El Col·legi de Periodistes de Catalunya conjuntament amb l’Arxiu Històric de la ciutat de Barcelona (AHCB) presenten la Memòria Oral del Periodisme Català, una compilació de deu entrevistes a periodistes de la Transició que expliquen l'ofici entre els anys 1966 i 1986.
En l’acte de presentació, intervindran Joan Maria Morros, Degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Sílvia Domènech, directora de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i Xavier Febrés, periodista col·legiat i autor de les entrevistes. Com a convidats d'honor, els protagonistes de les entrevistes ompliran la primera fila de la Sala d’Actes del Col·legi. Durant l'acte, es visionaran de manera inèdita la versió curta de les entrevistes que recullen els testimonis de tots ells i elles.
Cada entrevista, d’aproximadament una hora de durada, aborda problemàtiques i canvis socials que els protagonistes van viure en primera persona i que gràcies a la seva determinació i lluita ara podem gaudir. Tots ells coincideixen en el fet que aquella va ser una època marcada per la cohesió i la cooperació entre companys. Episodis d’injustícia com el cas Huertas van fer reaccionar la professió a l’uníson convocant la primera vaga de premsa des de 1939, uns fets que van sacsejar els fonaments del periodisme de la Transició. Narren una època en què s'informava sota la llei de Premsa i Impremta, coneguda com la llei Fraga, les anècdotes de com s'organitzaven en la clandestinitat per fer front al règim i formar el Grup Democràtic de Periodistes, la llavor de l'actual Col·legi de Periodistes de Catalunya.
També expliquen els reptes que van sorgir després de la mort del dictador. El català va tornar a les redaccions, obrint-se un nou i desconegut capítol, ja que molts periodistes no havien rebut educació en català. Això va ser un desafiament majúscul que va requerir l'actualització constant, tant dels mateixos redactors com de les guies d'estil dels mitjans, per adaptar-se a aquest nou context lingüístic.
En conjunt apleguen un fons documental periodístic de gran valor, que al mateix temps, és un exercici de memòria democràtica que descriu la situació social, lingüística, cultural i política de l’època.
Després de l'acte els tràilers es podran trobar al canal de YouTube del Col·legi de Periodistes, mentre que els arxius complets i inèdits podran visualitzar-se només sota petició al Centre Documentació Montserrat Roig enviant un correu a documentacio@periodistes.cat amb la llicència Creative Commons (CC-BY-NC-SA).
Aquest projecte s'emmarca dins del pla estratègic del Centre de Documentació Montserrat Roig, que té com a objectiu promoure la documentació i la conservació del patrimoni documental periodístic de Catalunya. Aquesta iniciativa va iniciar-se a la tardor del 2018 amb l’enregistrament de les entrevistes produïdes pel col·legiat Xavier Febrés, i que finalment després d’una pandèmia que va interrompre el projecte, veurà la llum en l'acte del dia 16 d'abril de 2024.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari