una foto no publicada que mostra un punt de vista original i humorístic d’una concentració de manaies, armats i estaferms.
En la categoria de millor informació digital, el jurat ha seleccionat un sol finalista:
- Josep Lluís Vidal per Vescomtat de Cabrera, la força d’un territori, una sèrie de pòdcasts publicats a Marina360.cat, que posen en valor el patrimoni històric i cultural del territori de manera divulgativa.
En la categoria de millor iniciativa de comunicació institucional, el jurat ha escollit dos finalistes:
- Jordi Moragas, Rosa Andreu i Laura Llunell per 85 anys del bombardeig a Sant Hilari, un treball per a l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, que recupera la memòria històrica i la preserva través de la memòria oral, per donar visibilitat a uns fets històrics impossibles de difondre si no és a través d’aquest mitjà.
- Jordi Ribot Puntí, per La nostra gastronomia, un projecte audiovisual per a l’Ajuntament de Vilademuls, que mostra el valor de la cuina de proximitat i la gastronomia del municipi.
La beca dels Premis Carles Rahola
Pel que fa a la beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona, els treballs finalistes són:
- «De la premsa al píxel. La transformació digital del periodisme gironí (2000-2025)», de Sònia Cebrian;
- «Els mitjans de comunicació digitals locals i els joves a les comarques gironines: estratègies, participació i sostenibilitat econòmica», d’Ariadna González; i
- «Projecte de biografia: Montserrat Minobis, una dona lliure», de Sandra Fortes.
El nom dels guanyadors, i també dels membres del jurat, es farà públic durant l’acte de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc el dijous 27 de febrer, a les 8 del vespre, a l’Auditori de Girona.
La gala també es podrà seguir en directe per Televisió de Girona.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari