El 22 de febrer de 2024, un ciutadà va presentar una queixa al CIC arran d'una notícia publicada cinc dies abans per El Periódico sota el títol: "La presó Brians 2 va activar el protocol antisuïcidi amb Dani Alves, segons el seu company de cel·la". La informació es basava en declaracions fetes pel company de cel·la del futbolista al programa "Fiesta" de Telecinco, on es va afirmar que Alves es trobava "deprimit i abatut" i que els serveis socials de la presó estaven intervenint. El denunciant va argumentar que el diari va replicar aquesta informació sense contrastar-la, un fet que infringiria tant el codi deontològic del mitjà com el de la professió periodística.
Com és habitual en aquests casos, el CIC va sol·licitar una explicació a El Periódico, però el mitjà no va respondre. Subseqüentment i després d'estudiar el cas, el CIC considera que la notícia en qüestió era més aviat una "reproducció acrítica d'un comentari extret d'un programa televisiu de safareig" que no pas una informació elaborada amb els criteris de rigor i veracitat exigits pel periodisme. L'entitat va comprovar que, poc després de la publicació, la notícia va ser desmentida i les institucions penitenciàries van assegurar que no s'havia activat cap protocol antisuïcidi per a Dani Alves.
En l'escrit de queixa el denunciant també destacava que la notícia podia generar una empatia cap al futbolista. Davant d'aquesta observació, el CIC subratlla que, que tot i que Dani Alves és una persona mediàtica i, per tant, el que li succeïx és d'interès periodístic, El Periódico hauria d'haver confirmat l'estat anímic del jugador amb diferents fonts abans de publicar la informació. Aquesta manca de verificació suposa una vulneració del segon criteri del codi deontològic, que exigeix evitar perjudicis derivats d'informacions sense suficient fonament.
Finalment, el CIC també reflexiona sobre la temàtica de la notícia, que aborda temes de salut mental i conductes suïcides, assumptes de gran rellevància social recollits en el novè criteri del codi deontològic que insta a informar-ne amb especial cautela. El CIC considera que, atès que la informació no estava contrastada, frivolitzar una hipotètica actitud suïcida va en contra del codi i titlla aquesta pràctica "periodisme groc".
Així doncs, el CIC considera que la informació publicada per El Periódico a la seva edició digital ha vulnerat els criteris u i dos del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya.
CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA
Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari