• Les set claus de la verificació

    Adrián Caballero
    -
    10 desembre, 2019

    L'ara popular concepte fact checking no és res nou, ja que forma part de la feina natural dels periodistes. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Adrián Caballero ens explica les set pautes que segueix la revista d'investigació nord-americana The Atlantic per verificar les informacions dels seus col·laboradors abans de publicar-les.

    A The Atlantic es comproven totes i cadascuna de les informacions | Foto: Laboratorio de Periodismo

    La verificació prèvia entesa com a tasca periodística és més que necessària a la professió, sobretot en els mitjans escrits. Durant el segle XX era habitual que les principals capçaleres tinguessin un equip encarregat de revisar que tots els detalls i declaracions que acompanyaven una informació fossin verídics. Els verificadors han de fer de detectius, però també d'àngels de la guarda a les espatlles de l’autor, assegurant que els seus arguments estan basats en fets en comptes d’en suposicions.

    Yvonne Rolzhausen, cap d'Investigació de la revista nord-americana The Atlantic, resumeix en set passes el procés de verificació que se segueix abans de publicar qualsevol història. Primer, hem de llegir i rellegir el material a analitzar per així familiaritzar-nos amb ell, a més de treballar el text subratllant i anotant tot allò que ha de ser verificat. Llavors arribem a un moment delicat on es planifiquen les entrevistes amb les fonts i on el verificador s'ha de guanyar la confiança d'aquestes; és aquí on es posa en perill la publicació de la peça. Un cop establert el contacte amb les fonts, s’ha de revisar que totes les declaracions que se citen en nom seu siguin acurades. Un cop tot el que té a veure amb les fonts principals ja ha estat contrastat, és hora de posar-se en contacte amb experts en la matèria de la investigació, tant si són citats a l’article com si no. Per últim, es recomana estar sempre en contacte amb el periodista de la investigació i no assumir mai que ho sabem tot. 

    Pots llegir l’article sencer a Report.cat

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.