L'acte tindrà lloc el dimecres 15 de maig a les sis de la tarda a la Sala d'Actes del Col·legi de Periodistes. La periodista Llúcia Oliva donarà la benvinguda i presentarà els objectius del grup de treball, així com l'Annex D del Codi Deontològic sobre el tractament de conflictes armats, el qual el grup promociona i defensa.
Tot seguit, es donarà pas al debat que serà moderat per la periodista Teresa Carreras. El panell estarà format per sis destacats convidats que parlaran en representació del seu col·lectiu que s'ha posicionat contra la guerra i en la defensa dels drets humans.
-
Laia Marimon, estibadora del Port de Barcelona, membre del Comitè d'Empresa del CPE de Barcelona i Portaveu Coordinadora en EDC
Assistirà en representació de l'Organització d'Estibadors del Port de Barcelona, el sindicat del col·lectiu.
El passat novembre, els estibadors de Barcelona van rebutjar continuar duent a terme l'activitat d'embarcacions amb material bèl·lic com a forma de protegir la població civil, demanar un alto el foc i defensar els drets humans i civils.
-
Anna Eguiluz, bombera de la Generalitat de Catalunya
El febrer de 2023, Turquia va patir un dels terratrèmols més forts, deixant al país amb milions de persones afectades, sense llar i amb més de 50.000 víctimes mortals.
Quan Anna Eguiluz i un company de feina van conèixer aquesta notícia, van decidir viatjar voluntàriament a Turquia per oferir ajuda en tot el que fos necessari. El que es van endur d'aquesta experiència a Turquia és la generositat del seu poble en les pitjors circumstàncies, i el profund agraïment que ens van mostrar en veure mobilització i la resposta a escala mundial en una catàstrofe d'aquesta magnitud.
-
Pep Riera i Porta, membre fundador d'Unió de Pagesos
Activista sindical de llarga trajectòria, procedent de la lluita antifranquista, va ser coordinador nacional d'Unió de Pagesos des del 1978 fins al 2000, i posteriorment, coordinador comarcal del Maresme. Ha contribuït des dels inicis a la construcció de la identitat del sindicat agrari, que celebra enguany el seu 50è aniversari. La seva trajectòria ha demostrat que la lluita col·lectiva i solidària és una eina potent per mobilitzar i provocar canvis.
-
Mireia Ros, directora i cineasta
Directora de l'obra teatral "Assange. El poder de la informació", que explora el pensament del fundador de WikiLeaks. Amb aquesta obra, Ros ha volgut mostrar la importància d'Assange i la seva contribució al pensament crític i polític. Parla de la injustícia, la llibertat d'informació, els abusos de poder, la impunitat dels governs i la complicitat de certs mitjans de comunicació en un trauma que fa més d'una dècada que dura. L'obra es va poder veure al Teatre Gaudí de Barcelona del 3 al 31 de març d'aquest any.
-
Sor Lucía Caram, monja dominica i fundadora de l'ONG "Fundació del Convent de Santa Clara"
Sor Lucía Caram lluita contra les injustícies apel·lant a l'acció de tots i totes. Des del Convent de Santa Clara, a Manresa, ha impulsat moltes accions socials i d'ajuda als més vulnerables com els infants. Des de l'inici del conflicte a Ucraïna, centra els seus esforços a ajudar la població afectada per la guerra i les seves conseqüències. En dos anys de conflicte, Sor Lucía Caram ha realitzat vint-i-tres viatges, ha coordinat vint-i-tres corredors humanitaris, ha aconseguit disset pisos per a famílies necessitades i ha construït un hospital de campanya. La seva tasca humanitària continua.
-
Un/a representant de Metges Sense Fronteres
L'organització humanitària que ofereix assistència mèdica en zones de conflicte. Des de l'11 de març, MSF opera en tres hospitals de Gaza (l'hospital Al Aqsa, l'hospital de campanya indonesi de Rafah i la maternitat El-Emirati), un centre d'atenció primària (la clínica Al-Shaboura) i dos centres de salut a Al Mawasi, a la zona de Rafah. El personal de MSF també dona suport a l'hospital d'Al-Awda, al nord.
Els seus equips ofereixen suport quirúrgic, atenció a ferits, fisioteràpia, atenció postpart, consultes externes, vacunació i serveis de salut mental, però els bombardejos a diversos hospitals estan reduint la seva activitat a un territori cada vegada més petit.
El debat se centrarà en qüestions rellevants com la cobertura dels mitjans sobre conflictes, especialment els d'Ucraïna i Gaza, el ressò mediàtic de les activitats a favor de la pau i el paper potencialment més actiu que podria jugar la societat civil en la promoció de la pau. Aquest acte compta amb el suport del Fòrum Català per la Pau, un procés participatiu per enfortir el moviment per la pau de Catalunya, una iniciativa promoguda pel Govern, el Consell Català de Foment de la Pau i l’Institut Català Internacional per la Pau. Va inaugurar-se a principis del 2024, tindrà una durada de dos anys i està obert a la participació de tota la ciutadania. Aquest acte és el primer esdeveniment públic des que es va crear el fòrum.
Aquest esdeveniment forma part de les activitats que el Grup de Treball de Periodisme per la Pau desenvolupa al Col·legi de Periodistes de Catalunya i del qual els col·legiats i col·legiades poden formar-ne part. Si vols ser membre d'un Grup de Treball, posa't en contacte amb nosaltres a través de comunicacio@periodistes.cat.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari