La primera part del llibre ha anat a càrrec de Maria Mestre que li ha donat una visió més històrica per a parlar de l’associacionisme ebrenc des de 1808 fins a començament del segle XIX. La segona part, encarregada a Josep Bayerri, en un to més personal i basat en algunes de les seues vivències i records, parla de l’associació de la premsa de Tortosa des del 1924, quan es crear l’Associació de la Premsa de Tortosa, la primera entitat corporativa dels periodistes de la ciutat i la seua regió, fins a la creació del CPC.
El llibre aborda esdeveniments convulsos i moments històrics que han incidit en l’ecosistema comunicatiu els darrers cent anys, des de la Guerra Civil, passant pel franquisme, per la creació de l’anomenat Grup de Premsa i Ràdio de Tortosa i fins a la constitució de la Demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya l’any 2001, coincidint amb l’onada de reivindicació ebrenca generada per les protestes contra el Pla Hidrològic Nacional.
Les noves tecnologies, una ajuda per al periodisme
Per la seua part, el degà Joan Maria Morros va impartir la conferència “El futur del periodisme davant la IA i la desinformació”. Morros va analitzar com impacten els darrers avenços tecnològics en el periodisme: «els avenços els hem de fer nostres, hem de fer que ens ajudes a realitzar la nostra feina encara molt millor». Tot i això, el degà va parlar d’una «paradoxa inquietant» perquè és el moment de la història en què hi ha més informació, però en què estem més mal informats. Aquest fet s’explica, segons el degà, perquè enmig de la informació elaborada amb rigor pels periodistes, hi ha mentides que es propaguen molt ràpidament per les xarxes socials que, segons el ponent, «és un canal on pots veure coses, però on no et pots informar. T’has d’informar a través del que fem els periodistes i els mitjans», i va aprofitar per posar en valor la feina ben feta pels periodistes i mitjans de comunicació, sempre d’acord amb el codi deontològic que obliga «a contrastar la informació, sempre».
Quant a la intel·ligència artificial, Morros considera que pot ajudar el periodista a fer encara millor la seua feina, però en tasques mecàniques o de cerca d’informació, i, va remarcar que «tot el que es trau de la IA ha d’estar supervisat per un periodista», i va reblar: «aquí no podem permetre en cap moment que sigui una retallada ni de llocs de treball ni que sigui una manera molt ràpida de donar informació sense contrastar. Hi ha d’haver sempre un periodista que sigui el que li demani a la IA què és el que volem i a partir d’aquí fer una feina d’edició per poder donar totes les garanties a la gent que ens està escoltant que allò que els expliquem és absolutament cert i que no ha d’anar a buscar informació al lloc on no hi ha informació».
L’acte va acabar amb la intervenció del director del Campus, Xavier Farré, que va fer un balanç molt positiu de les xifres de matrícula, un total de 885 alumnes, la més alta de la història de la universitat des de la inauguració del campus l’any 2010.
Podeu veure l'acte a la nostra plataforma de YouTube.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari