• El testimoni de Josep Martí Gómez a la Memòria Oral del Periodisme Català

    16 juliol, 2024

    El periodista i referent de la crònica negra, Josep Martí Gómez (Morella, 1937) és un dels deu protagonistes de la Memòria Oral del Periodisme Català, un fons documental que, mitjançant entrevistes, explora el periodisme entre els anys 1966 i 1986. En la seva entrevista, explica i detalla els diferents fronts als quals s’enfrontaven, la catalanitat com a bandera identitària i el paper de la premsa, coneguda com el “Parlament de paper”.

    Josep Martí Gómez va iniciar la seva carrera periodística als anys seixanta al Diari de Barcelona i més tard va ser cridat per Josep Maria Huertas per treballar a El Correo Catalán. Al llarg de la seva carrera va abordar tots els gèneres periodístics: entrevista, reportatge, crònica política i cultural, corresponsalia i actualitat, i va destacar especialment en el camp de la crònica negra i judicial, gràcies a la seva capacitat per obtenir informació de diverses fonts des d'atracadors, jutges i policies fins a traficants i polítics.

    Amb l'arribada de la democràcia, va treballar per a mitjans com El PaísLa Vanguardia, El MundoPor Favor i va ser una veu activa a les tertúlies de la Cadena SER, on va realitzar entrevistes i reportatges sobre temes molt diversos, i on va col·laborar fins al 86 anys. El 2016 va publicar un llibre de memòries titulat "L'ofici més bonic del món".

    Al llarg de la seva dilatada vida dedicada al periodisme i la literatura, ha estat premiat, entre altres, amb el premi Ondas, el Ciutat de Barcelona, l’Ofici de Periodista, guardó que concedeix el Col·legi de Periodistes de Catalunya, convertint-se en el primer periodista en rebre el guardó l'any 1999.

    Josep Martí Gómez va morir el 22 de febrer de 2022 i malauradament, no va poder veure el resultat final d'aquest projecte. Però gràcies al fons documental impulsat conjuntament amb l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, el seu llegat perdurarà al Centre de Documentació Montserrat Roig. 

    L'entrevista completa de Josep Martí Gómez, així com la dels altres deu participants de la iniciativa Memòria Oral del Periodisme Català, es poden visualitzar al Centre de Documentació Montserrat Roig enviant un correu a documentacio@periodistes.cat. Les entrevistes estan publicades sota la llicència Creative Commons (CC-BY-NC-SA) i cadascuna disposa d'una transcripció.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.