• Els cinc reptes del periodisme

    Anna Lladó
    -
    29 novembre, 2019

    La preocupació per l’estat actual del periodisme ha sigut una de les qüestions principals que s'han tractat aquest novembre al NewsXchange, el congrés anual de l’European Broadcasting Union celebrat a París. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Anna Lladó ens porta les dades més significatives sobre l'estat i els reptes del periodisme.

    Krishnan Guru-Murthy, de Channel 4 News, modera una sessió sobre les fake news amb Sarah Brown de Facebook, Estelle Cognacq de France Info, el periodista James Ball, Olga Robinson de la BBC i Barney Francis de Spectre | Foto: Stefano Santucci (NewsXchange)

    La pèrdua de confiança en els mitjans, l'obsessió per ser els primers a publicar una notícia, la lluita contra les fake news, conviure amb els gegants tecnològics i la intel·ligència artificial són algunes de les preocupacions que configuren la situació actual del periodisme actual. Segons dades que es van posar en relleu al NewsXchange d'aquest novembre a París, només el 3% dels nord-americans creu que la informació dels mitjans de comunicació està sempre basada en fets, en comparació amb el 24% que pensa que això rarament passa.

    Partint d'aquestes xifres, experts del sector han debatut sobre el perquè de la pèrdua de confiança en els mitjans, que atribueixen a la cobertura esbiaixada de la política i de determinats moviments socials. Davant d'aquesta pèrdua de confiança, els professionals de la informació es mostren partidaris d'evitar que el desencís de la ciutadania vagi a més. Per això, remarquen la importància del fact checking i del double check, encara que admeten que combatre les fake news és impossible. 

    Els gegants tecnològics també han estat un dels focus de les crítiques, encara que hi ha experts que consideren que les xarxes socials no són pas les culpables que hi hagi notícies falses, però sí de la seva amplificació. De la mateixa manera, un informe de l'European Broadcasting Union sobre l'impacte de la intel·ligència artificial en els mitjans arriba a la conclusió que dos de cada tres caps de redacció es mostren preocupats pels efectes de l'automatització, encara que també s'hi poden extreure oportunitats, com ara l'anàlisi de dades a gran velocitat. 

    Pots llegir l’article sencer a Report.cat

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.