Milers de seguidors de Trump van assaltar el 6 de gener el Capitoli de Washington. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Maria Asmarat explica les claus del creixement de la teoria QAnon, un fenomen global que va liderar l'ocupació del màxim símbol de la democràcia dels Estats Units.
QAnon és una de les principals teories conspiranoiques de l’extrema dreta nord-americana, de la qual en forma part Jake Angeli, una de les cares més conegudes de l'assalt al Capitoli del darrer 6 de gener. Des de la seva creació el 2017, QAnon ha crescut molt als Estats Units i ha passat de ser un lloc de “culte virtual” a un fenomen global que ha liderat l’assalt al Capitoli.
A poc a poc QAnon ha guanyat adeptes, esperonats per Donald Trump i també per famosos nord-americans. D'altra banda, les xarxes socials han tingut un paper clau perquè la teoria s’organitzi i propagui el seu missatge. Durant el seu mandat, el president nord-americà ha insistit que “els mitjans són l’enemic del poble” i ha legitimat bombolles mediàtiques com la d'aquesta teoria conspiranoica que, entre altres postulats, defensa que Trump lidera la lluita contra una secta d’elits polítiques i econòmiques.
Davant d’aquest escenari la tasca dels mitjans no és fàcil, i encara menys quan punxar discursos de Trump ha donat audiència a les televisions nord-americanes i la desinformació està a l’ordre del dia. Antoni Bassas, corresponsal de TV3 a Washington entre el 2009 i el 2014, considera que els mitjans tradicionals tenen cinc desafiaments: no deixar-se emportar per les emocions, reportar tan equilibradament com sigui possible, mantenir el seu punt de vista editorial sense faltar a la veritat, actuar com a plataformes de pluralisme en les que tothom s’hi pugui expressar i intervenir obertament quan algú menteix.
Pots llegir l’article sencer a
Report.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari