• Fugir de la tempesta

    11 febrer, 2025

    Antoni Bassas, Neus Bonet i Margarida Moles, Tino Soriano, Jordi Hurtado i Txell Feixas protagonitzen les cinc converses de la XIII Setmana dels Rahola

    La programació d'aquest any vol centrar-se en el rigor periodístic i l'experiència dels seus convidats, i allunyar-se de la voràgine comunicativa i la confusió que sovint representen internet i les xarxes socials. 

    Ramon Girona, Quim Ayats, Gemma Geis, Jordi Grau, Miquel Noguer, Pau Presas i Sílvia Sanahuja.
    Ramon Girona, Quim Ayats, Gemma Geis, Jordi Grau, Miquel Noguer, Pau Presas i Sílvia Sanahuja.
    11 febrer, 2025
    Autor:
    Miquel Millan
    Font:
    Diputació de Girona

    La Setmana dels Rahola, el cicle d’activitats vinculades al periodisme i la comunicació que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, arriba a la tretzena edició amb l’objectiu de donar algunes claus per no perdre’ns en la voràgine comunicativa i reflexionar sobre la informació que arriba a la ciutadania.

    S’han programat cinc converses, variades i molt necessàries, per ajudar a comprendre una mica millor alguns dels temes més recurrents als mitjans de comunicació en els darrers mesos. Els protagonistes d’aquest any són Antoni Bassas, Neus Bonet, Margarida Moles, Tino Soriano, Jordi Hurtado i Txell Feixas.

    Els actes de la XIII Setmana dels Rahola tindran lloc del 18 al 26 de febrer i es repartiran entre la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.

    El president de la Diputació, Miquel Noguer, i el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Jordi Grau, n’han presentat la programació a la seu de la corporació supramunicipal: una programació que vol centrar-se en el rigor periodístic i l’experiència dels seus protagonistes, allunyant-nos de la voràgine comunicativa i de la immediatesa -sovint massa confusa- que representen internet i les xarxes socials.

    Noguer ha volgut recordar la figura de Carles Rahola, "que va ser assassinat per ser bona persona", i ha remarcat que, amb els guardons que porten el seu nom, es premia un periodisme que "li fa honor, perquè és un periodime rigorós, contrastat i fidel a la veritat". El president de la Diputació ha volgut deixar clar que tant la Setmana dels Rahola com els Premis de Comunicació Local posen en valor "el periodisme que explica què passa a cada ciutat, a cada poble, el que va més enllà del 'm'agrada' o 'no m'agrada' de les xarxes, el que explica les coses bones i les dolentes, agradin o no"

    Jordi Grau, per la seva banda, ha remarcat que "calen mesures per discernir què hi ha de veritat i què no a les xarxes socials", i ha destacat que el periodisme és l'arma més poderosa contra la desinformació. "Nosaltres estem en aquesta lluita, que és dura i complicada, perquè el periodisme és explicar les coses que passen, i també algunes que no es vol que se sàpiga que passen". 

    A la presentació també hi ha assistit la vicealcaldessa de l'Ajuntament de Girona, Gemma Geis; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats; el vicedegà de la Facultat de Lletres de la UdG, Ramon Girona; la directora de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, Sílvia Sanahuja; i el vicepresident primer de la Diputació, Pau Presas.

    Conversa amb Antoni Bassas: "Una manera d'entendre el periodisme"

    Antoni Bassas, una figura icònica del periodisme a casa nostra, serà l’encarregat d’engegar aquesta edició el dimarts 18 de febrer, a les 6 de la tarda, a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Antoni Bassas parlarà amb la periodista Laura Fanals sobre la seva trajectòria i la seva visió del periodisme.

     

    Projecció de Muntem una ràdio? i conversa amb Margarida Moles i Neus Bonet: "L'aventura dels pioners"

    El dimecres 19 de febrer, també a les 6 de la tarda, la ràdio adquirirà tot el protagonisme de la Setmana dels Rahola. Després de la projecció del documental Muntem una ràdio?, les periodistes Neus Bonet i Margarida Moles parlaran amb Elisenda Vidal sobre el passat , el present i el futur d’aquest mitjà, a la Biblioteca Pública Carles Rahola.

     

    Conversa amb Tino Soriano: "Fotografies i històries d'un dels grans reporters contemporanis"

    L’endemà, 20 de febrer, hi haurà una conversa amb el fotògraf Tino Soriano, que mostrarà algunes de les seves imatges i ens relatarà les seves experiències com a reporter. La conversa, de la mà de la periodista Sònia Cebrian, tindrà lloc a la Casa de Cultura a les 6 de la tarda.

     

    Conversa amb Jordi Hurtado: "El secret de l'èxit d'un dels rostres més populars de la televisió"

    El dissabte 22 de febrer, a les dotze del migdia, serà Jordi Hurtado, l’immutable presentador de concursos, qui  conversarà amb el periodista Alfons Petit per descobrir-nos la clau dels èxits que ha aconseguit en la seva llarga trajectòria. Ho farà a l’aula magna de la Casa de Cultura.

     

    Conversa amb Txell Feixas: "La veu de les dones silenciades"

    I, finalment, el dijous 26 de febrer, a les 6 de la tarda, la periodista Txell Feixas parlarà amb Angels Bronsoms sobre la situació de les dones en zones de conflicte, especialment a l’Afganistan i a Gaza. Aquesta conversa tindrà lloc a la Biblioteca Pública Carles Rahola.

     

    Lliurament dels XVI Premis Carles Rahola de Comunicació Local

    El colofó a la XIII Setmana dels Rahola serà el dijous 27 de febrer, a les 8 del vespre, a l’Auditori de Girona, amb el lliurament dels XVI Premis Carles Rahola de Comunicació Local. En aquesta festa del periodisme gironí es faran públics els noms dels guanyadors de les set categories dels guardons, així com del guanyador de la Beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l’Ajuntament de Girona. La periodista Clara Jordan conduirà la gala.

    L'exposició fotogràfica i el Dia Mundial de la Ràdio

    Fins al 27 de febrer, es pot veure la mostra «RaholaFoto2023» a la sala d’exposicions de la primera planta de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Es tracta d’una selecció de les imatges presentades en l’anterior edició dels Premis Carles Rahola.

    I com cada any, coincidint amb la Setmana dels Rahola, els Amics de la Unesco de Girona commemoraran el Dia Mundial de la Ràdio el 13 de febrer, a les 6 de la tarda, amb la taula rodona «Ràdio i canvi climàtic», a la sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona.

     

     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.