• Escriptors i repòrters: un passeig per un segle de periodisme català

    27 setembre, 2016

    La Biblioteca de Catalunya exposa fins el 22 d'octubre una proposta epr aproximar-se a aquest tema a través de trenta-quatre escriptors i escriptores del nostre país que al llarg d’un segle van treballar també en la premsa.

    "L’octubre de 1927, Antoni Rovira i Virgili iniciava un nou projecte periodístic amb la publicació d’un article titulat «Escriptors i repòrters», on defensava el paper del periodista per damunt del literat: arribà a afirmar que «Sense reportatge no hi ha periodisme, i l’escriptor que menysprea el repòrter és un neci vanitós».

    La reivindicació del periodisme de Rovira i Virgili – més conegut com a escriptor, historiador i polític que no pròpiament com a periodista– s’inscriu en els moments de canvi que s’anaven succeint a la premsa. S’estava passant d’uns mitjans, sovint partidistes, plens d’una informació poc elaborada i amb pocs però influents col·laboradors, a una premsa moderna, que acabaria de cristal·litzar durant la dècada de 1930, amb els «repòrters» a la caça de la notícia, amb un llenguatge i una redacció cada vegada més cuidats.

    L’exposició proposa una aproximació a aquest tema a través de trenta-quatre escriptors i escriptores del nostre país que al llarg d’un segle, que va des dels anys 1880 als anys 80 del segle XX, van treballar també en la premsa: personatges com Valentí Almirall, Jacint Verdaguer, Eugeni d’Ors, Josep Pla o Montserrat Roig, que al marge de la seva activitat literària van plasmar les seves opinions i les seves idees en un ampli ventall de capçaleres".

    La mostra, comissariada per Maria del Tura Molas, Jaume Clarà i Anna Gudayol (BC), s'organitza en cinc àmbits: Restauració, Mancomunitat i dictadura, República, Franquisme i Transició; i podrà ser visitada del 20 de setembre al 22 d'octubre de 2016.

     

    Documents relacionats

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.