• El CIC adverteix que 8TV genera confusió i desinformació

    23 juliol, 2024

    Arran d'una queixa tramitada que implica el canal de X de 8TV, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha conclòs que aquest vulnera dos criteris del Codi Deontològic. Aquesta reflexió sorgeix arran dels continguts que genera aquesta cadena, actualment inactiva a la televisió, però present únicament a les xarxes socials.

    Des del passat octubre, 8TV no emet per la TDT i actualment només té presència a les xarxes socials.

    Des del passat octubre, 8TV no emet per la TDT i actualment només té presència a les xarxes socials. No disposa ni tan sols d’una pàgina web. En l’expedient aprovat l’1 de juliol de 2024, el CIC considera que 8TV actua “sota l'aparença d'un mitjà de comunicació" i aprofita el seu prestigi com a marca reconeguda.

    8TV, anteriorment Citytv i Td8, va ser un canal de televisió en obert que va emetre per la TDT de Catalunya des del 23 d'abril de 2001 fins al 17 d'octubre del 2023. El canal va ser impulsat pel Grup Godó, però el març de 2021 va finalitzar el projecte amb unes pèrdues de 46 milions d'euros.

    Posteriorment, la televisió es va vendre al grup GANSO 2022, propietat de l'empresari italià Nicola Pedrazzoli - fundador de projectes com Teve.cat i Canal Català – i de Borja García-Nieto, president del Grup Financer Riva y García. Tot i els esforços, les baixes audiències i ingressos van obligar-los a anar a concurs de creditors i cessar les emissions el 17 d'octubre de 2023.

    Des d'aleshores, 8TV ha mantingut la seva presència exclusivament a les xarxes socials com X, Instagram, TikTok i Youtube, on emet programes: Queremos opinar, Rondeando i El Cara a Cara, i que sumats acumulen 814.000 seguidors. Tot i no ser un mitjà de comunicació, però pel fet que és un portal d'informació reconegut per la ciutadania, el CIC assegura que els seus continguts "s'han de valorar d'acord amb els criteris del Codi Deontològic de la professió periodística".

    En la tramitació de la queixa, el CIC va contactar amb 8TV per demanar al·legacions, però els canals de contacte no estaven operatius. L'únic correu electrònic trobat, del diari digital Principal.cat i també propietat de Pedrazzoli, tampoc va respondre. 

    Davant aquesta opacitat, la manca d'una pàgina web on els lectors puguin contrastar la informació, i la presència de continguts “xenòfobs i racistes", el CIC adverteix que 8TV genera confusió i desinformació, cosa que "degrada la qualitat democràtica".

    La queixa en qüestió

    La denúncia va ser presentada per la plataforma Verificat per una piulada de 8TV en què afirmaven que ERC subvenciona als comptes de Twitter @veri_fi_cat i @Veridic_info amb 322.500 €. Aquests comptes es dediquen a desacreditar altres partits polítics i a titllar de 'racista' qualsevol comentari crític contra la immigració. La piulada s’acompanyava d’un muntatge fotogràfic amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, sobre un fons de bitllets i el logotip de Verificat.

    La piulada es va fer viral ràpidament i va generar molt comentaris difamatoris. Verificat va denunciar la piulada a X i van publicar un fil explicatiu sobre la seva tasca com a verificadors i les seves vies de finançament, proves que també van enviar al CIC perquè pogués contrastar-les.

    En l'anàlisi de la queixa, el CIC va detectar tres conceptes problemàtics: la subvenció i qui l'assigna, la possible relació de Verificat amb @Veridic_info (que 8TV posa al mateix nivell), i l'activitat d'ambdues entitats. Després de les investigacions, el CIC considera que 8TV atribueix la subvenció al partit que governa i no a l'administració pública; no diferencia adequadament les dues entitats i denuncia pràctiques abusives sense proves. Per aquests fets, conclou que 8TV vulnera el primer i el segon criteri del Codi Deontològic, que exigeixen informar de manera acurada i precisa i evitar perjudicis per informacions sense prou fonaments.

    El CIC afegeix que la denúncia sense proves alimenta la desinformació, desacredita gratuïtament la institució denunciada i provoca un biaix ideològic de grups que pretenen que els ciutadans desconfiïn dels governs i les institucions democràtiques.

    CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

    Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.