• El diari en castellà de Carles Rahola

    24 abril, 2024

    El col·legiat Gil Toll, doctor en Història i professor a la UAB, parlarà de la relaciò entre "Carles Rahola i els altres gironins del diari El Diluvio" en una xerrada que farà a la seu de Girona del Col·legi el dijous 30 de maig a la tarda i que s'ha organitzat conjuntament amb la Diputació de Girona. 

    El periodista, escriptor, historiador i polític gironí escrivia a El Diluvio, un diari popular de Barcelona, on es va convertir en l'autor de referència de les pàgines en català. 

    Carles Rahola i el diari El Diluvio.
    Carles Rahola i el diari El Diluvio.

    És ben sabut que Carles Rahola tenia una estretíssima vinculació amb L’Autonomista -el diari fundat i dirigit pel seu germà Darius-, en el qual publicava articles de manera habitual. Però aquest no va ser l’únic diari en el qual va escriure: Carles Rahola va publicar també a El Diluvio, un periòdic barceloní fet en castellà que, com L’Autonomista, va ser esborrat de la memòria pel franquisme.

    El periodista col·legiat, doctor en Història i professor a la UAB Gil Toll vindrà a Girona per parlar-nos de la relació entre Carles Rahola i El Diluvio, i també parlarà d'altres gironins que van col·laborar amb aquest diari. La xerrada, oberta a tothom, tindrà lloc el dijous 30 de maig, a 2/4 de 7 de la tarda, a la seu de Girona del Col·legi de Periodistes. La xerrada, organitzadaconjuntament amb la Diputació de Girona, incorpora el segell de qualitat de la Setmana dels Rahola, malgrat que s'escapi temporalment d'aquest cicle d'activitats. Les dues entitats emmarcaran dins aquest paraigua genèric alguns actes lligats a l’actualitat i el periodisme però que es programen fora dels dies immediatament anteriors al lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

    Gil Toll, que va fer una tesi sobre El Diluvio i la Segona República, remarca que “aquest diari va ser la referència del republicanisme durant 80 anys i el seu paper durant la República va ser de gran importància”. I Carles Rahola no només n’era el corresponsal a Girona, si no que va convertir-se en “autor de referència a les pagines en català que (el diari) va començar a publicar el diari l'any 1934”.

    Carles Rahola escrivia a El Diluvio perquè era la publicació de Barcelona que més sintonia tenia amb L’Autonomista, d’ideari republicà i federal: hi va escriure nombrosos articles en català com a firma de prestigi. “Recuperar aquests textos i la relació de Rahola amb el gran diari popular de Barcelona és una aventura i una obligació democràtica”, afirma Gil Toll.

    Però Rahola no va ser l'únic gironí vinculat al Diluvio: Gil Toll té també referències de Ferran Patxot, Frederic Pujulà i Eugeni DuchPatxot, tot i que nascut a Maó, era fill de ganxons. Va ser periodista, historiador i escriptor, i un dels fundadors del DiluvioPujulà, escriptor i esperantista, va néixer a Palamós. I Duch, periodista, era nadiu de Roses. 

    Un diari popular, republicà, anticlerical i crític amb l'administració municipal

    El Diluvio va ser fundat el 15 de novembre de 1858  per Manuel de Lasarte i Rodríguez-Cardoso i el seu cunyat Ferran Patxot i Ferrer. Primer es va dir El Telégrafo, però a partir de 1879 va passar a ser El Diluvio. La seva tendència política inicial, progressista, va convertir-se en republicana i anticlerical després de la revolució de 1868. Es va fer molt popular per l'ús d'un humor planer i per les seves polèmiques campanyes contra els abusos de l'administració municipal. Tot plegat el va convertir en el gran diari popular de la ciutat durant vuit dècades. Es venia a molts establiments de gran afluència, com tavernes, perruqueries, ateneus, fàbriques i tallers, on sovint es llegia en veu alta.

    • Invitació a la xerrada sobre Carles Rahola i El Diluvio.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.