• El testimoni de Josep Maria Cadena a la Memòria Oral del Periodisme Català

    3 juliol, 2024

    Josep Maria Cadena, periodista i crític d’art, és un dels deu protagonistes de la Memòria Oral del Periodisme Català, un fons documental que, mitjançant entrevistes, explora el periodisme entre els anys 1966 i 1986.

    A la Memòria Oral del Periodisme Català, Cadena detalla els inicis de la fundació del Grup Democràtic de Periodistes (GDP). En una de les seves declaracions, explica el perquè va crear-se, afirmant que volien ser un grup "a cuidar de tots perquè, siguin com siguin i pensin el que pensin, l’única manera que els arrossegarem a formar-ne part és que creguin que nosaltres els defensarem el menjar. Que és l’únic que ens unia perquè les idees eren divergents".

    Així doncs, en una reunió al restaurant del Col·legi d'Arquitectes l’any 1966 funden una organització clandestina per lluitar pels drets democràtics i professionals. Els periodistes que funden el GDP són: Joan Anton Benach, Josep Maria Cadena, Lorenzo Contreras, Josep Faulí, Antonio Figueruelo, Mateo Madridejos, Pere Pascual Piqué, Joan Pedret, Josep Pernau, Rafael Pradas i Pere Oriol Costa.

    Ara, gràcies a aquest fons documental, impulsat conjuntament amb l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, el seu llegat quedarà gravat i custodiat en el Centre de Documentació Montserrat Roig. L'entrevista completa de Josep Maria Cadena, així com de la resta dels participants de la Memòria Oral del Periodisme Català, es poden visualitzar al Centre de Documentació Montserrat Roig enviant un correu a documentacio@periodistes.cat. Les entrevistes estan publicades sota la llicència Creative Commons (CC-BY-NC-SA) i cada una disposa d'una transcripció.

    Josep Maria Cadena, un periodista de moltes tecles

    Graduat per l'Escuela Oficial de Periodismo de Madrid el 1958, Cadena és un periodista polifacètic que ha practicat gairebé tots els gèneres informatius i d'opinió a la premsa diària, la ràdio, i ocasionalment, la televisió.

    Entre 1960 i 1967 va ser redactor a l'Agència EFE a Barcelona, mentre també escrivia al Diario de Barcelona, on va exercir fins al 1976, primer com a redactor i després com a cap de secció encarregat d’organitzar la informació local. Va destacar per escriure una secció titulada “Gentes de pluma y lápiz”, dedicada a recuperar la memòria de pintors i dibuixants anteriors a la dictadura franquista.

    Després d'aquesta etapa, Josep Maria Cadena va ingressar al diari Avui, on va ser nomenat el primer subdirector de la primera capçalera de difusió general en llengua catalana des de la fi de la Guerra Civil espanyola, un càrrec que va ocupar entre 1976 i 1979.

    Més tard va ser nomenat director de La Hoja del Lunes en el seu darrer període. El 1984 va ser cridat com a redactor en cap per El Periódico de Catalunya amb l'encàrrec d’ocupar-se de les relacions exteriors del diari i on va crear una secció d'art.

    El 1995, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi pels seus articles mitjançant els quals va divulgar la història i la cultura catalanes “i per l'esperit incisiu i les novetats erudites de les seves crítiques d'art".

    Josep Maria Cadena ha estat sempre vinculat al Col·legi de Periodistes de Catalunya des de la seva fundació el 1985. Va ser vocal de la Junta de Govern de 1986 al 1990, vocal de Barcelona del 1988 al 1990 i vicedegà del 1991 al 1992.

    El 2016, la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya li va atorgar per unanimitat el Premi Ofici de Periodista per la seva trajectòria professional. Aquest reconeixement, el més important que dona la institució, va coincidir amb la celebració dels 50 anys de la creació del Grup Democràtic de Periodistes.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.