El febrer de 2023 el Col·legi de Periodistes de Catalunya va presentar una versió actualitzada d’aquesta guia per millorar la cobertura informativa sobre les violències masclistes, renovant les edicions anteriors del 2004 i 2009. El document és el resultat d’un procés participatiu, liderat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, en què una vintena d’entitats i dones periodistes es van reunir en diverses ocasions per revisar, ampliar i perfeccionar les recomanacions existents. Després de mesos de treball, es van establir disset nous criteris per garantir un tractament rigorós i responsable d'aquestes informacions.
Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, compartim i recordem alguns dels criteris que conformen aquesta guia:
- Tractar les violències masclistes com una violació dels drets humans i un atemptat contra la llibertat i la dignitat de les persones. Mai com una notícia de successos.
- Fer visibles tots els tipus de violències: física, psicològica, sexual, obstètrica i de vulneració de drets sexuals i reproductius, econòmica, digital, de segon ordre, vicària i institucional.
- Posar el focus de la informació en l’agressor. No presentar els agressors amb etiquetes com ‘violador del estilete’, ‘la manada’, etc. No oferir altaveus als agressors perquè es justifiquin.
- Respectar el dret a la intimitat i la dignitat de les agredides. No mostrar-les mai sense el seu consentiment previ. Igualment, respectar el dret a la presumpció d’innocència dels agressors.
- Evitar qualsevol relació causa-efecte entre els fets i la procedència de les persones implicades, la seva situació sociocultural i/o les circumstàncies personals. No difondre la presència de drogues o alcohol en l’agressor ni en l’agredida.
- No qüestionar la víctima en funció de si havia denunciat o no. En el seguiment de casos judicials, evitar la doble victimització. No sobredimensionar el relat de la defensa dels acusats. No confondre consentiment amb situacions de coacció.
- Elaborar reportatges sobre dones que han superat una situació de violència masclista. Informar sobre el dret a la reparació de les víctimes i els processos de recuperació.
- Incloure informació de servei que permeti al públic conèixer com realitzar una denúncia o les mesures judicials, econòmiques i socials a què poden acollir-se les víctimes, o quins són els telèfons d’informació i d’atenció a les dones.
- Desmentir el mite de les denúncies falses, amb dades contrastades i evidències científiques com, per exemple, no difondre la fal·làcia de la Síndrome d’Alienació Parental (SAP).
DESCARREGA'T LA GUIA
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari