• El CIC recorda que els mitjans han d'evitar el conflicte d'interessos

    24 gener, 2024

    En l’últim trimestre del 2023, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) va tramitar una queixa relacionada amb el programa El Suplement, el magazín d’actualitat i entreteniment que s’emet al cap de setmana a Catalunya Ràdio.

    Autor:
    Caio
    Font:
    Pexels

    El setè criteri del Codi Deontològic estableix que els periodistes han d’evitar els conflictes d’interessos en l’exercici de la seva professió, ja siguin d’àmbit polític, comercial, econòmic, financer o familiar. Aquest esment fa referència a no “acceptar mai retribucions o gratificacions de tercers per promoure, orientar o publicar informacions i opinions”, i determina que “no és admissible simultaniejar l’exercici del periodisme amb altres activitats remunerades”

    La denunciant argumenta que el 12 de setembre de 2023, en la secció L’Excusa del programa radiofònic El Suplement, la llibretera i crítica literària Marina Porras, que cada diumenge troba un tema, una excusa, per parlar i suggerir obres literàries, música, pel·lícules, sèries o bandes sonores, hauria vulnerat el setè criteri.

    Durant el programa, Porras va recomanar el llibre Fucking New York (Editorial Destino) de la periodista Laura Calçada, així com La Conillera de Tess Gunty o la sèrie New Girl entre altres títols. La denunciant exposa que Porras manté un vincle pròxim amb Calçada i hauria estat l’editora del llibre, una informació que no es comunica a l’oient, i que ha pogut saber gràcies a un article publicat a El País.

    El Consell es va posar en contacte amb la cap de l’Oficina de Relacions Institucionals i Transparència de la CCMA per demanar les corresponents al·legacions. Des de la Crporació es va argumentar que Marina Porras és una col·laboradora del programa i es va assegurar que “no ens consta cap relació entre la Marina Porras i l’editorial Destino”.

    Malgrat això, el CIC ha pogut comprovar a través d’entrevistes publicades al diari ARA i a Vilaweb com l’autora del llibre, Laura Calçada, ha comentat obertament i públicament que Porras ha estat una persona “imprescindible” i “insubstituïble” en el procés d’escriure el llibre. En la segona entrevista en concret, Calçada responia a la pregunta sobre les tasques que ha fet l’editorial: “Aquest llibre tenia 700 pàgines o 800. Vaig dir a la Marina Porras Martí: ‘Marina, tinc això’. Va dir que era molt bo. La Marina m’ha ajudat a desbrossar i cada capítol té una idea superior: la família, els diners, el narcisisme. La Marina m’ha donat l’autoestima per creure-m’ho. Però en qüestió d’estil, és meu”.

    El CIC considera que aquestes declaracions corroboren, de manera clara, la implicació de la crítica literària amb el llibre Fucking New York. La metodologia del CIC se centra a demanar al·legacions als mitjans implicats, no als periodistes o persones que aporten contingut a un mitjà, per tant, més enllà de les declaracions públiques que Calçada ha fet en els mitjans i de les al·legacions de la Corporació Catalana de Mitjans, el Consell desconeix si l’ajut prestat per Marina Porras ha estat remunerat o un acte d’amistat desinteressada.

    No obstant això, i d’acord amb tot l'exposat, el Consell de la Informació considera que el programa de ràdio hauria d’haver aclarit la implicació de Porras en un exercici de transparència i credibilitat amb l’audiència i conclou que, en vista de l’evident relació amistosa, la recomanació del llibre posa en qüestió la imparcialitat del mitjà, que a més en aquest cas és públic.

    CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

    Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.