La demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Universitat de Lleida van acollir ahir el VI Simposi de Llibertat de Premsa que va tractar sobre 'Periodisme Amenaçat'.
La jornada inaugural celebrada el dilluns 3 de maig, va comptar amb el degà del Col·legi de Periodistes Joan Maria Morros qui va recordar el manifest on es denuncia que s’hagi aprofitat la pandèmia per agreujar i intentar normalitzar pràctiques antidemocràtiques. També va explicar la campanya #ProuAgressionsPeriodistes iniciada el 2019 per exigir el respecte a la feina dels periodistes. Un dels comentaris més destacables de la seva participació va ser: "Els periodistes hem de respectar el Codi Deontològic, amb l'única política de defensar el periodisme, sense atrinxerar-nos, i fer el servei social d'informar la societat" .
Durant l'esdeveniment, van tenir lloc dos taules redones sobre el periodisme amenaçat. La primera, titulada Agressions a Periodistes, va estar moderada per la Maria Marquès, periodista del diari Segre. La taula va estar composada per el periodista Alfonso L. Congostrina (El País) qui va explicar la seva experiència personal i la periodista Elisenda Rovira (Mediacat) qui ens va presentar ‘El Mapa de la Censura de Mèdia.cat, documentant atacs al dret a la informació i a la llibertat d'expressió tant a periodistes com a la ciutadania’.
La segona taula anomendada Aamenaces a la pluralitat informativa, va estar moderada per la periodista Laia Riverola, redactora en cap del diari La Mañana. Una de las ponents de la taula, Montserrat Rigall (Cap de Comunicació de RTVE) va parlar sobre ‘El pluralisme intern als mitjans públics’. D'altra banda, Carles Prats (Periodista a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i coordinador i responsable del Grup de treball de mitjans públics del Col·legi de Periodistes de Catalunya) va parlar de ‘La Pluralitat dels mitjans públics’ qui va apel·lar al Codi deontològic dels periodistes i va recordar que cal fer més autocrítica, enfortir-nos en tant que col·lectiu, i que la pluralitat no s'aconsegueix per decret, sinó exigint que se'ns deixi treballar". Per últim, Francesc Burguet Ardiaca (Professor Universitat de Blanquerna) va parlar sobre ‘La incapacitat o la renúncia a la crítica aboquen el periodisme cap al sectarisme, el fanatisme i la caça de bruixes (i bruixots)’, qui va esperonar els periodistes "a fer preguntes, que són fonamentals per la nostra feina. I a saber preguntar i fiscalitzar, si cal, per entendre el què i el perquè de les coses"
El periodista Òscar Fernández, responsable de Lleida TV va fer la resentació i conclusions de la ‘Conferència Col·loqui telemàtic del dia 26 d’abril’ moderada i conduïda per la periodista Maria Jesús Ibáñez (El Periódico de Catalunya) que va comptar amb Joan Pons Laplana (infermer que ha participat a l'assaig de la vacuna Oxford Astrazeneka) i l'Estrella Martínez (degana del Consell de Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya).
Josep Cuní, director i presentador d’ ‘Aquí amb Josep Cuní’ de SER Catalunya, i Neus Bonet, editora i presentadora de l'informatiu de Catalunya Ràdio, ‘Catalunya Migdia. Cap de Setmana’, van estar els encarregats de tancar el VI Simposi de Llibertar de premsa amb un diàleg professional sobre mitjans i pluralitat. Alguns dels punts més destacables de la intervenció del Josep Cuní van ser "La primera amenaça per la llibertat de premsa sempre ve del poder, i no sempre és piramidal, també és social". L'altre amenaça a tenir en compte és l'autocensura, i la precarietat i té molt a veure". També va destacar que "A Catalunya només hi ha dos tipus de mitjans de comunicació; els públics i els subvencionats. La proliferació de mitjans digitals crea una imatge deformada, perquè sembla que tots siguin lliures i només depenen de les quotes dels subscriptors". Finalment va dir que: "A la nostra feina és imprescindible controlar el poder. Però avui estem en una nova dimensió: al poder polític li rellisca qualsevol pressió del món del periodisme i això amenaça la nostra credibilitat".
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari