• Novetats del Centre de Documentació Montserrat Roig per a la Tardor 2024

    2 octubre, 2024

    Amb l'arribada de la tardor, el Centre de Documentació Montserrat Roig presenta les últimes novetats amb títols que permeten explorar diverses àrees de la comunicació, com el periodisme de pau, la comunicació institucional, l'art i la història cultural.

    Autor:
    Heather Food
    Font:
    Unsplash

    El Centre de Documentació ofereix a tots els col·legiats i col·legiades un servei de préstec de més de 8.000 títols de temàtica professional. Aquest servei es pot sol·licitar tant de manera presencial a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes com a través de reserves en línia mitjançant aquest catàleg. Cada col·legiat o col·legiada pot sol·licitar un màxim de 5 documents durant vint-i-un dies naturals, amb opció de pròrroga. Per a més informació, es pot contactar amb el Centre a través de l'email: documentacio@periodistes.cat.

    A més, el juliol es va iniciar el Club de Lectura del Col·legi de Periodistes, una cita literària bimensual en què els membres es reuneixen amb l'autor/a un cop llegit el llibre. Entre els autors que ja han participat en el club hi ha Sergi Pàmies i Anna Bosch. Els títols són proposats i seleccionats pels membres del grup. Si desitges formar-ne part, escriu-nos a comunicacio@periodistes.cat.

    Últimes novetats:

     Cuánta más gente se muere, más ganas de vivir tengo de Maruja Torres 

    Vivir para contarlo. Tal vez sea una frase muy manida, pero lo cierto es que resume a la perfección el retorno a las librerías de una de las voces más descaradas de nuestro país. Maruja Torres saca punta a las rutinas de su día a día para conservar los destellos de un mundo que se apaga a través de reflexiones hilarantes sobre vivir más (o menos) y mejor (o como se pueda). Un divertido y afilado ejercicio de adaptación a una vida que justo se empieza a comprender cuando nos acercamos al final de la escalera. La autora repasa su vida, y todos sus asuntos, con la elegancia de una narración que se ríe de todo, de todos y, sobre todo, de ella misma.

    Contra la neutralitat: un periodisme de pau i de lluita de Xavier Giró

    El periodisme no és neutre, fa política, es mulla. Però sovint se’ns ha presentat l’ofici en unes coordenades asèptiques i imparcials. Si el periodisme es compromet, ho fa amb la vida o amb la mort? A Contra la neutralitat, el professor Xavier Giró condensa per primera vegada una proposta única, la combinació del periodisme de pau i de lluita; el primer, que contribueix a resoldre conflictes, el segon, que desmunta estructures d’un poder injust. L’obra, que s’ha enriquit amb les preguntes i el contrapunt del periodista de Crític Sergi Picazo, convida els futurs periodistes i activistes a ser encara més crítics amb els mitjans, però d’una manera tàctica i estratègica. 

    Veni, vidi, vixi: Memòries d’infància i Joventut (1948-1983) de Salvador Alsius

    La faceta més coneguda de Salvador Alsius és, sens dubte, la d’haver estat un dels rostres més populars dels primers anys de TV3, quan era director i presentador del Telenotícies Migdia. Sobre aquell temps ja ha publicat un llibre, però Veni, vidi, vixi parla d’unes vivències molt anteriors: des del naixement fins que es va incorporar a la televisió catalana. Són unes memòries de la infantesa, l’adolescència i la primera joventut, des de la vida d’una família de la burgesia barcelonina durant la postguerra fins a la crònica en primera línia, com a periodista, dels anys finals de la dictadura i l’etapa de la Transició. Hi va trenant aspectes molt diversos de la seva biografia: una infantesa que va acabar amb una dolorosa orfandat, l’estada en un noviciat religiós, els estudis universitaris en una època molt agitada políticament, la iniciació a l’ofici de periodista i la seva vida familiar, portada en un entorn tan singular com és una comuna que es va fundar als anys setanta. Obra guanyadora del Premi Romà Planas i Miró de Memorials Populars 2023.

    Històries del 30': 15 reportatges emblemàtics vistos avui de Núria Vilà Coma

    Com veu el món un noi a qui, amb només 14 mesos d’edat, el Dalai Lama va reconèixer com la reencarnació d’un mestre budista? Com va continuar la vida per als civils que van sobreviure al setge ferotge de Sarajevo durant la guerra dels Balcans? O, com els ha anat la vida i en què van invertir els diners els habitants d’un petit poble del Pallars Jussà a qui, fa trenta anys, la loteria va fer milionaris? A algunes de les persones que coneixereu en aquestes pàgines, van participar al 30 minuts de TV3, fins i tot els va canviar la vida. Aquest llibre no vol ser només un resum commemoratiu dels primers 40 anys del 30 minuts, un dels cinc programes de reportatges de tot el món amb la trajectòria més llarga, sinó que té un objectiu molt més ambiciós. És un retrobament amb els protagonistes d’històries impactants per saber com han evolucionat, des d’aquell moment, ells i els temes que es tractaven en aquells reportatges (a través de l’enllaç dels QR respectius). Són, per tant, capítols d’actualitat, que ajuden a donar sentit al pas dels anys i a entendre on som en molts aspectes de la societat actual.

    Nexus: breu història de les xarxes d'informació des de l'edat de pedra a la intel·ligència artificial de Yuval Noah Harari

    Nexus de Yuval Noah Harari és una fascinant exploració de la intersecció entre la intel·ligència artificial, la biotecnologia i la humanitat. Aquest llibre ofereix una visió profunda i reflexiva sobre el futur de la tecnologia i el seu impacte en la nostra societat, abordant temes com l'ètica, l'evolució humana i les possibles conseqüències d'aquests avenços científics. Amb el seu estil accessible i la seva anàlisi perspicaz, Harari guia els lectors a través de complexes preguntes sobre el destí de la humanitat en un món cada vegada més dominat per la tecnologia.

    Cap de gabinet: manual d'instruccions per ajudar a governar de Toni Aira

    Aquest llibre es dirigeix als qui exerceixen o aspiren a exercir la funció de cap de gabinet, als qui ja treballen en un gabinet o ho faran, i als qui directament l’han de construir des de zero o sobre les bases d’un altre en fase de transformació. És, també, un manual d’instruccions per orientar aquells qui vulguin incidir sobre unes institucions que han de conèixer bé i han de saber com funcionen. En definitiva, dona resposta a per a quèper què i com s’ha de disposar d’un gabinet per aproximar-se al màxim possible a l’èxit i als objectius fixats per un líder o una administració.

    Transparencia y comunicación para entidades sin ánimo de lucro de Pedro Molina Rodríguez-Navas

    Les entitats sense ànim de lucre han de ser transparents per establir una relació de confiança amb la ciutadania. La transparència informativa millora la seva comunicació i els aporta beneficis en altres àmbits, com la democràcia en l'organització, la gestió o la captació de donacions i voluntariat. Per això, han d’entendre que la transparència és un procés comunicatiu que s’estableix entre l’entitat i el públic. En aquest llibre es presenten dos procediments d’autoavaluació i millora de la transparència, perquè les entitats sense ànim de lucre sàpiguen què cal publicar i com fer-ho per aconseguir una comunicació de qualitat.

    Aquesta cançó, no! de Maria Salicrú-Maltas

    No fa tants anys, durant el franquisme, l’ofici de censor podia semblar una manera com qualsevol altra de guanyar-se la vida. El moviment cultural de la Nova Cançó, pel seu èxit esclatant, va ser una de les dianes principals de l’obsessió inquisidora del règim, i la persecució que van patir els músics va ser salvatge. Saber qui va exercir la repressió, com i per què: aquest ha estat l’objecte d’investigació de Maria Salicrú-Maltas durant més de vint anys, que surt a la llum en una crònica trepidant carregada d’aportacions inèdites i de vivències personals reveladores. L’autora ha aconseguit fer parlar per primera vegada alguns d’aquells censors, i n’ha identificat molts altres que ja no poden (o no volen) parlar.

    Un llibre de memòria històrica viva i present: de com continuen digerint la repressió tant els qui la van patir com els qui la van exercir; dels enganys i les ficcions que genera el record. I un testimoni honest del frenesí que experimenta una jove investigadora quan s’adona que ha aconseguit, per fi, entrar a la gola del llop.

    No pensis, mira: davant de l’obra d’art de Mercè Ibarz 

    Una exquisita proposta sobre la relació directa i personal de cadascú amb les obres d’art i amb les exposicions. Professora d’art i cronista d’exposicions durant una bona colla d’anys, els punts de vista de Mercè Ibarz sobre qüestions artístiques són sempre personals, fonamentats i d’una gran lucidesa. En aquest llibre convida el lector a enfocar la mirada i establir una relació directa amb les obres. Entre la memòria íntima, l’observació culta i l’anàlisi social, No pensis, mira és un assaig exquisit i estimulant, una mostra més de la intel·ligència, la sensibilitat i la claredat expositiva que defineixen l’autora.

    Digitalització democràtica: sobirania digital per a les persones de Simona Levi

    La transformació digital està en el centre de l’agenda política actual, però la digitalització de les societats ja fa mig segle que és en actiu. La qüestió ja no és si la digitalització tindrà lloc, sinó si està sent democràtica i, per tant, beneficiosa per a la majoria, o no. La retòrica ideològica dels diversos bàndols l’envolta d’estereotips que són distraccions del veritable problema: la responsabilitat política.

    Digitalització democràtica tracta de l’ús quotidià que fem de les eines digitals, les de cada dia, les de qualsevol persona. Desmunta mites i proposa itineraris concrets i obligacions institucionals per a la sobirania digital de les persones, el dret distribuït a emprendre, la creació d’infraestructures i eines digitals comunes i públiques. Per a una digitalització més democràtica, distribuïda i no monopolística. 

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.