UNA JORNADA AMB CINC DIÀLEGS SOBRE COMUNICACIÓ, DONA I ESPORT
L'acte, moderat per la periodista esportiva i escriptora Cristina Gallo, es va inaugurar durant el matí el passat 11 de desembre amb la benvinguda del màxim responsable de Pomes Livinda, Ignasi Argilés. A continuació, va prendre la paraula Sandra Castro, regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l'Ajuntament de Lleida, que es va felicitar pel fet que Lleida aculli aquesta trobada; i Laura Estadella, en representació de l'Associació Lleida Esport Femeni, que també va destacar la importància d'abordar la visibilitat de les dones en l'esport, més enllà de les esportistes.
Al costat de la periodista Olga Viza, l'ex regatista Theresa Zabell i la windsurfista Pilar Lamadrid van parlar del present i futur de les dones en l'esport olímpic. Pilar Lamadrid, va lamentar que "el pas de categoria juvenil a l'absoluta, es perd. De la meva generació, sóc l'única que es queda", així com va assegurar que "m'estic donant compte que no és tant l'experiència, com el camí". Per la seva part Zabell va destacar el que suposa arribar a unes olimpíades, ja que "ser olímpic és la culminació del somni".
Posteriorment, la col·legiada de la RFEF, Guadalupe Porras, i l'ex àrbitra internacional de rugbi, Alhambra Nievas, van aportar la seva visió de la dona en l'esport donis del punt de vista des de l'arbitratge. Guadalupe Porras va voldre destacar que "el fet que vegis referents (femenins), fa que vulguis aconseguir-lo". Quant a l'arbitratge, Porras va dir que "el VAR és una eina que ha donat justícia al futbol"; mentre que Nievas: va insistir que "sense l'àrbitre no es pot jugar. És un facilitador, no l'enemic".
L'ex Secretària d'Estat per a l'Esport, María José Rienda i la Directora Insular d'Esports del Cabildo de Tenerife, Laura Castro va tractar la importància de la presència de la dona en les institucions esportives. Segons Regna, "el dia que no siguem pioneres, serà que hem arribat a la igualtat". Mentre que Castro va insistir que és necessari "introduir la perspectiva de gènere en totes les qüestions".
La reorientació professional de les esportistes després de la competició va estar el tema de la conversa de la periodista Paloma del Riu i l'ex gimnasta i seleccionadora nacional, Alejandra Quereda. Paloma no va deixar escapar l'oportunitat per a preguntar també a Quereda sobre el futur de la Gimnàstica Rítmica a Espanya, així com va assegurar que "sempre defensaré que això de Rio va ser un Or", Quereda és conscient que “el somni de qualsevol esportista és arribar a uns jocs. Per a nosaltres eren els segons fet que ens va permetre a totes, arribar en la millor forma de la nostra carrera”. La nova seleccionadora de l'equip nacional també va dir que "no puc carregar sobre la meva esquena els resultats que han hagut fins ara. Però tampoc renunciaré a continuar intentant arribar a Tòquio 21.”
L'atleta Alicia Pérez i la periodista del diari Marca, Begoña Fleitas, van analitzar la visibilitat de l'esport femení en els mitjans tradicionals. Alicia Pérez va destacar que "si no som referents en els mitjans de comunicació, és impossible que ens arribin els patrocinis", mentre que la periodista Fleitas, va assumir que "els mitjans tenim una part de responsabilitat en la visibilitat de l'esport femení, per descomptat. Però també ens devem al nostre públic". Referint-se al fet que encara hi ha molts més homes que dones demandant informació esportiva.
Finalment, Mercè Gomà, de Pomes Livinda va presentar les novetats de la cinquena convocatòria de la plataforma d'impuls a l'esport practicat per dones, Elles Són d'Aquí.
“Elles son de Aquí” amplia les seves beques per a dones esportistes a tot el cicle olímpic
El programa de Pomes Livinda es reorganitza amb les categories: Amateur, Elit i Olímpica
La plataforma de suport a les dones esportistes "Elles són d'aquí" de pomes Livinda (Grup Nufri) ha reorganitzat les seves beques esportives en tres categories diferents: Olímpica, Elit i Amateur. Ampliant així les seves beques, de fins a 5.000 euros per any, a tot el cicle olímpic en el cas d'aquesta categoria. En el cas de les esportistes d'Elit també optaran a una beca de fins a 5.000 euros per a un any i d'aquesta manera, poder aconseguir el seu objectiu esportiu. Mentre que les esportistes de la categoria Amateur poden aconseguir fins a 3.000 euros per a arribar a la seva meta esportiva, també durant una campanya de dotze mesos. En aquesta última categoria, els projectes seleccionats per a ser patrocitnats al 100%, seran dos.
Ignasi Argilés, màxim responsable de pomes Livinda, considera que "és fonamental poder garantir el suport a totes les esportistes, tant a nivell professional per a aconseguir la seva professionalitat real, com a nivell amateur, essencial perquè cap nena es quedi sense practicar esport, i continuar aspirant en un futur als primers llocs internacionals en qualsevol modalitat esportiva. I seguint amb aquesta filosofia, en la nova categoria, modalitats olímpiques, pretenem fer costat plurianualment a les esportistes perquè puguin disposar d'un suport regular, i així, obtenir objectius a mitjà i llarg termini amb un esforç sostingut durant anys. Una manera de treballar amb la que ens sentim molt identificats els agricultors, perquè des que plantem una pomera, hem de treballar dur durant anys fins a veure els fruits".
Per a participar en la cinquena convocatòria, s'haurà d'emplenar el formulari que es troba en l'apartat PARTICIPA de la web (www.ellassondeaqui.com), dins del primer termini de presentació (des de l'11 de desembre de 2020 i fins al 14 d'agost de 2021). Tots els projectes deuran: especificar a la categoria en la qual es presenta (Olímpica, Elit o Amateur); emplenar el formulari amb les dades requerides; pujar un vídeo on les protagonistes expliquin quin és el seu somni esportiu; i una fotografia de l'esportista, membres de l'equip o club que presenta el projecte. Cada participant podrà enviar un sol projecte modalitat esportiva.
El Consell Assessor de 'Elles són d'aquí', està format per esportistes de la talla de la gimnasta i medallista a Barcelona 92, Carolina Pascual; la medallista mundial en rem olímpic, Anna Boada; l'especialista en Sky Running, Atzar García dels Salmons; la periodista Cristina Gallo del programa Guanyem amb Elles (RPA); l'ex futbolista professional i directora insular d'Esports del Cabildo de Tenerife, Laura Castro; l'àrbitre Alhambra Nievas; o l'advocada, professora de la UdL i secretària de la Junta Directiva de Funde (Associació d'Empresàries, Directives i Professionals) Yasmina Vilagrasa. A aquest consell tambén s'han sumat enguany noves incorporacions com Paloma del Riu, una de les veus més conegudes de les retransmissions esportives, l'hem pogut escoltar en 8 Jocs Olímpics d'estiu i 6 d'hivern, periodista i directiva de rtve, un de les icones de la generació de dones pioneres en el periodisme esportiu; i María José Rienda, ex esquiadora reconeguda amb nombrosos assoliments a nivell nacional i internacional, i ex presidenta del Consell Superior d'Esports -la primera dona al capdavant d'aquest organisme- i Secretària d'Estat per a l'Esport del Govern d'Espanya.
Col·legi de Periodistes de Catalunya 2024
Rambla de Catalunya 10, pral. 08007 Barcelona.
Tel. 93 317 19 20 contacte@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari