El suïcidi és la primera causa de mort no natural al món. Tanmateix, la salut mental segueix estant estigmatitzada. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Aina Palomer ens porta dades que demostren la importància dels mitjans de comunicació com a divulgadors de polítiques de prevenció per normalitzar el coneixement social sobre el suïcidi.
Aquest 10 d'octubre, Dia Internacional de la Salut Mental, associacions, col·lectius i entitats van sumar-se a les campanyes que un any més van voler emfatitzar en la necessitat de parlar del suïcidi i, sobretot, de la seva prevenció. En aquesta línia, l’Observatori de Mitjans i Salut Mental va realitzar un informe titulat El suïcidi als mitjans amb l'objectiu d'aconseguir que les cobertures mediàtiques ajudin a la prevenció d’aquest problema de salut. Aquest informe exposa quines són les pràctiques més comunes en la redacció de les peces periodístiques, a més d'oferir pautes i eines per revertir algunes de les males costums emprades pels periodistes.
Les conclusions de l'informe exposen la necessitat de parlar del suïcidi als mitjans, però sempre obviant la morbositat, sense aportar detalls massa específics i que no ajudin a perpetuar els mites que giren al voltant del suïcidi. Tanmateix s'han d'eliminar pràctiques com fer ús de fotografies massa explícites o escollir un vocabulari poc cuidat, sovint amb to culpabilitzador cap a la persona que ha decidit llevar-se la vida. El mateix passa si optem per un lèxic generalista i estereotipat.
Els resultats de l'informe emfatitzen que difícilment qui ho ha viscut en primera persona té un espai dins de les peces periodístiques, potser per falta de formació a les redaccions. De fet, l'informe defensa que les fonts testimonials ajudarien a humanitzar les històries, però els periodistes encara segueixen optant per donar protagonisme a les causes i buscar raons, a vegades de forma sensacionalista i generalitzada.
Pots llegir l’article sencer a
Report.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari