Més de 50.000 periodistes, polítics i activistes van ser espiats per diferents governs i organitzacions a través del programari Pegasus. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Francisco J. Rodriguez Baena recull deu consells per blindar-se d’aquests atacs que amenacen la feina dels periodistes i la informació independent.
Segons el darrer informe de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya durant el segon trimestre del 2021 s’haurien pogut filtrar dades personals de fins al 50% de la població catalana a causa dels atacs digitals. El mateix estudi alerta que això no s’acaba aquí, atès que amb aquesta informació robada els ciberdelinqüents poden portar a terme campanyes de credential stuffing per accedir a comptes personals o professionals i aconseguir suplantar identitats.
La protecció de les dades és especialment important en el cas dels periodistes, que solen treballar amb informació sensible. Una errada de seguretat en el correu personal d’un periodista d’investigació, per posar un exemple, pot suposar la pèrdua de documentació rellevant, l’escolta de converses privades o fins i tot la revelació de fonts; una informació que pot caure en mans de governs autoritaris o organitzacions criminals que busquin silenciar algun professional o descobrir qui està col·laborant amb la premsa.
Per aquest motiu Reporters Sense Fronteres (RSF) alerta del perill de robatori de comptes de professionals per difondre a través d’elles informacions falses, i així desprestigiar la carrera d’un periodista. Per tot plegat, a continuació incloem un decàleg amb els principals consells que fan els experts i entitats reconegudes. Algunes de les recomanacions que fan són crear contrasenyes segures, separar compres professionals de personals i evitar wifis obertes.
Pots llegir l’article sencer a
Report.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari