2024 és un any d’eleccions en majúscules. La ciutadania de més de 70 països arreu del món està cridada a les urnes. Els catalans estem a punt de votar en dos comicis: les eleccions al Parlament de Catalunya, el 12 de maig, i a l'Europeu, el 9 de juny.
L’elecció lliure dels governants és l’element clau de la democràcia, el sistema que millor garanteix les llibertats individuals i col·lectives de les persones. La llibertat a l’hora de triar una papereta o altra depèn, de manera gairebé exclusiva, de tenir la informació necessària que ha de ser sobretot veraç i plural.
Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya fa anys que alertem dels riscos que la desinformació, motivada pel volum descontrolat d’informació a la qual tenim accés i per les mentides que es fan entrar en el circuit informatiu de manera malintencionada, comporta per a les llibertats de tothom. No ens hem quedat en l’alerta. Fa més de setze anys que organitzem tallers d’educació mediàtica adreçats als col·lectius més vulnerables i alhora treballem per actualitzar i posar en valor la deontologia professional. Formar a la ciutadania per moure’s en un entorn de saturació informativa i dotar-nos d’un periodisme eficient i eficaç són armes valuoses en la lluita contra la desinformació, per això hi apostem de manera inequívoca i decidida.
El Fòrum Econòmic Mundial de 2024 situa la desinformació i la informació errònia en el primer lloc del rànquing de riscos globals i, segons el Digital News Report, un 65% d’espanyols diuen que estan preocupats per la desinformació. A més, tenim al davant un nou repte: fer que la intel·ligència artificial sigui una eina per aportar valor a la nostra feina en lloc d’una nova amenaça.
En aquest context, avui Dia Mundial de la Llibertat de Premsa demanem:
Primer: als periodistes, que siguem conscients de la importància de la nostra funció en aquest moment històric. L’estudi de 2023 del ‘Foro contra las campañas de desinformación en el ámbito de la Seguridad Nacional’ diu que cal “Reivindicar la figura del periodista profesional, como un agente acreditado para asumir una responsabilidad de atender el deber de informar a la ciudadanía desde la ética y el compromiso con la calidad, la veracidad y la diligencia profesional: contraste de las fuentes, separación entre hechos y opiniones, objetividad/imparcialidad, etc. No es ajeno al auge de la desinformación el hecho de haberse “diluido” la figura de ese mediador.” Només el compromís sense fissures amb el rigor i la deontologia professional ens permetrà fer aquesta funció.
Segon: als propietaris i responsables de mitjans de comunicació, que també siguin conscients del rol que juguen. En un moment de crisi de model, la sostenibilitat econòmica és important però mai pot deixar de banda la funció social que tenen encomanada. En aquest sentit, garantir els mitjans necessaris per al correcte i lliure exercici de la professió i invertir en periodisme d’investigació i de dades no és un luxe, és una necessitat essencial.
Tercer: als responsables polítics, que situïn la garantia del dret a la informació en les prioritats de les seves agendes de govern. Donar resposta a l’actual context d'amenaça passa per no tolerar la mentida en la relació amb els periodistes, tant en el si dels partits com a les administracions, ser exquisidament respectuosos amb la feina dels i les periodistes garantint que puguin treballar amb llibertat i sense ingerències de cap mena ni en els mitjans públics ni en els privats, ni en els petits ni en els grans. I finalment, dotar als mitjans públics dels recursos necessaris per fer la seva tasca de manera adequada.
Quart: a tota la ciutadania, que entengui que el dret a la informació és igual de valuós que la resta dels que exerceix diàriament. Com la resta, s’ha de valorar, reivindicar i defensar sempre. El dret a la informació és el que garanteix la nostra llibertat, la facultat essencial per a la dignitat de les persones.
L’amenaça és grossa, real i afecta a tothom.
1 Comentari
Deixa el teu comentari