• Cent anys del primer article del periodista Josep Maria Planes

    28 juny, 2024

    Coincidint amb el centenari de la publicació del primer article signat del periodista i escriptor manresà Josep Maria Planes, diferents entitats de la capital del Bages, entre les quals la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, organitzen tres actes d'homenatge. El record consistirà en una taula rodona, una lectura pública i una lectura dramatitzada que es faran els dijous 4, 11 i 18 de juliol.  

    El periodista i escriptor manresà Josep Maria Planes.
    Font:
    Ajuntament de Manresa

    Reivindicar la figura del periodista i escriptor manresà Josep Maria Planes (1907-1936) i contribuir a difondre'n l'obra. Amb el lema Cent anys llegint Planes, diverses entitats manresanes (Associació Memòria i Història de Manresa, El Galliner, la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya i Òmnium Bages-Moianès, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa) homenatjaran aquest manresà il·lustre des del 2017 programant un seguit d'actes durant tres dijous d'aquest mes de juliol (4, 11 i 18), coincidint amb el centenari de la publicació del seu primer article signat.

    Va ser el 19 de juliol de 1924 i va aparèixer a les pàgines del diari 'El Pla de Bages'. Titulat "Guimerà, figura popular", Planes el dedicava al dramaturg, traspassat el dia abans, i del qual també se celebra aquest 2024 el centenari de la seva mort.

    Com s'explica a la pàgina web dedicada a Planes de http://www.memoria.cat, la seva trajectòria professional va ser curta, però "extraordinària": fundador i director de la revista “Imatges” a 23 anys; director de l'històric setmanari humorístic “El Be Negre” als 24 anys i assidu col·laborador de les publicacions més prestigioses de l'època com “La Rambla”, “Mirador” i “La Publicitat”. El passat abril, memoria.cat va enriquir el web dedicat al periodista i escriptor en la seva faceta de dramaturg amb una troballa inèdita, la peça teatral 'Déu el va castigar'. També, amb la publicació, per primera vegada, dels originals d'Amor i Un dinar fred, unes obres representades als anys 30, però uns textos que, fins ara, no havien vist la llum.

    "Josep Maria Planes, un referent per al periodisme literari i d'investigació"

    És el títol de la taula rodona que comptarà amb la participació dels periodistes culturals Pep Corral, Anna Hernàndez i Aleix Solernou, i amb el periodista Eduard Font, vicepresident de la Junta, com a conductor de l'acte. Serà el dijous 4 de juliol, a les 19h, a l'Espai Òmnium de Manresa.

    "Vine a llegir Planes"

    Una lectura pública de fragments d'obres diverses amb la participació del públic assistent. La vetllada tindrà lloc el dijous 11 de juliol, a les 20 h, a la plaça de Serarols.

    "Planes (del turisme literari al periodisme compromès)"

    El 18 de juliol, a les 19h, a l'Espai Plana de l'Om, es farà una lectura teatralitzada. Un muntatge creat per l'escriptor Llorenç Capdevila a partir de textos del periodista manresà, dirigit per Fina Tapias, i interpretat pel grup d'actors i actrius de la Companyia Els Carlins.

     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.