Veure, escriure i publicar. Aquest era el lema del primer periodista d'investigació espanyol, i això és el que va fer amb la vaga minera de Riotinto o amb la cara desconeguda del Rif. Francesc Ponsa ens apropa una mica més a la imatge de Luis Orteyza.
Nascut a Badajoz, Luis Orteyza duu una vida molt intensa. Va exercir de periodista, va escriure llibres de viatges, novel·les i poesia i fins i tot va ser ambaixador a Veneçuela. Però el seu nom va ser conegut per ser el primer periodista espanyol que va travessar les línies enemigues per entrevistar a Abd el-Krim, el capitost rifeny que va comandar la revolta contra l'ocupació colonial espanyola i francesa. El periodista Antonio Rubio l'anomena com un dels pioners del periodisme d'investigació d'Espanya i el compara amb Ryszard Kapuściński.
El 8 d'agost de 1922 Oteyza va trencar els convencionalismes del periodisme espanyol. Es va publicar l'entrevista que li va fer a Abd el-Krim. L'objectiu era explicar què deia, com era, què feia i qui era l'enemic número u d'Espanya. Amb aquesta trobada, el periodista es posava en risc de ser acusat de col·laborar amb l'enemic i ser còmplice de la seva "propaganda terrorista". Oteyza va anar a l'entrevista acompanyat del periodista i escriptor José Díaz-Fernández i del fotògraf Alfonso Sánchez Portela. La manera com es va desenvolupar l'entrevista va permetre qüestionar la imatge d'Abd el-Krim projectada des d'Espanya. A més, també va possibilitar l'alliberament dels presos espanyols a canvi de quatre milions de pessetes.
Un any més tard, marxa a Filipines on comença una nova etapa literària i periodística centrada en els llibres de viatges. L'any 1930 torna a Espanya on inicia una singladura política vinculada al republicanisme. Durant els següents anys, certs esdeveniments el van fer marxar a Nova York, Cuba i Veneçuela.
Pots llegir l’article sencer a
Report.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari